Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi personellerinin afete müdahale öz yeterlilikleri ve psikolojik sağlamlık düzeylerinin incelenmesi
Examination of disaster response self-efficacy and psychological resilience levels of National Medical Rescue Team (UMKE) personnel
- Tez No: 1009446
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HATİCE AZİZOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikiyatri, Hemşirelik, Psychiatry, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Psikolojik sağlamlık, Öz yeterlilik, Resilience, Self-efficacy
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hast. Hemşireliği Bilim Dalı
Özet
Örün M, Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi Personellerinin Afete Müdahale Öz Yeterlilikleri ve Psikolojik Sağlamlık Düzeylerinin İncelenmesi, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi, Van, 2026. Bu tez çalışması, Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi (UMKE) personelinin afete müdahale öz-yeterlik düzeyleri ile psikolojik sağlamlık düzeylerini belirlemek ve bu değişkenler arasındaki ilişkiyi incelemek amacıyla gerçekleştirildi. Araştırma, gönüllü olarak katılan 124 UMKE personeli ile yürütülmüş; veriler Tanıtıcı Bilgi Formu, Afete Müdahale Öz-Yeterlik Ölçeği (AMÖYÖ) ve Connor-Davidson Psikolojik Sağlamlık Ölçeği (CD-RISC) aracılığıyla toplandı. Bulgulara göre katılımcıların afete müdahale öz-yeterlik düzeyleri yüksek, psikolojik sağlamlık düzeyleri ise orta-yüksek düzeydedir. UMKE'de çalışma süresi ile hem öz-yeterlik hem de psikolojik sağlamlık arasında pozitif ve anlamlı ilişkiler bulundu. Ayrıca, afete müdahale öz-yeterliği ile psikolojik sağlamlık arasında güçlü ve istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki saptanmıştır (r = .691, p < .001). Regresyon analizi sonuçları, psikolojik sağlamlığın öz-yeterliğin anlamlı bir yordayıcısı olduğunu ve modelin varyansın %46.2'sini açıkladığını göstermektedir. Sonuç olarak, UMKE personelinin psikolojik sağlamlık düzeyi ve mesleki deneyimi, afet müdahalesine yönelik öz-yeterlik algısının gelişiminde önemli rol oynamaktadır. Bu durum, afet yönetiminde psikolojik dayanıklılığın teknik yeterlik kadar önemli olduğunu ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
Örün M, Examination of Disaster Response Self-Efficacy and Psychological Resilience Levels of National Medical Rescue Team (UMKE) Personnel, Van Yuzuncu Yil University, Institute of Health Sciences, Department of Psychiatric Nursing, Master's Thesis, Van, 2026. This thesis was conducted to determine the disaster response self-efficacy levels and psychological resilience levels of National Medical Rescue Team (UMKE) personnel and to examine the relationship between these variables. The study was carried out with 124 UMKE personnel who participated voluntarily. Data were collected using the Descriptive Information Form, the Disaster Response Self-Efficacy Scale (DRSES), and the Connor-Davidson Resilience Scale (CD-RISC). According to the findings, participants' disaster response self-efficacy levels were high, while their psychological resilience levels were moderate to high. A positive and significant relationship was found between years of service in UMKE and both self-efficacy and psychological resilience. Additionally, a strong and statistically significant relationship was identified between disaster response self-efficacy and psychological resilience (r = .691, p < .001). The results of the regression analysis indicated that psychological resilience is a significant predictor of self-efficacy and that the model explains 46.2% of the variance. In conclusion, the psychological resilience level and professional experience of UMKE personnel play an important role in the development of self-efficacy perceptions regarding disaster response. This finding highlights that psychological resilience is as important as technical competence in disaster management.