Askeri ceza hukukunda koruma tedbirleri
Protective measures in military criminal law
- Tez No: 1009303
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET SİNAN ALTUNÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Askeri ceza hukuku, Askeri suçlar, Askeri yargı, Ceza muhakemesi hukuku, El koyma, Gözaltına alma, Koruma tedbirleri, Tutuklama, Türk Silahlı Kuvvetleri, Yakalama, Military criminal law, Military offenses, Military judgement, Law of criminal procedure, Confiscation, Detention, Protection measures, Arrest, Turkish Military Forces, Capture
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kamu Hukuku Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, askeri ceza hukukunda koruma tedbirlerinin hukuki niteliğini ve uygulanışını incelemektedir. Müdahale edilen temel hakların niteliği gereği sıkı usul güvencelerine bağlı olan bu tedbirlerin, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin hiyerarşik yapısı ve disiplin esasları nedeniyle genel ceza muhakemesinden farklı yönleri bulunmaktadır. 2017 Anayasa değişikliğiyle askeri yargının kaldırılmasının ardından ortaya çıkan uygulama sorunları değerlendirilmiş; bu çerçevede 7329 sayılı Kanun ile 1632 sayılı Askeri Ceza Kanununda yapılan değişiklikler ele alınmıştır. Çalışmada; yakalama, gözaltı, ifade alma, sorgu, zorla getirme, arama ve elkoyma tedbirleri mevzuat, doktrin ve yargı kararları ışığında değerlendirilmiştir. Bu tez; asker kişilere yönelik koruma tedbirlerinin güncel hukuki çerçevesini ortaya koymayı ve genel ceza muhakemesinden ayrılan yönleri sistematik şekilde açıklamayı amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
This study examines the legal nature and application of protective measures in military criminal law. Due to the nature of the fundamental rights affected, these measures are subject to strict procedural safeguards and, owing to the hierarchical structure and disciplinary principles of the Turkish Armed Forces, differ from general criminal proceedings in certain respects. The practical problems that arose after the abolition of military courts with the 2017 constitutional amendment have been evaluated; in this context, the amendments made to the Military Criminal Code No. 1632 by Law No. 7329 have been addressed. In this study, the measures of arrest, detention, taking statements, interrogation, compulsory attendance, search and seizure have been evaluated in light of legislation, doctrine and court decisions. This thesis aims to reveal the current legal framework of protective measures for military personnel and to systematically explain the aspects that differ from general criminal proceedings.