Çalışan ve çalışmayan kadınlarda yeme bozukluğu, diyet kalitesi ve stres düzeyi arasındaki ilişkinin incelenmesi
Examining the relationship between eating disorders, diet quality and stress level in working and non-working women
  1. Tez No: 1009516
  2. Yazar: YÜSRA KAPLAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ELİF EDE ÇİNTESUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
  6. Anahtar Kelimeler: Yeme Bozuklukları, Diyet Kalitesi, Stress, Çalışma Durumu, Akdeniz diyeti, Beslenme ve yeme bozuklukları, Psikolojik sıkıntı, Strese yatkınlık, Çalışan kadınlar, Çalışmayan kadınlar, Eating Disorders, Diet Quality, Stress, Work Status, Mediterranean diet, Feeding and eating disorders, Psychological distress, Tendency to stress, Working women, Unemployed women
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, çalışan ve çalışmayan kadınlarda yeme bozukluğu eğilimleri, diyet kalitesi ve algılanan stres düzeyleri arasındaki ilişkilerin incelenmesi amacıyla yürütülmüştür. Çalışma, Türkiye'de yaşayan toplam 400 kadın (200 çalışan, 200 çalışmayan) üzerinde gerçekleştirilmiştir. Veriler, araştırmacı tarafından hazırlanan anket formu aracılığıyla yüz yüze görüşmeler tekniği kullanılarak toplanmıştır. Katılımcıların demografik özellikleri, antropometrik ölçümleri ve beslenme alışkanlıkları değerlendirilmiş; Akdeniz Diyet Kalitesi Ölçeği (KİDMED), Yeme Bozukluğu Değerlendirme Ölçeği Kısa Formu (YBDÖ-KF) ve Algılanan Stres Ölçeği (ASÖ) uygulanmıştır. KİDMED puanlarının, çalışan kadınlarda 4,32±2,31, çalışmayan kadınlarda ise puanların 3,86±2,27 olduğu saptanmıştır. Çalışan kadınların ortanca KİDMED puanlarının çalışmayan kadınlara göre daha yüksek olduğu belirlenmiştir (p<0,05). Ayrıca çalışan kadınların Stres/Rahatsızlık Algısı puanlarının (19,29±4,55) çalışmayan kadınlara (18,02±4,54) göre ve ASÖ toplam puanlarının (30,96±6,36) çalışmayanlara (29,67±6,26) kıyasla anlamlı düzeyde daha yüksek olduğu saptanmıştır (p<0,05). Yeme bozukluğu riski değerlendirildiğinde, çalışan kadınların YBDÖ-KF'nin tüm alt boyutlarında çalışmayan kadınlara göre daha yüksek puanlar aldığı görülmüştür. Buna göre; Yeme Kısıtlaması, Şekil ve Aşırı Ağırlık Değerlendirmesi, Vücut Memnuniyetsizliği, Tıkınırcasına Yeme alt boyutları ile YBDÖ-KF toplam puanlarında çalışan kadınlar daha yüksek değerler elde edilmiştir. Bu bulgular, çalışma durumunun yeme bozukluğu riski ve beden algısına ilişkin risk örüntülerini artırdığını göstermektedir. Bununla birlikte, çalışan kadınlarda KİDMED ve YBDÖ-KF toplam puanlarının ASÖ toplam puanı üzerinde istatistiksel açıdan anlamlı bir etki oluşturmadığı saptanmıştır (p>0,05). Bu doğrultuda elde edilen bulgular, kadınların yeme bozuklukları konusunda farkındalıklarının artırılması, ileri yaşlarda ortaya çıkabilecek sağlık sorunlarının önlenmesi amacıyla beslenme eğitimlerinin yaygınlaştırılması ve sağlıklı beslenme alışkanlıklarının teşvik edilmesi büyük önem taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to examine the relationships between eating disorder tendencies, diet quality, and perceived stress levels in employed and unemployed women. The study was carried out on a total of 400 women (200 employed and 200 unemployed) living in Turkey. Data were collected through face-to-face interviews using a questionnaire prepared by the researcher. Participants' demographic characteristics, anthropometric measurements, and dietary habits were evaluated; the Mediterranean Diet Quality Index (KIDMED), the Eating Disorder Assessment Scale – Short Form (EDE-Q-13), and the Perceived Stress Scale (PSS) were administered. The mean KIDMED score was found to be 4.32±2.31 in employed women and 3.86±2.27 in unemployed women. It was determined that the median KIDMED scores of employed women were significantly higher than those of unemployed women (p < 0.05). Additionally, employed women had significantly higher Stress/Discomfort Perception scores (19.29±4.55) compared to unemployed women (18.02±4.54), and their total PSS scores (30.96±6.36) were also significantly higher than those of unemployed women (29.67±6.26) (p < 0.05). When the risk of eating disorders was evaluated, employed women scored higher than unemployed women in all sub-dimensions of the Eating Disorder Assessment Scale – Short Form. Accordingly, higher scores were observed among employed women in the sub-dimensions of Dietary Restriction, Shape and Overweight Concern, Body Dissatisfaction, and Binge Eating, as well as in the total EDE-Q-13 score. These findings indicate that employment status increases risk patterns related to eating disorder risk and body image perception. However, it was determined that the total KIDMED and EDE-Q-13 scores did not have a statistically significant effect on the total PSS score among employed women (p > 0.05). In line with these findings, increasing women's awareness of eating disorders, expanding nutrition education to prevent potential health problems in later life, and promoting healthy eating habits are of great importance.