Rat diyetlerinde buğday yerine verilen karabuğdayın antioksidan seviyeleri, gen eksperesyonu ve biyokimyasal parametreler üzerine etkisi
Effect of buckwheat substituted for wheat in rat diets on antioxidant levels, gene expression and biochemical parameters
- Tez No: 1009373
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUHAMMET ALİ CEBİRBAY
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
- Anahtar Kelimeler: Karabuğday, antioksidan, gen ekspresyonu, biyokimya, beslenme, Antioksidan kapasite, Buckwheat, antioxidant, gene expression, biochemistry, nutrition, Antioxidant capacity
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
Özet
Araştırma, buğday yerine ratlara verilen karabuğdayın (F. esculentum monech) kan ve karaciğer dokularındaki bazı antioksidan parametre düzeyleri, gen ekspresyonu, bazı biyokimyasal ve histopatoljik belirteçler üzerindeki etkilerini incelemek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Çalışma, 28 erkek rat kullanılan deneysel model şeklinde 4 grupta (kontrol(K), %36 buğday; deneme 1(D1) %12 karabuğday+%24 buğday; deneme 2 (D2) %24 karabuğday+%12 buğday; deneme 3(D3) %36 karabuğday) tasarlanmış olup, 6 hafta süreden sonra karaciğere ait antioksidan parametreler (GSH, SOD, CAT, MDA) ELISA, bazı gen ekspresyon (CASP-3, BCL-2, GSK-3β, PI3K, AKT, NFκβ) seviyeleri Western Blot yöntemiyle elde edilmiştir. Kan serum örneklerinde ise karaciğer enzimleri (ALT, AST, ALP, GGT), lipit profili (trigliserid, kolesterol, HDL, LDL), glikoz, protein metabolizması (albumin, total protein) ile bazı mineral düzeyleri (Ca, Fe, P) analiz edilmiştir. Karaciğer dokusuna histopatolojik analizler de gerçekleştirilmiştir. Elde edilen bulgulara göre, GSH, CAT (p<0,001); SOD ve MDA seviyeleri K grubunda D1,D2,D3 gruplarına göre anlamlı şekilde yüksek bulunmuştur (p<0,05). CASP-3 ve GSK-3β gen ekspresyonları D1,D2,D3 gruplarında artarken, BCL-2, PI3K ve AKT ekspresyonları özellikle yüksek karabuğday içeren gruplarda azalmıştır (p<0,05). NFκβ ekspresyonu da benzer şekilde D2 ve D3 gruplarında artış göstermiştir (p<0,05). ALT düzeyi D2 grubunda anlamlı şekilde yüksek bulunmuştur (p<0,05). AST, ALP ve GGT düzeyleri arasında istatistiksel fark bulunmamıştır (p>0,05). Serum trigliserid seviyesi en düşük D2 grubunda (p>0,05) kolesterol seviyesi en düşük D3 grubunda tespit edilmiştir (p>0,05). HDL seviyesi en yüksek D2 (p<0,001), LDL seviyesi en düşük D2 grubunda belirlenmiştir (p<0,001). En düşük glikoz düzeyi D3 grubundadır (p<0,001). Albümin en yüksek K grubunda (p>0,05) ve total protein en yüksek D2 grubunda bulunmuştur (p>0,05). Mineral düzeylerinde ise serum Ca K grubunda daha yüksek (p<0,001), Fe seviyesi D3 grubunda daha yüksek (p<0,05), P düzeyi ise kontrol grubunda anlamlı şekilde düşük bulunmuştur (p<0,05). Karaciğer histopatolojisi hepatosit dejenerasyonu, sinüzoidal dilatasyon ve inflamatuvar hücre infiltrasyonu açısından gruplar arasında anlamlı fark vardır (p<0,001). Rat diyetlerine farklı oranlarda verilen karabuğdayın metabolik etkilerinin kullanılan miktarla çift yönlü ilişkili olabileceğinden daha fazla çalışmaya ihtiyaç duyulmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study aimed to investigate the effects of buckwheat (F. esculentum monech), given to rats instead of wheat, on the levels of some antioxidant parameters, gene expression, and some biochemical and histopathological markers in blood and liver tissues. The study was designed as an experimental model using 28 male rats in 4 groups (control (C), 36% wheat; trial 1 (T1) 12% buckwheat + 24% wheat; trial 2 (T2) 24% buckwheat + 12% wheat; trial 3 (T3) 36% buckwheat). After 6 weeks, antioxidant parameters (GSH, SOD, CAT, MDA) in liver tissue were obtained by ELISA, and the expression levels of some genes (CASP-3, BCL-2, GSK-3β, PI3K, AKT, NFκβ) were obtained by Western Blot. Blood serum samples were analyzed for liver enzymes (ALT, AST, ALP, GGT), lipid profile (triglycerides, cholesterol, HDL, LDL), glucose, protein metabolism (albumin, total protein), and certain mineral levels (Ca, Fe, P). Histopathological analyses were also performed on liver tissue. According to the findings, GSH and CAT levels were significantly higher in group C (p<0,001); SOD and MDA levels were significantly higher in groups T1, T2, and T3 (p<0,05). CASP-3 and GSK-3β gene expressions increased in groups T1, T2, and T3, while BCl-2, PI3K, and AKT expressions decreased, especially in groups with high buckwheat content (p<0,05). NFκβ expression similarly increased in groups T2 and T3 (p<0,05). ALT level were significantly higher in group T2 (p<0,05). There was no statistically significant difference between AST, ALP and GGT levels (p>0,05). Serum triglyceride levels were lowest in group T2 (p>0,05), and cholesterol levels were lowest in group T3 (p>0,05). HDL levels were highest in group T2 (p<0,001), and LDL levels were lowest in group T2 (p<0,001). The lowest glucose level was in group T3 (p<0,001). Albumin was highest in group C (p>0,05) and total protein was highest in group T2 (p>0,05). Regarding mineral levels, serum Ca was higher in group C (p<0,001), Fe was higher in group T3 (p<0,05), and P was significantly lower in the control group (p<0,05). Histopathology of the liver showed significant differences between groups in terms of hepatocyte degeneration, sinusoidal dilation, and inflammatory cell infiltration (p<0,001). More research is needed because the metabolic effects of buckwheat, given in varying proportions in rat diets, may be bilasive depending on the amount used.