Medikal hormon replasman tedavisi altındaki hipotiroidi hastalarında gömülü üçüncü molar diş çekimi sonrası yara iyileşmesinin, postoperatif komplikasyonların ve hayat kalitesinin değerlendirilmesi
Evaluation of wound healing, postoperative complications, and quality of life following impacted third molar extraction in hypothyroid patients undergoing medical hormone replacement therapy
- Tez No: 1009462
- Danışmanlar: PROF. DR. GÖKSEL ŞİMŞEK KAYA
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: gömülü üçüncü molar diş, hipotiroidi, levotiroksin, impacted third molar teeth, hypothyroidism, levothyroxine
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Hipotiroidi, günümüzde sık rastlanan bir endokrin hastalık olup, yumuşak ve sert dokularda yara iyileşme süreçlerini etkileyebilmektedir. Gömülü mandibular üçüncü molar diş çekimleri, ağız, diş ve çene cerrahisinde en sık uygulanan cerrahi prosedürlerden biridir ve postoperatif dönemde ağrı, ödem, trismus gibi komplikasyonlarla yakından ilişkilidir. Bu çalışmanın amacı, levotiroksin (LT4) tedavisi altındaki biyokimyasal olarak ötiroid düzeye ulaşmış hipotiroidi hastaları ile sistemik olarak sağlıklı bireylerde, gömülü üçüncü molar diş çekimi sonrası yara iyileşmesi, postoperatif komplikasyonlar ve hayat kalitesi parametrelerini karşılaştırmaktır. Yöntem: Ekim 2024 – Nisan 2025 arasında gömülü mandibular üçüncü molar çekimi yapılan 37 hasta çalışmaya dâhil edildi. Tüm cerrahiler aynı hekim tarafından standart teknikle gerçekleştirildi. Postoperatif dönemde klinik iyileşme parametreleri ve hayat kalitesi ile birlikte radyografik değerlendirmeler yapılarak iki grup karşılaştırıldı. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen 37 bireyin yaş ve cinsiyet dağılımları benzerdi. Postoperatif ağrı, ödem ve trismus üçüncü günde en yüksek seviyeye ulaşıp sonrasında azaldı; hipotiroidi grubunda değerler daha yüksek olsa da anlamlı fark saptanmadı. Yumuşak doku ve radyografik iyileşme kontrol grubunda daha hızlı seyretmiş, ancak istatistiksel olarak anlamlı bulunmamıştır. Hayat kalitesi skorları her iki grupta da üçüncü günde en yüksek düzeyde olup zamanla azalmış, hipotiroidi grubunda daha yüksek seyretmesine rağmen anlamlı fark görülmemiştir. Sonuç: Bu çalışma, LT4 tedavisi ile ötiroid duruma gelen hipotiroidi hastaları ile sağlıklı bireylerde gömülü üçüncü molar çekimi sonrası iyileşmeyi karşılaştıran ilk klinik araştırmadır. Bulgular, LT4 tedavisinin sistemik ötiroidiyi sağlasa da doku düzeyinde tam eşitlik oluşturamayabileceğini göstermektedir. Bu nedenle hipotiroidi hastalarında cerrahi planlama ve postoperatif takipte ek dikkat gereklidir. Daha geniş örneklemli ve uzun dönemli çalışmalar, bu bulguların doğrulanmasına katkı sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
Objective: Hypothyroidism is a common endocrine disorder that may affect wound healing processes in both soft and hard tissues. Impacted mandibular third molar extractions are among the most frequently performed surgical procedures in oral and maxillofacial surgery and are closely associated with postoperative complications such as pain, edema, and trismus. The aim of this study is to compare wound healing, postoperative complications, and quality of life parameters following impacted third molar extraction between hypothyroid patients who have achieved a biochemically euthyroid state under levothyroxine (LT4) therapy and systemically healthy individuals. Method: : A total of 37 patients who underwent mandibular third molar extraction between October 2024 and April 2025 were included. All surgeries were performed by the same surgeon using a standardized technique. Postoperative clinical healing parameters, quality of life, and radiographic assessments were compared between the two groups. Results: The study included 37 participants with similar age and sex distributions between groups. Postoperative pain, edema, and trismus peaked on the third day and subsequently decreased; values were higher in the hypothyroid group, but the differences were not statistically significant. Soft tissue and radiographic healing progressed faster in the control group, although these differences were also not statistically significant. Quality of life scores were highest on the third day in both groups and decreased over time, remaining higher in the hypothyroid group without reaching statistical significance. Conclusion: This study represents the first clinical investigation comparing healing after third molar extraction in hypothyroid patients rendered euthyroid with LT4 therapy and healthy individuals. The findings suggest that although LT4 therapy achieves systemic euthyroidism, it may not fully restore equality at the tissue level. Therefore, special attention is required in surgical planning and postoperative follow-up of hypothyroid patients. Further studies with larger sample sizes and longer follow-up periods are needed to confirm these findings.