COVİD-19 pandemisinin çocuk cerrahisi kliniğimizde izlenen hastaların demografik verileri ve cerrahi girişimler üzerindeki etkilerinin değerlendirilmesi
Evaluation of the effects of the COVID-19 pandemic on the demographic characteristics and surgical interventions of patients followed in our pediatric surgery clinic
  1. Tez No: 1000964
  2. Yazar: EBRU DONK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜNGÖR KARAGÜZEL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Cerrahisi, Pediatric Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: COVID-19, çocuk cerrahisi, pandemi, cerrahi tedavi, non-operatif tedavi, COVID-19, pediatric surgery, pandemic, surgical treatment, non-operative treatment
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Cerrahisi Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmada COVID-19 pandemisinin çocuk cerrahisi kliniğinde yatan hastaların demografik özellikleri, tanı profilleri ile operatif ve non-operatif tedavi yaklaşımları üzerindeki etkisinin pandemi öncesi, pandemi süreci ve pandemi sonrası dönemlerde karşılaştırmalı olarak değerlendirilmesi amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Çocuk Cerrahisi Kliniğinde pandemi öncesi, pandemi dönemi ve pandemi sonrası olmak üzere üç ayrı zaman diliminde tedavi edilen hastalar retrospektif olarak incelendi. Tetkik ve tedavi reddi ile hastaneden ayrılan ve elektif operasyonu iptal edilen olgular analiz dışı bırakıldı. Hastalar yaş, cinsiyet, anatomik ve sistemik tanı grupları, anatomik ve sistemik operatif tedavi dağılımları ile non-operatif tedavi yaklaşımları açısından değerlendirildi. Veriler kategorik değişkenler olarak kodlandı ve pandemi dönemleri ile ilişkileri Pearson ki-kare testi ile analiz edildi. İstatistiksel anlamlılık düzeyi p<0,05 olarak kabul edildi. Bulgular: Toplam 3352 hasta çalışmaya dahil edildi. Yaş gruplarının dağılımı pandemi dönemleri arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık gösterdi (p<0,001); pandemi öncesi dönemde küçük yaş grupları daha baskınken pandemi sonrası dönemde ileri yaş gruplarında artış saptandı. Cinsiyet dağılımı dönemler arasında benzerdi ve tüm dönemlerde erkek olgular baskındı. Anatomik ve sistemik tanı dağılımları pandemi dönemlerine göre anlamlı farklılık gösterdi. Toraks ve solunum sistemi olguları pandemi ve pandemi sonrası dönemlerde artış gösterirken, genitoüriner ve ekstremite olgularında azalma izlendi. Operatif tedavi dağılımında pandemi öncesi dönem, pandemi ve pandemi sonrası dönemlerden anlamlı şekilde farklı bulundu. Toraks ve abdominal operasyonlar pandemi döneminde artarken, genitoüriner sistem operasyonları pandemi sürecinde azalmış ve pandemi sonrası dönemde kısmi toparlanma göstermiştir. Non-operatif tedavi uygulamalarında pandemi dönemi ile pandemi sonrası dönem karşılaştırmasında anlamlı fark saptanmış olup bu farkın temel olarak girişimsel radyoloji eşliğinde uygulanan özofagus balon dilatasyonu sonrası izlem olgularından kaynaklandığı görülmüştür (p=0,003). Sonuç: COVID-19 pandemisi, çocuk cerrahisi pratiğinde hasta profili ile tanı ve tedavi dağılımlarında anlamlı ve kısmen kalıcı değişikliklere yol açmıştır. Özellikle toraks ve solunum sistemi olgularındaki artış ile genitoüriner ve ekstremite olgularındaki azalma, pandemi sonrası dönemde de devam eden yapısal kaymalara işaret etmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: This study aimed to evaluate the impact of the COVID-19 pandemic on the demographic characteristics, diagnostic profiles, and operative and non-operative treatment approaches of patients hospitalized in a pediatric surgery clinic by comparing the pre-pandemic, pandemic, and post-pandemic periods. Materials and Methods: Patients treated in the Pediatric Surgery Clinic during the pre-pandemic, pandemic, and post-pandemic periods were retrospectively analyzed. Cases who left the hospital due to refusal of diagnostic or therapeutic procedures and those whose elective surgeries were canceled were excluded. Patients were evaluated in terms of age, sex, anatomical and systemic diagnostic groups, anatomical and systemic operative treatment distributions, and non-operative treatment approaches. Data were coded as categorical variables and analyzed using the Pearson chi-square test. A p value <0.05 was considered statistically significant. Results: A total of 3,352 patients were included in the study. The distribution of age groups differed significantly among the pandemic periods (p<0.001); younger age groups were predominant in the pre-pandemic period, whereas an increase in older age groups was observed in the post-pandemic period. Sex distribution was similar across periods, with male patients predominating. Significant differences were observed in anatomical and systemic diagnostic distributions across the pandemic periods. Thoracic and respiratory system cases increased during the pandemic and post-pandemic periods, while genitourinary and extremity cases decreased. The distribution of operative treatments differed significantly, with the pre-pandemic period being distinct from the pandemic and post-pandemic periods. Thoracic and abdominal surgeries increased during the pandemic, whereas genitourinary system surgeries decreased during the pandemic and showed partial recovery in the post-pandemic period. A significant difference in non-operative treatment approaches was observed between the pandemic and post-pandemic periods, primarily due to changes in follow-up after esophageal balloon dilatation performed by interventional radiology (p=0.003). Conclusion: The COVID-19 pandemic led to significant and partially persistent changes in patient profiles as well as diagnostic and treatment distributions in pediatric surgery practice.