Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin etkileri çerçevesinde idarenin teşkilatlanması
Organization of the public administration within the framework of the effects of the presidential government system
  1. Tez No: 1009613
  2. Yazar: EKİN SEVİNÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ DURSUN ULUSOY
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi, Düzenleme yetkisi, Merkezileşme, Yerelleşme, İdari yapı, Presidential government system, Regulatory authority, Centralization, Decentralization, Administrative structure
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
Özet
İdari teşkilat, idari faaliyetlerin gerçekleştirilmesinin öngörüldüğü hukuki yapının adıdır. Her ülke kendi siyasi, sosyal, kültürel, ekonomik gereklerine göre kimi zaman da dış etkenlerin ortaya çıkardığı yeni durumlara uyumlanmak gayesiyle teşkilatlanmalarında belli sistemleri esas alırlar. Ülkemiz açısından mevcut duruma bakıldığında ise, 1982 Anayasası'nın 123. maddesinin 1. fıkrası idari teşkilatlanmanın merkezden ve yerinden yönetim esaslarına dayandırılmasını kural altına almıştır. Bu doğrultuda belli dönemlerde merkezden yönetime bazı dönemlerde ise yerinden yönetime ağırlık verilmek suretiyle idari teşkilatta değişiklikler gerçekleştirilmiştir. Tezin ilk bölümünde 2017 yılında yapılan değişikliğe kadar geçen sürede 1982 Anayasası döneminde idari teşkilatta yaşanan değişimler, buna sebep olan hususlar ve söz konusu değişimlerin sonuçları ele alınmıştır. 2017 yılına gelindiğinde ise bu dönemde gerçekleştirilen Anayasa değişiklikleri ve bunu takip eden süreçte ortaya çıkan düzenlemeler, yeni bir idari teşkilat yapısı öngörmüştür. Yürütme yetkisinin Cumhurbaşkanı ile Bakanlar Kurulu tarafından paylaşıldığı bir sistemden bu yetkinin Cumhurbaşkanında toplandığı bir sisteme geçilmesi, idarenin kuruluşu ile görev ve yetkilerinde önemli dönüşümleri beraberinde getirmiştir. Bu yeni sistemde Cumhurbaşkanı, Anayasada, kanunlarda ve Cumhurbaşkanlığı kararnamelerinde öngörülen birçok yetkinin sahibi olmuştur. Sonuç olarak idari teşkilatta uzun bir süredir yaşanan merkezileşme yönündeki eğilim daha da güçlenmiştir. Tezin ikinci ve üçüncü bölümünde de söz konusu merkezileşmenin hangi alanlarda ve ölçülerde ortaya çıktığı, bunların Anayasada idari teşkilata ilişkin getirilen ilke ve kurallara uygunluğu değerlendirilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Administrative organization refers to the legal structure through which administrative activities are carried out. Each country, with the aim of adapting itself to new situations arising from political, social, cultural, economic needs and sometimes from other external factors as well, takes some specific systems as basis in their organization. As for our own country, Türkiye, Article 123, paragraph 1 of the 1982 Constitution regulated the administrative organization according to central and local governing principles. In this context, in some periods, there were amendments made by attaching more significance to the central government over local governments and in other periods quite the opposite. In the first part of this thesis, the changes in the administrative organization from 1982 until the period when the constitutional amendment was made in 2017, and the factors contributing to these changes and their consequences were discussed.By 2017, the constitutional amendments made during that period and legal arrangements arising in the following period has resulted in a new administrative structure. The transition from a system in which executive power was shared between the president and the cabinet to a system, the president is the only holder of this power, brought about substantial transformation in the establishment, duties, and powers of the administration. Under this new system, the president has obtained numerous powers prescribed by the constitution, statutes and presidential decrees. Consequently, the tendency towards centralization in administrative organization has been further strengthened. In the second and third parts, this thesis tries to analyze in what areas and to what extent, this centralization emerges and its conformity to principles and rules governing administrative organization.