Orta Çağ Avrupası'nda ordu sistemi ve bu sistemin Haçlı Seferlerine etkisi
The military system in Medieval Europe and its impact on the Crusades
- Tez No: 1009633
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SAMET ALIÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Avrupa, Feodalizm, Haçlı seferleri, Ordu, Orta Çağ, European, Feudalism, Crusades, Ordu, Middle Ages
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
Özet
Orta Çağ Avrupa'sında ordu sistemi, feodal düzenin siyasi, ekonomik ve toplumsal yapısıyla doğrudan bağlantılı bir askeri organizasyon modeli olarak şekillenmiştir. Feodal beylerin, toprak karşılığında askerî hizmet yükümlülüğü bulunan vassallardan oluşturduğu bu sistem, hem yerel hem de bölgesel güç dengelerinin belirlenmesinde temel bir unsur olmuştur. Özellikle şövalyelerin etkinliği, dönemin savaş anlayışını belirleyen başlıca faktörlerden biri hâline gelmiştir. Bu yapının kurumsallaşması, Haçlı Seferleri'nin planlanması, örgütlenmesi ve yürütülmesi süreçlerinde de belirleyici bir rol oynamıştır. Feodal orduların hiyerarşik yapısı, Haçlı ordularının karma bileşimiyle birleştiğinde, Avrupa'daki askeri disiplin, lojistik organizasyon ve taktiksel yeniliklerin Doğu'ya taşınmasına zemin hazırlamıştır. Aynı zamanda kilisenin ruhani otoritesi, askerî mobilizasyonu dinsel bir görev haline getirerek savaşın ideolojik boyutunu güçlendirmiştir. Bu durum, askeri katılımın sadece soylularla sınırlı kalmayıp geniş toplumsal tabakalara yayılmasını sağlamıştır. Çalışma, feodal ordu sisteminin yapısal özelliklerini, komuta zincirini, lojistik düzenini ve süvari birliklerinin stratejik önemini inceleyerek, bu unsurların Haçlı Seferleri üzerindeki çok yönlü etkilerini analiz etmektedir. Bu bağlamda çalışma, Orta Çağ askeri organizasyonunun Haçlı Seferleri'ne hem yapısal hem ideolojik düzeyde nasıl yön verdiğini tarihsel bir perspektiften değerlendirmektedir.
Özet (Çeviri)
The military system in medieval Europe took shape as a model of military organisation directly linked to the political, economic and social structure of the feudal order. This system, formed by feudal lords from vassals who had a military service obligation in exchange for land, was a fundamental element in determining both local and regional power balances. The effectiveness of knights, in particular, became one of the main factors shaping the understanding of warfare during this period. The institutionalisation of this structure also played a decisive role in the planning, organisation and execution of the Crusades. The hierarchical structure of feudal armies, combined with the mixed composition of the Crusader armies, paved the way for the transfer of military discipline, logistical organisation, and tactical innovations from Europe to the East. At the same time, the spiritual authority of the Church strengthened the ideological dimension of war by turning military mobilisation into a religious duty. This ensured that military participation was not limited to the nobility but spread to broader social strata. The study analyses the multifaceted impact of these elements on the Crusades by examining the structural characteristics of the feudal army system, the chain of command, the logistical arrangements, and the strategic importance of cavalry units. In this context, the study evaluates, from a historical perspective, how medieval military organisation shaped the Crusades at both the structural and ideological levels.