Ortaokul 6. sınıf öğrencilerinin matematik tarihine ilişkin tutum ve inanışları ile akademik başarı notu arasındaki ilişkinin incelenmesi
An investigation of the relationship between 6th grade middle school students' attitudes and beliefs toward the history of mathematics and their academic achievement scores
- Tez No: 1009714
- Danışmanlar: PROF. DR. CENGİZ ÇİNAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, Matematik, History, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: Akademik başarı, Akademik tutum, Eğitim inançları, Academic achievement, Academic attitude, Educational beliefs
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın amacı, ortaokul 6. sınıf öğrencilerinin matematik tarihine yönelik tutum ve inanç düzeylerini belirlemek ve bu tutumların öğrencilerin akademik başarılarıyla olan ilişkisini incelemektir. Araştırma, nicel veri toplama yöntemlerinden ilişkisel tarama modeli ile yürütülmüştür. Matematik tarihinin öğrenilmesi, öğrencilerin matematiksel okuryazarlık becerilerini geliştirmekte ve bu becerileri günlük yaşamda etkili biçimde kullanmalarına olanak sağlamaktadır. Matematiksel figürler ve tarihsel gelişmeler, öğrencilerin terminolojiyi doğru kullanarak düşüncelerini mantıklı biçimde ifade etmelerine katkı sağladığı için eğitimsel açıdan önem taşımaktadır. Bu kapsamda araştırmanın verileri, 2024–2025 eğitim-öğretim yılında Ankara ili Akyurt ilçesindeki iki devlet ortaokulunda öğrenim gören 430 6. sınıf öğrencisine uygulanan“Okul Matematiğinde Matematik Tarihi Kullanılmasına Yönelik Tutum ve İnanışlar Anketi”aracılığıyla toplanmıştır. Elde edilen veriler, betimsel istatistikler ve Pearson korelasyon analizi kullanılarak değerlendirilmiştir. Araştırma bulgularına göre, öğrencilerin matematik tarihine yönelik tutum ve inanç düzeylerinin orta seviyede olduğu belirlenmiştir. Öğrencilerin büyük çoğunluğu, matematik derslerinde matematik tarihine yeterince yer verilmediğini ifade etmiş ancak zaman zaman bu konudaki yayınları takip ettiklerini belirtmiştir. Öğrencilerin akademik başarı düzeyleri de genel olarak orta düzeyde bulunmuştur. Yapılan istatistiksel analiz sonucunda, öğrencilerin matematik tarihine ilişkin tutum ve inançları ile akademik başarıları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki vi bulunmamıştır. Bu bulgu, öğrencilerin matematik tarihine yönelik olumlu ya da olumsuz tutumlarının akademik başarıları üzerinde doğrudan etkili olmadığını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine the attitudes and belief levels of 6th grade middle school students toward the history of mathematics and to examine the relationship between these attitudes and their academic achievement. The study was conducted using quantitative data collection methods within a relational survey model. Learning the history of mathematics contributes to the development of students' mathematical literacy skills and enables them to use these skills effectively in daily life. Mathematical figures and historical developments are educationally significant as they help students express their thoughts logically by using terminology correctly. In this context, the data of the study were collected through the“Attitudes and Beliefs Towards the Use of the History of Mathematics in School Mathematics Questionnaire”administered to 430 6th grade students enrolled in two public middle school in Akyurt district of Ankara during the 2024–2025 academic year. The data were analyzed using descriptive statistics and Pearson correlation analysis. According to the findings, students attitudes and belief levels toward the history of mathematics were found to be moderate. The majority of the students stated that the history of mathematics was not sufficiently included in their mathematics courses although they occasionally followed publications on this topic. Students academic achievement levels were also generally found to be moderate. The statistical analysis viii revealed that there was no statistically significant relationship between students attitudes and beliefs regarding the history of mathematics and their academic achievement. This finding suggests that students positive or negative attitudes toward historical approaches do not have a direct effect on their academic performance.