Yeni anne olan kadınlarda cinsel işlevler ve evlilişk uyumu
- Tez No: 1009612
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MERT AKCANBAŞ, DR. ÖĞR. ÜYESİ ZÜLFİKAR ÖZKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: A Capital gazetesi, A Grammar of the Turkish Language, A Takımı, A posteriori, A/B tipi davranış örüntüsü, A Capital newspaper, A Grammar of the Turkish Language, A Team, A posteriori, Type A/B behavior pattern
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Aile Danışmanlığı Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tez, yeni annelerin evlilik uyumu ve cinsel işlevleri arasındaki ilişkiyi incelemektedir. Evlilik uyumu, çiftlerin iletişim, çatışma çözme ve ortak değerler etrafında birleşme yeteneklerini kapsar. Annelik, bu dinamikleri etkileyerek kadınların fiziksel ve psikolojik sağlığını yeniden şekillendirebilir. Cinsellik, evlilik tatmininin önemli bir unsuru olup, doğum sonrası dönemde değişim gösterir. Araştırma, nitel mülakatlar yoluyla yeni annelerin deneyimlerini derinlemesine anlamayı hedeflemekte ve bu süreçte karşılaştıkları zorlukları, başa çıkma stratejilerini ve evlilik uyumunu etkileyen faktörleri ortaya koymaktadır. Tez, yeni annelerin deneyimlerinin aile birliğinin sürdürülebilirliği açısından önemini vurgulamaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis examines the relationship between marital adjustment and sexual functioning among new mothers. Marital adjustment encompasses couples' abilities to communicate, resolve conflicts, and unite around shared values. Motherhood can reshape women's physical and psychological health by influencing these dynamics. Sexuality is an important component of marital satisfaction and undergoes changes in the postpartum period. The study aims to gain an in-depth understanding of new mothers' experiences through qualitative interviews and reveals the challenges they face, their coping strategies, and the factors affecting marital adjustment. The thesis emphasizes the importance of new mothers' experiences for the sustainability of family unity.