İyi güvenlik yönetişimi kapsamında suç ve ceza politikalarının terörizmin önlenmesindeki etkileri
The effects of crime and punishment policies on the prevention of terrorism within the scope of good security governance
  1. Tez No: 1009668
  2. Yazar: UĞUR ÇİFTÇİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ FUAT GÖKÇE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Yönetişim, iyi güvenlik yönetişimi, terörizm, suç ve ceza politikaları, Governance, good security governance, terrorism, crime and punishment policies
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güvenlik Stratejileri ve Yönetimi Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tez, iyi güvenlik yönetişimi çerçevesinde suç ve ceza politikalarının terörizmin önlenmesindeki rolünü incelemektedir. Güvenlik yönetişimi; devlet, sivil toplum ve özel sektör arasında iş birliğine dayalı, şeffaf ve hesap verebilir bir güvenlik anlayışını ifade etmektedir. Bu bağlamda etkili suç ve ceza politikalarının, terörle mücadelede sadece caydırıcılık sağlamadığı, aynı zamanda toplumsal adaleti güçlendirdiği ve radikalleşmenin önlenmesine katkı sunduğu savunulmaktadır. Çalışmada, klasik cezalandırma yaklaşımlarının ötesine geçilerek, insan haklarına saygılı, orantılı ve önleyici politikaların önemi vurgulanmaktadır. Ayrıca, hukukun üstünlüğü, yargı bağımsızlığı ve demokratik denetim mekanizmalarının terörle mücadelede sürdürülebilirliği artıran temel unsurlar olduğu belirtilmektedir. Çalışma, suç ve ceza politikalarının bütüncül bir güvenlik stratejisiyle nasıl uyumlandırılabileceğini analiz ederek, karar vericilere politika önerileri sunmayı amaçlamaktadır. Çalışmada, belge ve raporlara dayanarak yapılan derinlemesine bir literatür taraması yöntemi kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
This thesis examines the role of crime and criminal justice policies in the prevention of terrorism within the framework of good security governance. Security governance refers to a transparent and accountable approach to security based on cooperation between the state, civil society and the private sector. In this context, it is argued that effective crime and criminal justice policies not only provide deterrence in the fight against terrorism, but also strengthen social justice and contribute to the prevention of radicalisation. The study goes beyond traditional punitive approaches to emphasise the importance of policies that respect human rights, are proportionate, and are preventative. Furthermore, it is noted that the rule of law, judicial independence and democratic oversight mechanisms are fundamental elements that enhance sustainability in the fight against terrorism. The study aims to provide policy recommendations to decision-makers by analysing how crime and criminal justice policies can be aligned with a comprehensive security strategy. A method of in-depth literature review based on documents and reports has been employed in the study.