Spor bilimleri fakültesi öğrencilerinin çocuk haklarına ilişkin tutumlarının incelenmesi
An examination of the attitudes of faculty of sport students toward children's rights
  1. Tez No: 1009474
  2. Yazar: MURAT USLU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ATAMAN TÜKENMEZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Çocuk hakları, Öğrenci tutumu, Children's rights, Student attitude
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Spor Yönetim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Spor Yöneticiliği Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, Spor Bilimleri Fakültesi öğrencilerinin çocuk haklarına ilişkin tutumlarını belirlemek ve bu tutumların çeşitli değişkenlere göre farklılaşıp farklılaşmadığını incelemek amacıyla yapılmıştır. Araştırma nicel araştırma yaklaşımıyla ve tarama modelinde yürütülmüştür. Çalışmanın örneklemini, İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa ile İstanbul Gelişim Üniversitesi'nde spor bilimleri alanındaki ilgili bölümlerde öğrenim gören ve araştırmaya gönüllü olarak katılan toplam 464 öğrenci oluşturmuştur. Veriler yüz yüze ve çevrim içi veri toplama yöntemiyle elde edilmiştir. Araştırmada veri toplama aracı olarak araştırmacı tarafından hazırlanan Kişisel Bilgi Formu ile Karaman-Kepenekci (2006) tarafından geliştirilen 22 maddelik Çocuk Haklarına İlişkin Tutum Ölçeği kullanılmıştır. Verilerin analizinde IBM SPSS 22 paket programından yararlanılmış; tanımlayıcı istatistiklerin yanı sıra bağımsız örneklemler t testi, tek yönlü varyans analizi (ANOVA) ve anlamlı farklılığın hangi gruplardan kaynaklandığını belirlemek amacıyla Bonferroni çoklu karşılaştırma testi ve bağımsız değişkenlerin çocuk haklarına ilişkin tutum puanları üzerindeki yordayıcı etkisini incelemek amacıyla çoklu regresyon analizi uygulanmıştır. İstatistiksel anlamlılık düzeyi p<0,05 olarak kabul edilmiştir. Araştırma sonucunda öğrencilerin çocuk haklarına ilişkin tutum puanlarının öğrenim görülen üniversiteye, bölüme, cinsiyete, kardeş sayısına ve çocuklukta kendilerine çocuk haklarına uygun davranılıp davranılmadığına göre anlamlı biçimde farklılaştığı belirlenmiştir. Buna karşılık sınıf düzeyi, yaş, yaşamın çoğunun geçirildiği yerleşim birimi, lisanslı spor yapma durumu, lisanslı olarak spor yapılan tür, anne ve baba eğitim durumu, algılanan sosyo-ekonomik düzey, bölümü isteyerek seçme durumu, genel başarı düzeyi, Çocuk Hakları Sözleşmesi'ni okuma ve çocuk haklarıyla ilgili eğitim alma durumu değişkenlerine göre anlamlı bir farklılık bulunmamıştır. Çoklu regresyon analizi sonucunda ise cinsiyet, spor yöneticiliği bölümünde öğrenim görme ve çocukluk döneminde kendisine çocuk haklarına uygun davranılmama değişkenlerinin çocuk haklarına ilişkin tutum puanlarının anlamlı yordayıcıları olduğu; bu değişkenler içinde en güçlü yordayıcının cinsiyet olduğu belirlenmiştir. Elde edilen bulgular, spor bilimleri öğrencilerinin çocuk haklarına ilişkin tutumlarının özellikle kurumsal bağlam, bölüm/program yapısı, toplumsal cinsiyet ve bazı aile içi deneyimlerle ilişkili olabileceğini göstermektedir. Sonuç olarak çocuk hakları, spor bilimleri alanında yalnızca kuramsal bir başlık değil; güvenli spor, çocuk koruma, katılım hakkı ve etik mesleki uygulamalar bakımından dikkate alınması gereken temel bir alan olarak değerlendirilmelidir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to determine the attitudes of students in faculties of sport sciences toward children's rights and to examine whether these attitudes differ according to various variables. The research was designed as a quantitative study based on the survey model. The sample consisted of 464 volunteer students enrolled in sport sciences-related departments at Istanbul University-Cerrahpaşa and Istanbul Gelisim University. Data were collected through both face-to-face and online methods. The data collection tools were a Personal Information Form prepared by the researcher and the 22-item Attitude Scale Toward Children's Rights developed by Karaman-Kepenekci (2006). Data were analyzed using IBM SPSS 22. In addition to descriptive statistics, independent samples t-test, one-way analysis of variance (ANOVA), and Bonferroni multiple comparison test were used to identify the source of significant differences, and multiple regression analysis was conducted to examine the predictive effects of the independent variables on attitudes toward children's rights scores. The level of statistical significance was accepted as p<0.05. The findings showed that attitudes toward children's rights differed significantly according to the university attended, department, gender, number of siblings, and whether the participants had been treated in accordance with children's rights during their own childhood. On the other hand, no significant differences were found with respect to class level, age, place where most of life was spent, licensed sport participation, type of licensed sport, mother's and father's educational status, perceived socio-economic level, willingness in choosing the department, academic achievement, reading the Convention on the Rights of the Child, and receiving education on children's rights. Multiple regression analysis revealed that gender, studying in the department of sports management, and not having been treated in accordance with children's rights during childhood were significant predictors of attitudes toward children's rights scores; among these variables, gender was the strongest predictor. The results suggest that sport sciences students' attitudes toward children's rights may be associated particularly with institutional context, departmental/program structure, gender-related socialization, and some family-based experiences. In conclusion, children's rights should be considered not only as a theoretical topic in sport sciences, but also as a fundamental field directly related to safe sport, child safeguarding, participation rights, and ethical professional practice.