Koroner arter bypass greft (KAGB) ameliyatı olan hastalarda sağlık okuryazarlığının anksiyete ve öz yeterlilik ile ilişkisinin belirlenmesi
Determining the relationship between health literacy, anxiety, and self-efficacy in patients undergoing coronary artery bypass graft (CABG) surgery
  1. Tez No: 1009710
  2. Yazar: İREM AKDOĞAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MERYEM ÖZTÜRK HANEY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Halk Sağlığı, Nursing, Thoracic and Cardiovascular Surgery, Public Health
  6. Anahtar Kelimeler: Sağlık Okuryazarlığı, Anksiyete, Öz Yeterlilik, Koroner Arter Bypass, Hemşirelik, Health Literacy, Anxiety, Self-Efficacy, Coronary Artery Bypass, Nursing
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Halk Sağlığı Hemşireliği Bilim Dalı
Özet
KORONER ARTER BYPASS GREFT (KABG) AMELİYATI OLAN HASTALARDA SAĞLIK OKURYAZARLIĞININ ANKSİYETE VE ÖZ YETERLİLİK İLE İLGİLİ İLİŞKİSİNİN BELİRLENMESİ Yüksek Lisans Tezi İrem AKDOĞAN DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ Hemşirelik Anabilim Dalı ÖZET Bu araştırma, Koroner Arter Bypass Greft (KABG) ameliyatı geçirmiş bireylerin sağlık okuryazarlığı, anksiyete ve öz yeterlilik düzeyleri arasındaki ilişkinin belirlenmesini amaçlamaktadır. Tanımlayıcı ve ilişki arayıcı türdeki bu çalışma, İzmir ilinde bir üniversite hastanesinin kalp damar cerrahisi servisinde yürütülmüştür. Araştırmanın örneklemini, KABG ameliyatı geçirmiş ve araştırma kriterlerine uyan 102 birey oluşturmuştur. Veriler Kişisel Bilgi Formu, Sağlık Okuryazarlığı Ölçeği (SOY-25), Beck Anksiyete Ölçeği ve Genel Öz Yeterlilik Ölçeği ile toplanmıştır. Verilerin analizinde tanımlayıcı istatistikler, bağımsız gruplarda t-testi, ANOVA ve pearson korelasyon analizi kullanılmıştır. Katılımcıların sağlık okuryazarlığı ile anksiyete düzeyi arasında negatif yönde anlamlı bir ilişki bulunmuştur (p<0,05). Sağlık okuryazarlığı ile öz yeterlilik düzeyi arasında ise pozitif ve anlamlı bir ilişki saptanmıştır (p<0,05). Katılımcıların sağlık okuryazarlığı düzeyi yüksek, anksiyete düzeyi düşük, öz yeterlilik düzeyi ise iyi düzeydedir. Hastaların sağlık okuryazarlığı düzeyi arttıkça anksiyete düzeyi azalmış, öz yeterlilik düzeyi artmıştır. Bu bağlamda, KABG ameliyatı olan hastaların psikososyal yönden güçlendirilmesi için sağlık okuryazarlığını geliştiren ve özyeterliliği destekleyen hemşirelik girişimlerine ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
DETERMINING THE RELATIONSHIP BETWEEN HEALTH LITERACY, ANXIETY, AND SELF-EFFICACY IN PATIENTS UNDERGOING CORONARY ARTERY BYPASS GRAFT (CABG) SURGERY Master's Thesis İrem AKDOĞAN DOKUZ EYLUL UNIVERSITY INSTITUTE OF HEALTH SCIENCES Department of Nursing ABSTRACT This study aimed to determine the relationship between health literacy, anxiety, and self-efficacy levels in individuals who underwent Coronary Artery Bypass Graft (CABG) surgery. This descriptive and correlational study was conducted in cardiovascular surgery department of a university hospital in İzmir. The sample consisted of 102 individuals who underwent CABG surgery and met the inclusion criteria. Data were collected using a Personal Information Form, Health Literacy Scale (HLS-25), Beck Anxiety Inventory and General Self-Efficacy Scale. Data analysis included descriptive statistics, independent sample t-test, ANOVA, and pearson correlation analysis. A significant negative correlation was found between health literacy and anxiety levels of participants (p<0,05). There was also a significant positive correlation between health literacy and self-efficacy levels (p<0,05). Participants generally had high health literacy, low anxiety, and moderate self-efficacy. Higher health literacy levels are associated with lower anxiety and higher self-efficacy. These findings highlight the need for nursing interventions that strengthen health literacy and self-efficacy in CABG patients to enhance psychosocial well-being.