Otel ve acente yöneticileri açısından turizm eğitiminin çalışan verimliliği üzerindeki rolü: İstanbul ili örneği
The role of touri̇sm trai̇ni̇ng on employee producti̇vi̇ty from the perspecti̇ve of hotel and agency managers: The case of Istanbul provi̇nce
  1. Tez No: 1009576
  2. Yazar: SONGÜL ÇOLAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FATİH TÜRKMEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: İstanbul, Istanbul
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karabük Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kültürel Miras ve Miras Alan Yönetimi Ana Bilim Dalı (disiplinlerarası)
Özet
Bu araştırma, otel ve acente yöneticileri açısından turizm eğitiminin çalışan verimliliği üzerindeki rolünü İstanbul ili örneğinde incelemeyi amaçlamaktadır. Turizm sektörü, rekabetin yoğun olduğu ve hizmet kalitesinin doğrudan müşteri memnuniyetine yansıdığı bir alandır. Bu bağlamda, çalışanların mesleki bilgi ve becerilerini geliştiren turizm eğitimi, işletmelerin performansı ve verimliliği açısından kritik öneme sahiptir. Bu araştırmada nitel araştırma yöntemi benimsenmiş olup, veriler yarı yapılandırılmış görüşme tekniği ile toplanmıştır. Elde edilen nitel veriler, tematik analiz yöntemi ile çözümlenmiştir. Analiz sürecinde elde edilen temalar destekleyici olması amacıyla frekans değerleri ile ifade edilmiştir. Nitel veri toplama yöntemi olarak otel ve acente yöneticileri ile görüşmeler gerçekleştirilmiş, araştırmaya 20 otel ve acente yöneticisi katılmıştır. Bulgular, turizm eğitimi alan çalışanların işe adaptasyon, müşteri iletişimi, stres yönetimi ve mesleki terminoloji kullanımı açısından eğitim almayan çalışanlara göre daha başarılı olduğunu göstermektedir. Ayrıca uygulamalı eğitimlerin çalışan performansı üzerinde önemli katkılar sağladığı belirlenmiştir. İşletmelerin hizmet içi eğitim programları, çalışanların motivasyonunu artırmakta ve genel verimliliği yükseltmektedir. Araştırma sonuçları, turizm eğitiminin çalışan verimliliği ve hizmet kalitesi üzerindeki belirleyici rolünü ortaya koymakta ve sektörde eğitim odaklı stratejilerin geliştirilmesi gerektiğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the role of tourism education on employee productivity from the perspective of hotel and agency managers, focusing on Istanbul province. The tourism sector is highly competitive, and service quality directly affects customer satisfaction. In this context, tourism education, which enhances the professional knowledge and skills of employees, plays a critical role in the performance and productivity of enterprises. A qualitative research approach was adopted in this study. For qualitative data, interviews were conducted with hotel and agency managers. The data were analyzed using thematic analysis, supported by frequency distributions... A total of 20 managers participated in the research. The findings indicate that employees who received tourism education perform better than those without training in job adaptation, customer communication, stress management, and professional terminology usage. In addition, practical training was found to significantly contribute to employee performance. In-house training programs of enterprises increase employee motivation and overall productivity. The results demonstrate the decisive role of tourism education on employee productivity and service quality, highlighting the need for education-focused strategies in the tourism sector.