Çeşitli doğum kontrol yöntemi kullanan hastalarda over rezervinin değerlendirilmesi
Assesment of ovarian reserve among patients using different contraceptive methods
- Tez No: 1009466
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜLŞAH İLHAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Anti-Müllerian hormon, antral folikül sayısı, bakırlı RİA, levonorgestrel intrauterin sistem, oral kontraseptif, over rezervi, Anti-Müllerian hormone, antral follicle count, copper intrauterine device, levonorgestrel-releasing intrauterine system, oral contraceptives, ovarian reserve
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, 25–35 yaş aralığındaki üreme çağındaki kadınlarda farklı doğum kontrol yöntemlerinin (levonorgestrel salınımlı intrauterin sistem [LNG-IUS; Mirena], bakırlı rahim içi araç ve kombine oral kontraseptifler) ovaryan rezerv göstergeleri üzerindeki etkilerini, kontraseptif kullanmayan sağlıklı kontrol grubu ile karşılaştırmalı olarak değerlendirmektir. Bu doğrultuda serum anti- Müllerian hormon (AMH) düzeyleri, siklusun erken foliküler fazında ölçülen gonadotropinler (FSH, LH) ve estradiol konsantrasyonları ile transvajinal ultrasonografi ile belirlenen antral folikül sayısının (AFC) analiz edilmesi hedeflenmiştir. Ayrıca hormonal kontraseptiflerin hipotalamo-hipofizer-ovaryan aks üzerindeki baskılayıcı etkisinin, ölçülen rezerv parametrelerinde gerçek foliküler azalmadan bağımsız fonksiyonel değişikliklere yol açıp açmadığının ortaya konması amaçlanmıştır. Yöntem: Bu çalışma, İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği'nde gerçekleştirilmiştir. Çalışmaya 25–35 yaş aralığında, üç aydır belirtilen kontraseptif yöntemlerden birini kullanan kadınlar ile kontraseptif kullanmayan sağlıklı kontrol grubu dahil edilmiştir. Katılımcılar dört gruba ayrılmıştır: LNG-IUS (Mirena) grubu, bakırlı rahim içi araç grubu, kombine oral kontraseptif grubu ve kontrol grubu. Tüm olgularda serum AMH düzeyleri ölçülmüş; siklusun 3. gününde FSH, LH, estradiol ve AMH değerleri değerlendirilmiştir. Transvajinal ultrasonografi ile bilateral antral folikül sayısı kaydedilmiştir. Gruplar arası karşılaştırmalar uygun istatistiksel yöntemler kullanılarak analiz edilmiştir. Bulgular: Çalışmamızda farklı kontraseptif yöntemlerin ovaryan rezerv belirteçleri üzerindeki etkileri değerlendirilmiştir. Kombine oral kontraseptif kullanan grupta üç aylık kullanım sonrasında serum AMH düzeylerinde ve antral folikül sayısında istatistiksel olarak anlamlı azalma saptanmıştır. Aynı grupta FSH ve LH düzeylerinde düşüş gözlenirken estradiol düzeylerinde artış tespit edilmiştir. Buna karşılık bakırlı RİA, levonorgestrel salınımlı intrauterin sistem (LNG-RİA) ve kontrol gruplarında AMH, FSH, LH, estradiol düzeyleri ile antral folikül sayısı açısından anlamlı bir değişiklik saptanmamıştır. vii Sonuç: Bu çalışmada farklı kontraseptif yöntemlerin ovaryan rezerv göstergeleri üzerindeki kısa dönem etkileri değerlendirilmiştir. Üç aylık takip süresi sonunda yalnızca oral kontraseptif (OKS) kullanan grupta ovaryan rezerv parametrelerinde anlamlı değişiklikler saptanmıştır. Bu grupta serum FSH, LH ve AMH düzeyleri ile antral folikül sayısında azalma gözlenirken, estradiol düzeylerinde artış izlenmiştir. Buna karşın bakırlı rahim içi araç (RİA), levonorgestrel salınımlı rahim içi sistem (LNG-RİA/Mirena) ve kontrol gruplarında üç aylık değerlendirme sonunda hormonal ve ultrasonografik parametrelerde anlamlı bir değişiklik saptanmamıştır. Elde edilen bulgular kombine oral kontraseptif kullanımının hipotalamo- hipofizer-ovaryan aks üzerindeki baskılayıcı etkisine bağlı olarak ovaryan rezerv göstergelerinde geçici değişikliklere yol açabileceğini düşündürmektedir. Buna karşılık intrauterin kontraseptif yöntemlerin ovaryan rezerv parametreleri üzerinde belirgin bir sistemik etkisinin olmadığı görülmektedir. Bu nedenle ovaryan rezerv değerlendirmesi yapılırken hastaların hormonal kontraseptif kullanım öyküsünün dikkate alınması önem taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to comparatively evaluate the effects of different contraceptive methods—levonorgestrel-releasing intrauterine system (LNG-IUS; Mirena), copper intrauterine device (Cu-IUD), and combined oral contraceptives (COCs)—on ovarian reserve parameters in women aged 25–35 years, in comparison with a non-contraceptive healthy control group. Serum anti-Müllerian hormone (AMH) levels, early follicular phase gonadotropins (FSH, LH), estradiol concentrations, and antral follicle count (AFC) assessed by transvaginal ultrasonography were analyzed. Additionally, the study aimed to determine whether hormonal contraceptive-induced suppression of the hypothalamic–pituitary–ovarian axis leads to functional alterations in ovarian reserve markers independent of true follicular depletion. Methods: This study was conducted at the Department of Obstetrics and Gynecology, Istanbul Education and Research Hospital. Women aged 25–35 years who had been using one of the specified contraceptive methods for three months were included. Participants were divided into four groups: LNG-IUS (Mirena), Cu-IUD, combined oral contraceptive, and non-contraceptive control group. Serum AMH levels were measured in all participants; FSH, LH, estradiol and AMH levels were assessed on the third day of the menstrual cycle. Bilateral antral follicle counts were recorded via transvaginal ultrasonography. Intergroup comparisons were performed using appropriate statistical analyses. Results: In this study, the effects of different contraceptive methods on ovarian reserve markers were evaluated. After three months of combined oral contraceptive use, a statistically significant decrease in serum AMH levels and antral follicle count was observed. In the same group, FSH and LH levels decreased while estradiol levels increased. In contrast, no significant changes were detected in AMH, FSH, LH, estradiol levels, or antral follicle count in the copper IUD, levonorgestrel-releasing intrauterine system (LNG-IUS), and control groups. Conclusion: In this study, the short-term effects of different contraceptive methods on ovarian reserve markers were evaluated. At the end of the three-month ix follow-up period, significant changes in ovarian reserve parameters were observed only in the group using oral contraceptives (OCs). In this group, decreases were observed in serum FSH, LH, and AMH levels as well as in the antral follicle count, whereas estradiol levels showed an increase. In contrast, no significant changes in hormonal or ultrasonographic parameters were detected in the copper intrauterine device (IUD), levonorgestrel-releasing intrauterine system (LNG-IUS/Mirena), or control groups at the end of the three-month evaluation. These findings suggest that the use of combined oral contraceptives may lead to temporary alterations in ovarian reserve markers due to their suppressive effects on the hypothalamic–pituitary–ovarian axis. In contrast, intrauterine contraceptive methods appear to have no significant systemic effect on ovarian reserve parameters. Therefore, a history of hormonal contraceptive use should be taken into consideration when evaluating ovarian reserve.