Reimagining journalism from the bottom-up: Citizen journalism in a polarized media landscape
Gazeteciliği aşağıdan yukarıya yeniden düşünmek: Kutuplaşmış bir medya ikliminde yurttaş gazeteciliği
  1. Tez No: 1009607
  2. Yazar: HALUK MERT BAL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. LEMİ BARUH
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İletişim Bilimleri, Gazetecilik, Sosyoloji, Communication Sciences, Journalism, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Alternatif medya, Elektronik medya, Kitle iletişim araçları, Kitle iletişim sistemleri, Kitle iletişimi, Kriz iletişimi, Sosyal medya, Taktiksel medya, Yeni medya, İletişim sosyolojisi, Alternative media, Electronic media, Mass media, Mass communication systems, Mass communication, Crisis communication, Social media, Tactical media, New media, Communication sociology
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Koç Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyal Bilimler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tasarım Teknoloji ve Toplum Bilim Dalı
Özet
Haber tüketim ve üretim biçimlerinde değişimlere yol açan dijital teknolojilerin gelişimi ve ticari ana akım medya kuruluşlarına yönelik toplumsal güvensizliğin artması, gelişmekte olan duyuşsal (afektif) haber ikliminin bir parçası olarak yurttaş gazeteciliğin ortaya çıkmasına olanak sağlamıştır. Yurttaş gazeteciliğinin gelişimi, alandaki bazı özneler tarafından haber üretim ve dağıtım süreçlerine yurttaş katılımının artması bakımından demokratik bir adım olarak memnuniyetle karşılanırken, yurttaş gazetecilerin etik ve doğru haber yapması noktasında şüpheci yaklaşım gösterenler de olmuştur. Bu noktadaki başlıca kaygı, yurttaş gazetecilerin, özellikle liberal modelde bir meslek olarak gazeteciliğin belirleyici özellikleri arasında yer alan nesnellik ve tarafsızlık ilkelerine göstereceği uyum olmuştur. Bu tez çalışmasında derinlemesine mülakatlar, karşılaştırmalı vaka analizi ve içerik analizi yöntemleri kullanılmış ve hem içeriden yaklaşımlar hem de toplanan ve analiz edilen veriler aracılığıyla ulaşılan yorumsal dağarcıklar (repertuar) bir arada sunularak yurttaş gazeteciliği ve alternatif/yurttaş medya çalışmaları alanındaki literatüre katkı sunulması amaçlanmıştır. Bu doktora tezinde, yurttaş gazetecilerin motivasyon kaynakları, acil durumlarda oynadıkları roller, nesnellik kavramı ile nasıl müzakere ettikleri, nesnelliği nasıl dönüştürdükleri ve farklı yurttaş medya platformlarının sürdürülebilirlik, organizasyonel yapı ve gazetecilik kültürü bakımından benzerlik ve farklılıkları araştırılmaktadır. Tezde yararlanılan kuramsal kaynaklar arasında medya sistemleri, gazetecilik kültürleri ve gazetecilik rolleri, dijital gazetecilik çalışmaları, feminist duruş kuramı, çerçeveleme kuramı ve duyuşsallık üzerine çeşitli literatürler bulunur. Tezin bulguları, yurttaş gazetecilerin nesnelliği aşağıdan yukarıya bir yaklaşım ve duyuşsal, konumlandırılmış ve çoğulcu bir biçimde yeniden ele alma potansiyeli sunduğunu ortaya koymaktadır. Ek olarak, tez çalışması, yurttaş gazetecilik platformlarının homojen yapıda olmadığını ve sürdürülebilirlik, organizasyon yapısı ve gazetecilik kültürü bakımlarından farklılıklar gösterdiğini öne sürmektedir. Tez aynı zamanda yurttaş gazetecilerin karşılaştığı finansal ve hukuki sorunları ve belirli bir siyasi hareket veya kimlik grubu ile ilişkilendirildikleri bazı vakalarda öz kısıtlama ve dış baskı gibi çeşitli zorluklarla karşılaştıklarını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Advent of digital technologies resulting in significant changes to news consumption and production patterns and growing public distrust towards commercial mainstream media allowed citizen journalism to arise as part of an emerging affective news landscape. Development of citizen journalism was welcomed by some actors in the field as a democratic step towards citizen participation in the making and dissemination of news, while others remained skeptical in citizen journalists' ability to deliver news in an ethical and accurate way. A primary concern has been whether citizen journalists can conform to the journalistic norms of objectivity and neutrality, which are long-established specifically within the liberal model as defining characteristics of journalism as a profession. The dissertation draws on in-depth interviews, a comparative case study and a content analysis and aims to contribute to the literature on citizen journalism and alternative/citizen media studies by providing both insiders' perspectives and interpretive repertoires identified through the data collected and analyzed. The dissertation investigates motivations of citizen journalists, the roles they play in emergencies, the ways they negotiate with and subvert journalistic objectivity, and models of sustainability, organization and news culture adhered by different citizen media outlets. Theoretical sources utilized within the dissertation include literature on media systems, journalism cultures and journalistic roles, digital journalism studies, feminist standpoint theory, framing theory and affectivity. Findings of the dissertation suggest that citizen journalism offers a potential to reimagine journalistic objectivity from the bottom-up with an affective, situated, and pluralistic approach, which aims to enlarge the sphere of legitimate controversy. In addition, the dissertation suggests that citizen journalism outlets are not homogeneous and they are divergent in terms of sustainability, organizational structure and journalistic culture. Lastly, the dissertation suggests that citizen journalists experience significant financial and legal challenges as well as self-restraint and external pressure in some cases in which they came to be associated with a specific political movement or identity group.