İlham, iyimserlik ve hayal kurmanın hizmet yenilikçiliği ve hizmet kalitesi ile ilişkisinde örgütsel yaratıcılığın ve yüksek kaliteli ilişkilerin rolü
The role of organizational creativity and high-quality connections in the relationship of inspiration, optimism and daydreaming with service innovation and service quality
  1. Tez No: 1009423
  2. Yazar: PERLİN NAZ CÖMERT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YONCA DENİZ GÜROL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Örgütsel yaratıcılık, Organizational creativity
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışmasında hizmet firmalarında ilham, iyimserlik ve hayal kurma düzeyinin hizmet yenilikçiliği ve hizmet kalitesiyle ilişkisinde yüksek kaliteli ilişkiler ve örgütsel yaratıcılığın aracı rolü incelenmiştir. Bu kapsamda, genişlet ve oluştur teorisinden ve pozitif psikoloji literatüründen destek alınarak; ilham, iyimserlik ve hayal kurmanın pozitif duyguları arttırarak firmada çalışanlar arasındaki yüksek kaliteli ilişkileri arttıracağı bunun da örgütsel yaratıcılıkta bir artışa yol açacağı öngörülmüştür. Örgütsel yaratıcılıktaki bu artışın da hizmet kalitesi ve hizmet yenilikçiliğini iyileştireceği önerilmiştir. Kolayda örnekleme yöntemiyle 157 hizmet firmasından toplanan 522 geçerli anket verisi Smartpls programında yeniden örnekleme (Bootstrapping) testleriyle analiz edilmiştir. Sonuç olarak, problem-odaklı hayaller ve ilhamın hizmet yenilikçiliği ile ilişkisinde yüksek kaliteli ilişkiler ve örgütsel yaratıcılığın pozitif tam aracılık etkisi bulunmuştur. Aynı şekilde problem-odaklı hayaller ve ilhamın hizmet kalitesi ile ilişkisinde de yüksek kaliteli ilişkiler ve örgütsel yaratıcılığın pozitif tam aracılık etkisi bulunmuştur. Tuhaf hayallerin ise hizmet kalitesi ile ilişkisinde yüksek kaliteli ilişkiler ve örgütsel yaratıcılığın negatif kısmi aracılık etkisi bulunmuştur. Bu kapsamda, tuhaf hayallerin artmasının aracı değişkenler aracılığıyla hizmet kalitesinde azalmaya yol açtığı görülmektedir. Bulgular, pozitif bilişsel ve duygusal kaynakların hizmet yenilikçiliğini ve kalitesini artırmak için yeterli olmayabileceğini; bu kaynakların sosyal ve yaratıcı açıdan zenginleştirici bir örgütsel ortam tarafından desteklendiklerinde en etkili olduklarını göstermektedir. Ayrıca, tuhaf hayallerle ilgili bulgu, günlük problemlerle bağlantılı olmayan yaratıcı ve fantastik zihinsel içeriklerin, örgütsel ortamda uygulanabilirlikten yoksun olabileceğini, zihinsel olarak işten kopmaya sebep olabileceğini ve bu nedenle yenilikçi hizmet süreçlerinin ve hizmet kalitesinin geliştirilmesine olumlu katkıda bulunamayacağını göstermiştir.
Özet (Çeviri)
This dissertation examines the mediating roles of high-quality relationships and organizational creativity in the relationships of inspiration, optimism, and daydreaming with service innovativeness and service quality. In this context, building on broaden-and-build theory and the positive psychology literature, it is hypothesized that inspiration, optimism, and daydreaming will enhance high-quality relationships among employees and organizational creativity by enriching cognitive and affective resources. Subsequently, this increase in organizational creativity will improve service quality and service innovativeness. Data from 522 valid surveys collected from 157 service firms using convenience sampling were analyzed using bootstrapping tests in the SmartPLS program. As a result, we found a positive full mediating effect of high-quality relationships and organizational creativity in the relationship between problem-oriented daydreaming and service innovativeness and between problem-oriented daydreaming and service quality. Similarly, we found a positive full mediating effect of high-quality relationships and organizational creativity in the relationship between inspiration and service innovativeness and between inspiration and service quality. However, we found a negative partial mediating effect of high-quality relationships and organizational creativity on the relationship between bizarre daydreams and service quality. Therefore, an increase in bizarre daydreaming leads to a decrease in service quality through mediating variables. The findings suggest that positive cognitive and emotional resources may not be sufficient to enhance service innovativeness and quality; these resources are most effective when supported by a socially and creatively enriching organizational environment. Furthermore, the finding regarding bizarre daydreams indicates that unrealistic and fantastical mental content unrelated to daily problems may be inapplicable in the organizational environment, may lead to mental disengagement from work, and therefore may not positively contribute to the development of innovative service processes and service quality.