Koklear implant kullanan okul çağındaki çocukların dinleme becerilerini değerlendirilmesi
Evaluation of listening skills of school-aged children using cochlear implants
  1. Tez No: 1009499
  2. Yazar: SARAH FARIS JAAFAR KIRAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HİLAL BURCU ÖZKAN ATAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
  6. Anahtar Kelimeler: bilateral cochlear implant, listening comprehension, verbal expression, school-aged children, auditory-verbal skills
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Odyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Odyoloji Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, bilateral koklear implant kullanan okul çağındaki çocukların dinleme anlama ve sözel anlatım becerilerini değerlendirmek amacıyla yürütülmüştür. Çalışma, vaka-kontrol desenine dayalı karşılaştırmalı bir araştırma olarak tasarlanmıştır. Araştırmanın örneklemini, yaşları 9–12 arasında değişen toplam 60 çocuk oluşturmuştur. Bunların 30'u en az iki yıllık işitsel rehabilitasyon sürecini tamamlamış bilateral koklear implantlı çocuklardan, 30'u ise tipik işitmeye sahip çocuklardan (kontrol grubu) oluşmaktadır. Veriler, Türkçe Erken Dil Gelişim Testi (TEDİL), Formel Olmayan Okuma Envanteri ve Dinle–İzle–Anlat testi aracılığıyla toplanmıştır. Araştırmada Dinle–İzle–Anlat ölçeğinin alma, tepkide bulunma ve değer verme alt boyutları dikkate alınarak, dinleme ve konuşma yeterlilikleri arasındaki farklılıklar Bağımsız Örneklemler İçin Mann–Whitney U Testi ile incelenmiştir. Bulgulara göre, gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmamakla birlikte, bilateral koklear implant grubundaki çocukların hem dinleme hem de konuşma yeterliliklerinin tüm alt boyutlarında kontrol grubuna kıyasla daha yüksek ortalama sıra değerlerine sahip olduğu belirlenmiştir. Bu sonuçlar, erken yaşta yapılan bilateral koklear implant uygulamasının ve sürekliliği sağlanan işitsel-sözel rehabilitasyonun çocukların hem alıcı (dinleme) hem de ifade edici (konuşma) dil becerilerinin gelişimine olumlu katkı sağladığını göstermektedir. Genel eğilim, koklear implantlı çocukların işitsel algı, anlama ve sözel üretim süreçlerinde daha bütüncül ve etkili performans sergilediklerini ortaya koymaktadır. Anahtar Kelimeleri: bilateral koklear implant, dinleme-anlama becerileri, sözel anlatım becerileri, okul çağı çocukları, işitsel-sözel yeterlilik, dinleme becerileri.
Özet (Çeviri)
This study aimed to evaluate the listening comprehension and verbal expression skills of school aged children with bilateral cochlear implants, using a comparative case-control design. The sample consisted of 60 children aged 9-12, including 30 with bilateral cochlear implants who had received at least 2 years of auditory rehabilitation and 30 with typical hearing, serving as the control group. Data were collected through three instruments: the Test of Early Language Development–Turkish Version (TEDİL), the Informal Reading Inventory (Formel Olmayan Okuma Envanteri), and the Listen Watch–Tell (Dinle–İzle–Anlat) Assessment Tool. The study specifically examined listening and speaking competencies across the subdimensions of the Listen–Watch Tell test—namely, receiving, responding, and valuing—using the Independent Samples Mann–Whitney U Test for group comparisons. The findings revealed that although the differences between groups were not statistically significant, the children in the cochlear implant group showed higher mean rank scores than their peers with normal hearing across all subdimensions of both listening and speaking skills. These results do not indicate a statistically significant difference between groups; a trend favouring the cochlear implant group was observed, combined with early intervention and continuous auditory-verbal rehabilitation, which has an impact on children's development of both receptive and expressive language skills. The overall trend may indicate potentially more effective auditory perception, comprehension, and verbal production, supporting the role of cochlear implants not only in auditory perception but also in broader linguistic and communicative competence.