Psöriazis hastalarında meteorin benzeri protein düzeyinin belirlenmesi, hastalığın şiddeti ve diğer inflamasyon belirteçleriyle arasındaki ilişkinin araştırılması
Determination of meteorin-like protein levels in patients with psoriasis and investigation of its relationship with disease severity and other inflammatory markers
- Tez No: 1009781
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NEŞE GÖÇER GÜROK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Dermatoloji, Dermatology
- Anahtar Kelimeler: Psöriazis, Meteorin benzeri protein, Sistemik inflamasyon, Psoriasis, Meteorin-like protein, Systemic inflammation
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Elazığ Fethi Sekin Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Deri ve Zührevi Hastalıklar Ana Bilim Dalı
Özet
ÖZET PSÖRİAZİS HASTALARINDA METEORİN BENZERİ PROTEİN DÜZEYİNİN BELİRLENMESİ, HASTALIĞIN ŞİDDETİ VE DİĞER İNFLAMASYON BELİRTEÇLERİYLE ARASINDAKİ İLİŞKİNİN ARAŞTIRILMASI Amaç: Psöriazis, sistemik inflamasyonla ilişkili kronik, immün aracılı bir hastalıktır. Hastalık aktivitesini ve inflamatuvar yükü yansıtabilecek, kolay uygulanabilir biyokimyasal parametrelerin araştırılması önem taşımaktadır. Yeni bir adipokin olan meteorin benzeri proteinin (Metrnl) antiinflamatuvar makrofaj aktivasyonu ve sitokin modülasyonu üzerinden inflamatuvar süreçlere etki edebileceği öne sürülmektedir. Bu çalışmada, psöriazisli hastalarda serum Metrnl düzeyleri ile inflamasyonla ilişkili parametrelerin değerlendirilmesi ve Metrnl'nin hastalıkla ilişkili ayırt edici özelliklerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Bu prospektif çalışmaya 50 psöriazis hastası ve 50 sağlıklı kontrol dahil edildi. Poliklinik değerlendirmesi sırasında katılımcıların yaş, cinsiyet, psöriatik artrit varlığı, saçlı deri ve tırnak tutulumu, dermatolojik muayene bulguları, özgeçmişleri ve kullandıkları tedaviler kaydedildi. Eritrosit sedimentasyon hızı (ESR), C-reaktif protein (CRP), prokalsitonin, ferritin, albümin ve hemogram verileri değerlendirildi. Sistemik İmmün-İnflamasyon İndeksi (SII), Sistemik İnflamatuvar Yanıt İndeksi (SIRI), CRP/albümin oranı (CAR) ve nötrofil/albümin oranı (NAR) hesaplandı. Psöriazis hastalarında hastalık şiddeti Psöriazis Alan ve Şiddet İndeksi (PASI) ve Tırnak Psöriazis Şiddet İndeksi (NAPSI) ile değerlendirildi. Serum Metrnl düzeyleri ELISA yöntemi ile ölçüldü. Elde edilen veriler uygun istatistiksel yöntemler kullanılarak analiz edildi ve Metrnl düzeylerinin psöriazisi ayırt etme performansı ROC eğrisi analizi ile değerlendirildi. Bulgular: Psöriazis hastalarında serum Metrnl düzeyleri, sağlıklı kontrol grubuna kıyasla istatistiksel olarak anlamlı derecede yüksek bulundu (p = 0,0002). Ayrıca psöriazis grubunda ESR, CRP, prokalsitonin, ferritin, SII, SIRI, CAR ve NAR değerlerinin kontrol grubuna göre anlamlı olarak arttığı saptandı (p <0,05). Albumin düzeyi ise psöriazisli hasta grubunda kontrole göre anlamlı düzeyde düşüktü (p <0,05). Sonuç: Bu çalışmada psöriazisli hastalarda serum Metrnl düzeylerinin sağlıklı bireylere kıyasla anlamlı biçimde yüksek olduğu ve diğer inflamatuvar parametrelerle uyumlu bir değişkenlik gösterdiği tespit edilmiştir. Bu bulgular Metrnl'nin psöriaziste sistemik inflamatuvar süreci yansıtabilecek potansiyel bir biyobelirteç adayı olduğuna işaret etmektedir. Sonuçların daha geniş örneklem grupları, tedavi öncesi/sonrası karşılaştırmalar ve psöriazis alt tiplerine göre yapılacak alt grup analizleriyle desteklenmesi, Metrnl'nin klinik kullanımdaki yerinin netleştirilmesine önemli katkı sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DETERMINATION OF METEORIN-LIKE PROTEIN LEVELS IN PATIENTS WITH PSORIASIS AND INVESTIGATION OF ITS RELATIONSHIP WITH DISEASE SEVERITY AND OTHER INFLAMMATORY MARKERS Objective: Psoriasis is a chronic, immune-mediated disease associated with systemic inflammation. Investigating easily applicable biochemical parameters that may reflect disease activity and inflammatory burden is of great importance. Meteorin-like protein (Metrnl), a novel adipokine, has been suggested to influence inflammatory processes through anti-inflammatory macrophage activation and cytokine modulation. In this study, we aimed to evaluate serum Metrnl levels and inflammation-related parameters in patients with psoriasis and to investigate the discriminative characteristics of Metrnl associated with the disease. Materials and Methods: This prospective study included 50 patients with psoriasis and 50 healthy controls. During the outpatient evaluation, participants' age, sex, presence of psoriatic arthritis, scalp and nail involvement, dermatological examination findings, medical history, and current treatments were recorded. Erythrocyte sedimentation rate (ESR), C-reactive protein (CRP), procalcitonin, ferritin, albumin levels, and complete blood count parameters were evaluated. The Systemic Immune-Inflammation Index (SII), Systemic Inflammatory Response Index (SIRI), C-reactive protein/albumin ratio (CAR), and neutrophil/albumin ratio (NAR) were calculated. Disease severity in patients with psoriasis was assessed using the Psoriasis Area and Severity Index (PASI) and the Nail Psoriasis Severity Index (NAPSI). Serum Metrnl levels were measured using the ELISA method. The obtained data were analyzed using appropriate statistical methods, and the performance of Metrnl levels in distinguishing psoriasis was evaluated using receiver operating characteristic (ROC) curve analysis. Results: Serum Metrnl levels were found to be significantly higher in patients with psoriasis compared to the healthy control group (p = 0.0002). In addition, ESR, CRP, procalcitonin, ferritin, SII, SIRI, CAR, and NAR values were significantly increased in the psoriasis group compared with the control group (p < 0.05). In contrast, albumin levels were significantly lower in the psoriasis patient group compared to the control group (p < 0.05). Conclusion: In this study, serum Metrnl levels were found to be significantly higher in patients with psoriasis compared to healthy individuals and showed variability consistent with other inflammatory parameters. These findings suggest that Metrnl may be a potential biomarker reflecting the systemic inflammatory process in psoriasis. Supporting these results with larger sample sizes, pre- and post-treatment comparisons, and subgroup analyses according to psoriasis subtypes will contribute significantly to clarifying the clinical utility of Metrnl.