Testis kanseri hastalarında DR-70 seviyesi
DR-70 levels in patients with testicular cancer
  1. Tez No: 1009763
  2. Yazar: AHMET BOYLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EMRE CAN POLAT
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Üroloji, Urology
  6. Anahtar Kelimeler: Biyobelirteç, DR-70, Testis kanseri, Biomarker, DR-70, testicular cancer
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Prof. Dr. Cemil Taşcıoğlu Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Üroloji Ana Bilim Dalı
Özet
ÖZET Amaç: Bu çalışmada, testis kanseri hastalarında preoperatif serum DR-70 düzeylerinin tanısal değerinin araştırılması ve DR-70'un tümör alt tipi, klinik evre, tümör boyutu ve konvansiyonel tümör belirteçleri ile ilişkisinin değerlendirilmesi amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Prospektif olarak yürütülen bu çalışmaya testis kanseri tanısı alan 43 hasta ile yaş açısından benzer 43 kontrol olgusu dahil edildi. Fibrinolitik sistemi etkileyebilecek aktif enfeksiyon, inflamasyon, antikoagülan kullanımı ve ek malignite gibi olası karıştırıcı durumlar dışlandı. Tüm hastalarda preoperatif serum DR-70 düzeyleri ölçüldü; klinik evre, histopatolojik alt tip, tümör boyutu ve AFP, β-hCG, LDH düzeyleri ile ilişkisi analiz edildi. Tanısal performans ROC analizi ile değerlendirildi. Bulgular: Hasta grubunda DR-70 medyan değeri 3.8 U/mL (0.4–7.8), kontrol grubunda ise 1.1 U/mL (0.4–6.3) olup fark istatistiksel olarak anlamlıydı (p=0.001). ROC analizinde DR-70 için AUC değeri 0.751 bulundu. Evre 2 ve Evre 3 hastalarda DR-70 düzeyleri, Evre 1 hastalara kıyasla anlamlı derecede daha yüksekti (p<0.005). DR-70 düzeyleri AFP, β-hCG ve LDH ile pozitif korelasyon gösterdi. Buna karşın seminom ve non-seminom alt tipleri arasında DR-70 düzeyleri açısından anlamlı fark saptanmadı (p=0.690). Sonuç: DR-70, testis kanseri hastalarında sağlıklı kontrollere göre yüksek bulunan, hastalık evresi ve tümör yükü ile ilişkili, histopatolojik alt tipten bağımsız bir biyobelirteçtir. Özellikle konvansiyonel tümör belirteçlerinin yetersiz kaldığı durumlarda tamamlayıcı tanısal değer taşıyabilir.
Özet (Çeviri)
DR-70 LEVELS IN PATIENTS WITH TESTICULAR CANCER ABSTRACT Aim: This study aimed to investigate the diagnostic value of preoperative serum DR-70 levels in patients with testicular cancer and to evaluate the relationship of DR-70 with tumor subtype, clinical stage, tumor size, and conventional serum tumor markers. Material and Methods: In this prospective study, 43 patients diagnosed with testicular cancer and 43 age-matched controls were included. Potential confounding conditions affecting the fibrinolytic system, such as active infection, inflammation, anticoagulant use, and additional malignancy, were excluded. Preoperative serum DR-70 levels were measured in all patients, and their associations with clinical stage, histopathological subtype, tumor size, and AFP, β-hCG, and LDH levels were analyzed. Diagnostic performance was assessed by ROC analysis. Results: The median DR-70 level was 3.8 U/mL (0.4–7.8) in the patient group and 1.1 U/mL (0.4–6.3) in the control group, showing a statistically significant difference (p=0.001). ROC analysis yielded an AUC of 0.751 for DR-70. DR-70 levels were significantly higher in stage 2 and stage 3 patients compared with stage 1 patients (p<0.005). In addition, DR-70 levels showed positive correlations with AFP, β-hCG, and LDH. However, no significant difference in DR-70 levels was found between seminoma and non-seminoma subtypes (p=0.690). Conclusion: DR-70 is a biomarker that is elevated in patients with testicular cancer compared with healthy controls, is associated with disease stage and tumor burden, and appears to be independent of histopathological subtype. It may have complementary diagnostic value, particularly in cases where conventional tumor markers are insufficient.