Political truth, epistemological challenges of populism and post-truth
Siyasal hakikat, popülizm ve post-truth'un epistemolojik meydan okumaları
- Tez No: 778168
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ JAMES GRIFFITH
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Felsefe, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Hakikat, Hakikat Sonrası/Gerçek Ötesi, Popülizm, Siyasal Epistemoloji, Kamusal Söylem, Truth, Post-truth, Populism, Political Epistemology, Public Discourse
- Yıl: 2023
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 133
Özet
Bu tez hakikatin, günümüzün kamusal söylemindeki yerini ve karşı karşıya kaldığı epistemolojik meydan okumaları araştırmaktadır. Olgusal gerçekliğin çoğalan yalanlar ve uydurmalarla tahrif edildiği algısını kapsayıcı post-truth (hakikat sonrası/gerçek ötesi) kavramı aracılığıyla ele almaktadır. Bu tez, internet ve yeni iletişim araçlarının post-truth durumunun gelişmesindeki merkezi rolüne dikkat çekerek getirdikleri yenilikleri belirtmektedir. Ayrıca hakikat, kamusal alan, kamusal akıl ve demokrasi arasındaki ilişkiyi daha iyi anlamak için Arendt, Rawls ve birçok müzakereci, epistemik demokratın çalışmalarını kullanmaktadır. Bu tez, hakikat sonrası kavramının kavramsal gücünün günümüz kamusal söylemindeki epistemolojik krizi çözmede ne kadar işe yarar olduğunu sorgulamaktadır. Popülist liderlerin ve sıradan vatandaşların, bilime, hakikate ve politikaya bakış açılarından yola çıkarak hakikat sonrası durumu ağırlaştırmakla suçlanmalarının nedeni ortaya çıkarılmaktadır. Bu tez güncel kamusal söylemdeki epistemik kusurları gösterdikten ve olası düzeltici tedbirleri araştırdıktan sonra en nihayetinde sözü edilen epistemolojik sorunun çözümü için politik ve ahlaki yöntemlere de başvurulması gerektiği sonucuna varıyor. Temiz bir epistemolojik çevre tasarlamanın zorluğuna karşın, karşılıklı saygı ve anlayış, hoşgörü ve hatta konsensüse dayanan bir kamusal alan inşa etmek mümkün olabilir.
Özet (Çeviri)
This thesis explores the place of truth in our contemporary public discourse and the epistemological challenges it faces. It takes a look at the perceived distortion of factual reality in the form of increased lies and untruths through the contribution of the nearly all-encompassing concept of“post-truth”. The thesis highlights the central role played by the Internet and new communication mediums in the development of the post-truth condition and emphasizes the novelty they bring about. I use the works of Arendt, Rawls, and many epistemic deliberative democrats for a better understanding of the relationship between truth, public space, public reason, and democracy. The thesis focuses on questioning the conceptual power of post-truth, its meaning, and its relevance in solving the alleged epistemological crisis of contemporary political discourse. To this end, I take a closer look at the epistemological claims of populist leaders and ordinary citizens, their outlook toward science, truth, and politics, and try to understand why they are accused by many of aggravating the post-truth condition. The thesis shows the epistemic vices in current political discourse, investigates the possible corrective measures, and ultimately emphasizes the moral and political dimension of the post-truth condition. Despite the difficulty of designing a clean epistemological environment, it will be possible to construct a public space based on mutual respect and understanding, tolerance, and even consensus.