Beden eğitimi öğretmenlerinin örgütsel dışlanma ile iş performanslarının çeşitli değişkenlere göre incelenmesi
An examination of physical education teachers' organizational ostracism and job performance i̇n relation to various variables
- Tez No: 1009287
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT TURAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Beden eğitimi, İş performansı, Öğretmen, Örgütsel dışlanma, Job performance, Organizational exclusion, Physical education, Teacher
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erzurum Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu araştırmada,“Beden eğitimi öğretmenlerinin örgütsel dışlanma ile iş performanslarının çeşitli değişkenlere göre incelenmesi”amaçlanmıştır. Çalışmada beden eğitimi öğretmenlerinin örgütsel dışlanma ile iş performanslarının cinsiyet, medeni durum, yaş, görev süresi ve eğitim durumu gibi çeşitli değişkenlere göre incelemeleri yapılacaktır. Yöntem: Araştırmanın evreni, Erzurum ilindeki Milli Eğitim İl Müdürlüğüne bağlı ortaokul ve lise kurumlarında görev yapan beden eğitimi öğretmenlerinden oluşmaktadır. Örneklem, Erzurum ilindeki İl Milli Eğitim Müdürlüğüne bağlı ortaokul ve lise düzeyinde eğitim kurumlarında beden eğitimi öğretmeni olarak görev yapan 84 erkek ve 71 kadın olmak üzere toplam 155 beden eğitimi öğretmeninden oluşmaktadır. Verileri toplamak için Google Form platformunda anket oluşturulmuş olup veriler internet üzerinden toplanmıştır. SPSS v26.0 istatistik programı kullanılarak verilerimize parametrik testler uygulanmıştır. Katılımcıların cinsiyet, medeni durum, yaş, eğitim durumu ve görev süresi gibi değişkenlerine göre frekans analizi, t-testi ve one way anova testi kullanılarak analiz edilmiştir. Bulgular: Araştırmada katılımcıların örgütsel dışlanma ölçeği toplam puanda medeni durum değişkeni açısından bakıldığı zaman bekar katılımcılar lehine anlamlı farklılık olduğu görülmüştür. Örgütsel dışlanma toplam puanda eğitim durumu değişkeni açısından incelendiğinde lisansüstü katılımcılar lehine anlamlı farklılık olduğu görülmüştür. İş performansı alt boyutu olan görev performansı boyutunda 9 yıl ve üzeri görev süresi olan katılımcılar lehine anlamlı farklılık olduğu görülmüştür. Sonuç: İş performansı ölçeğinde görev süresi arttıkça performans ortalamalarının da yükseldiği görülmüş olup, bu bağlamda tecrübe arttıkça iş performansının da arttığı söylenebilir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is to examine the organizational ostracism and job performance of physical education teachers in relation to various variables. The research will analyze how physical education teachers' experiences of organizational ostracism and their job performance differ based on variables such as gender, marital status, age, years of service, and educational background. Method: The population of the study consists of physical education teachers working at middle and high schools affiliated with the Provincial Directorate of National Education in Erzurum, Turkey. The sample includes a total of 155 physical education teachers—84 males and 71 females—working in middle and high schools under the authority of the Erzurum Provincial Directorate of National Education. To collect data, a questionnaire was prepared using the Google Forms platform, and the data were collected online. Parametric tests were applied to the data using the SPSS v26.0 statistical software. Frequency analysis, independent samples t-test, and one-way ANOVA were used to analyze the data according to variables such as gender, marital status, age, educational background, and years of service. Results: In the study, a significant difference was found in the total score of the Organizational Ostracism Scale in favor of single participants when examined in terms of the marital status variable. When the total score of organizational ostracism was examined in terms of educational status, a significant difference was found in favor of participants with postgraduate education. In the task performance sub-dimension of job performance, a significant difference was observed in favor of participants with 9 or more years of professional experience. Conclusion: Studies have shown that as tenure increases, average performance scores also rise, suggesting that job performance improves with experience.