Türkiye'de aracı kurumlarda kurumsal yönetim uygulamaları: Değerlendirme ve öneriler
Corporate governance in brokerage houses in Turkey: Review and recommendations
  1. Tez No: 1009611
  2. Yazar: MERİÇ AYBERK ÖZKAYA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BENGÜ VURAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kurumsal yönetim, Corporate governance
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Finans Bilim Dalı
Özet
Kurumsal yönetim özellikle yaşanan büyük ölçekli şirket skandallarına cevap olarak ortaya çıkan ve son yıllarda hem sivil çevreler hem de kamu otoriteleri tarafından hızla benimsenen bir yönetim modeli olmaya başlamıştır. Başlangıçta bu skandalların yaşandığı ülkelerde düzenlenmeye başlayan bu kavram, başarısızlıkların Dünya ekonomilerine etkilerinin artması üzerine OECD gibi uluslararası kuruluşlar ve Türkiye dahil birçok ülke tarafından da zaman içinde daha fazla tartışılmaya başlanmıştır. Son küresel finansal krizde en çok üzerinde durulan konulardan biri finansal aracıların krizdeki rolleri olmuştur. Kriz sonrasında bu kurumların uygulamaları tartışılmış, kurumsal yönetim uygulamalarının bu kurumların hem yönetim hem de finansal performanslarını iyileştirici etkileri üzerine çalışmalar yapılmıştır. Bu çalışmanın amacı 2011-2018 yılları arasında Türkiye'de faaliyet gösteren 47 aracı kurumun yönetim kurulu büyüklüğü, yönetim kurulunda bulunan kadın sayısı, CEO dualitesi ve sahiplik yapısı gibi kurumsal yönetim değişkenlerinin, firma performans ölçütleri olan aktif karlılığı (ROA), özsermaye karlılığı (ROE) ile brüt, net ve faaliyet kar marjları arasındaki ilişkileri panel veri analiziyle incelemektir. Çalışma sonucunda kurumsal yönetim değişkenlerinden sadece sahiplik yapısı ile aracı kurum performansları arasında güçlü ilişkiler tespit edilirken, diğer değişkenler ile zayıf bağlantılar olsa da güçlü bir ilişkinin varlığına ulaşılamamıştır. Aracı kurumların çoğunun kurumsal yönetim gerekliliklerini uygulama zorunluluğu olmamasının bu sonuçta etkili olduğu düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Corporate governance has become a management model that has emerged especially in response to large-scale corporate scandals and has been rapidly adopted by both civil circles and public authorities in recent years. This concept, which started to be applied in countries where scandals originally took place, after the increasing effects of failures on world economies, international organization such as the OECD and has begun to be discussed more over time by many countries including Turkey. The roles of financial intermediaries have been one of the most discussed issues in the recent global financial crisis. After the crisis, the practices of these institutions were discussed, and studies were conducted on the effects of corporate governance practices to improve both their management and financial performance. The aim of this study was operating in Turkey between the years 2011-2018 47 brokerage firms to analyze the relations with the corporate governance criteria such as the size of the board of directors, the number of women on the board of directors, CEO duality and ownership structure, and the performance criteria such as return of assets (ROA), return on equity (ROE) and gross, net and operating profit margins with panel data analysis. As a result of the study, only strong relationship between the ownership structure and brokerage performances were identified among the corporate governance variables, but the existence of a strong relationship could not be reached even though there were weak connections with the other variables. The fact that most brokerage houses do not have to implement corporate governance requirements is consider to be effective in this result.