Yemekhanelerde tüketici memnuniyetini etkileyen etmenler ve müziğin memnuniyete etkisi
Factors affecting consumer satisfaction in cafeterias and the effect of music on satisfaction
- Tez No: 1009444
- Danışmanlar: PROF. DR. AYDAN ERCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
- Anahtar Kelimeler: Toplu beslenme, tüketici memnuniyeti, Barok müzik, yemekhane, atmosferik unsurlar, Mass catering, consumer satisfaction, Baroque music, cafeteria, atmospheric elements
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
Özet
ÖZET“Yemekhanelerde Tüketici Memnuniyetini Etkileyen Etmenler ve Müziğin Memnuniyete Etkisi”Trakya Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Beslenme ve Diyetetik Anabilim Dalı, Yüksek Lisans tezi, Edirne, 2026. Giriş ve Amaç: Günümüzde, çalışma hayatının ve sosyal ihtiyaçların yoğunluğu, toplu yemek hizmeti sunan kurumlara olan ihtiyacı artırmıştır. Bu kurumlarda sunulan hizmetin kalitesi, sadece gıda güvenliğiyle değil, aynı zamanda ortam atmosferi gibi psikolojik unsurlarla da değerlendirilmektedir. Bu çalışma, üniversite personel yemekhanesinde tüketici memnuniyetini etkileyen unsurları belirlemek ve Barok müzik yayınının katılımcıların memnuniyet algısı üzerindeki etkisini incelemek etmek amacıyla planlanış ve yürütülmüştür. Gereç ve Yöntem: Kesitsel tipteki bu araştırma, Trakya Üniversitesi Bolcaana Personel Yemekhanesi'nde görev yapan akademik, idari ve sürekli işçi statüsündeki gönüllü katılımcılarla yürütülmüştür. Veriler, müzik yayınının yapılmadığı gün (n=112) ile Barok müzik yayınının yapıldığı gün (n=86) olmak üzere iki farklı günde; katılımcıların kişisel bilgileri ile menü, yemekhane ve personel memnuniyetini değerlendiren Likert tipi bir anket formu aracılığıyla toplanmıştır. İstatistiksel analizlerde SPSS 19.0 programı kullanılarak tanımlayıcı istatistiklerin yanı sıra Shapiro-Wilk, Student t ve Mann-Whitney U testleri uygulanmıştır. Bulgular: Araştırmadan elde edilen veriler, yemekhanede müzik yayınının yemeklerin lezzeti, sıcaklığı, porsiyon doyuruculuğu ve genel beslenme alışkanlıklarına uygunluk algısı üzerinde istatistiksel olarak anlamlı bir artış sağladığı saptanmıştır (p<0,05). Müzik yayını olmayan günlerde katılımcıların %38,4'ü yemekleri lezzetli bulurken, Barok müzik eşliğinde bu oran %69,8'e yükselmiştir. Fiziksel ortam açısından, müzik yayınıyla birlikte genel yemekhane temizliği memnuniyeti %59,8'den %80,3'e (p = 0,023); gürültü durumundan memnuniyet oranı ise %44,7'den %58,1'e yükselmiştir. Ayrıca, müzik eşliğinde hizmet sunulan günlerde toplanan veriler, yemekhane kullanıcılarının servis personelinin kıyafet temizliğini daha olumlu algıladıklarını göstermektedir. (p = 0,025). Müzikli ve müziksiz ortamlara ilişkin değerlendirmeler arasında anlamlı bir doğrusal ilişki saptanmamış olup, bu durum müziğin mevcut algıyı doğrudan değiştirmekten ziyade, ortamın genel algısını etkileyen bağımsız bir unsur olarak değerlendirilebileceğini göstermektedir. Sonuç: Yemekhanede Barok müzik kullanımının tüketicilerin hem duyusal (lezzet, sıcaklık) hem de çevresel (temizlik, gürültü) algılarını olumlu yönde etkilediği ve düşük maliyetli, uygulanabilir bir müdahale olarak değerlendirilebileceği anlaşılmaktadır. Bu bulgular doğrultusunda, toplu beslenme hizmeti sunan kurumların hizmet kalitesi ve tüketici memnuniyetini artırmak amacıyla menü planlamanın yanı sıra akustik konfor ve genel atmosfer düzenlemelerine de sistematik biçimde yer vermeleri önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT“”Factors Affecting Consumer Satisfaction in Canteens and the Effect of Music on Satisfaction", Trakya University Institute of Health Sciences, Department of Nutrition and Dietetics, Master's Thesis, Edirne, 2026. Introduction and Aim: Today, the huge intensity of working life and social needs have increased the need for institutions that provide mass catering services. The quality of service offered in these institutions is evaluated not only by food safety but also by psychological factors such as the atmosphere of the environment. This study was planned and conducted to identify the factors affecting consumer satisfaction in a university staff cafeteria and to examine the effect of Baroque music broadcasting on participants' perceptions of satisfaction. Material and Methods: This cross-sectional study was conducted with volunteer participants from Trakya University's Bolcaana Staff Cafeteria, including academic, administrative, and permanent staff. Data were collected on two different days: a day without music broadcast (n=112) and a day with Baroque music broadcast (n=86). Participants' personal information was collected using a Likert-type questionnaire evaluating menu, cafeteria, and staff satisfaction. In statistical analyses, descriptive statistics as well as Shapiro-Wilk, Student t-test, and Mann-Whitney U test were applied using SPSS 19.0 program. Findings: The data obtained from the study revealed that playing music in the cafeteria statistically significantly increased the perception of the taste, temperature, portion size, and overall suitability of the food to dietary habits (p < 0.05). On days without music, 38.4% of participants found the food delicious, while this rate increased to 69.8% with Baroque music playing. In terms of the physical environment, satisfaction with the overall cleanliness of the cafeteria increased from 59.8% to 80.3% (p = 0.023) with the playing of music; satisfaction with the noise level increased from 44.7% to 58.1%. Furthermore, data collected on days when service was provided with music showed that cafeteria users perceived the cleanliness of service personnel's clothing more positively (p = 0.025). No significant linear relationship was found between evaluations of environments with and without music, suggesting that music can be considered an independent element influencing the overall perception of the environment, rather than directly altering existing perceptions. Conclusion: The use of Baroque music in cafeterias positively influences consumers' sensory (taste, temperature) and environmental (cleanliness, noise) perceptions and can be considered a cost-effective and feasible intervention. In light of these findings, it is recommended that institutions providing mass catering services systematically incorporate acoustic comfort and overall atmosphere design, in addition to menu planning, in order to improve service quality and customer satisfaction.