Türkiye'de çok partili hayata geçiş ve 27 Mayıs askeri darbesinin yerel basına yansımaları: Gaziantep örneği
The transition to a multiparty system in turkey and the reflections of the May 27 military coup in the local press: The case of Gaziantep
  1. Tez No: 1009675
  2. Yazar: FATMA ÖZBİÇKİ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ONUR TÜRKÖLMEZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Çok Partili Hayata Geçiş, Demokrat Parti, Cumhuriyet Halk Partisi, 27 Mayıs 1960 Askerî Darbesi, Yerel Basın, Transition to a Multi Party System, Democratic Party, Republican People's Party, May 27, 1960 Military Coup, Local Press
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
Özet
1923'te Cumhuriyet Halk Partisi'nin kurulmasıyla tek parti yönetimi altında şekillenen Türkiye, 7 Ocak 1946'da Demokrat Parti'nin kurulmasıyla birlikte çok partili hayata geçiş sürecine girmiştir. 1950 seçimleriyle birlikte yirmi yedi yıllık CHP iktidarı sona ermiş; Demokrat Parti ülke genelinde olduğu gibi Gaziantep'te de siyasal hayatta belirleyici bir konuma yükselmiştir. Savaş yıllarının yarattığı ekonomik sıkıntılar, halkta oluşan bıkkınlık ve kırsal kesime yönelik politikalar Demokrat Parti'nin Gaziantep'te geniş bir toplumsal destek elde etmesinde etkili olmuştur. 1950, 1954 ve 1957 genel seçimlerinde Demokrat Parti Gaziantep'te önemli başarılar kazanmış; özellikle kırsal kesimin desteğiyle kentte siyasal hâkimiyetini uzun süre sürdürmüştür. Ancak 1950'li yılların ortalarından itibaren ülke genelinde yaşanan ekonomik daralma, siyasal gerilimler ve artan kutuplaşma Gaziantep'te de hissedilmeye başlanmıştır. Bu gelişmeler, Demokrat Parti iktidarına yönelik yerel ölçekte hoşnutsuzlukların ortaya çıkmasına zemin hazırlamıştır. Çalışmada, Türkiye'de çok partili hayata geçiş süreci ile 27 Mayıs 1960 askerî darbesinin Gaziantep yerelindeki siyasal, toplumsal ve ekonomik yansımalarını incelemeyi amaçlamıştır. Darbe öncesi ve sonrası dönemde Gaziantep'te kamuoyunun nasıl şekillendiği; siyasal söylemler, ekonomik beklentiler ve toplumsal algılar çerçevesinde ele alınmıştır. Yerel basının, Demokrat Parti iktidarına ve 27 Mayıs askerî müdahalesine yaklaşımı incelenerek, basının kamuoyu oluşumundaki rolü ortaya konulmaya çalışılmıştır. Araştırmada nitel yöntem kullanılmış; yerel gazeteler ve ikincil kaynaklardan elde edilen bulgular doğrultusunda, belirlenen temalar çerçevesinde karşılaştırmalı söylem analizi yapılmış, 27 Mayıs askerî müdahalesinin Gaziantep'te genel olarak temkinli fakat olumlu bir beklentiyle karşılandığı; bu tutumun Demokrat Parti döneminde biriken ekonomik sorunlar ve siyasal gerilimlerle yakından ilişkili olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
With the establishment of the Republican People's Party in 1923, Turkey took shape under a single-party regime. On January 7, 1946, with the founding of the Democratic Party, Turkey entered a transition to a multi-party system. With the 1950 elections, the 27 year rule of the Republican People's Party came to an end; the Democratic Party rose to a decisive position in political life in Gaziantep, as it did throughout the country. The economic hardships caused by the war years, the resulting public discontent, and policies targeting rural areas contributed to the Democratic Party gaining broad social support in Gaziantep. The Democratic Party achieved significant successes in Gaziantep in the 1950, 1954, and 1957 general elections; it maintained its political dominance in the city for a long time, particularly with the support of the rural population. However, starting in the mid-1950s, the economic downturn, political tensions, and increasing polarization experienced throughout the country began to be felt in Gaziantep as well. These developments paved the way for local dissatisfaction with the Democratic Party's rule. This study aims to examine the political, social, and economic repercussions of the transition to a multi-party system in Turkey and the military coup of May 27, 1960, in the local context of Gaziantep. The study examines how public opinion in Gaziantep was shaped before and after the coup, focusing on political discourse, economic expectations, and social perceptions. By analyzing the local press's approach to the Democratic Party's rule and the May 27 military intervention, the study attempts to reveal the role of the press in shaping public opinion. Qualitative methods were used in the research; based on findings obtained from local newspapers and secondary sources, a comparative discourse analysis was conducted within the framework of the identified themes. It was concluded that the May 27 military intervention was generally met with cautious but positive expectations in Gaziantep, and that this attitude was closely related to the economic problems and political tensions that had accumulated during the Democratic Party period.