Coğrafi bilgi sistemleri ağ analizi ile deprem sonrası acil durum erişilebilirliği: Fatih ilçesi örneği
Post-earthquake emergency accessibility through gis based network analysis: the case of Fatih district
  1. Tez No: 1009969
  2. Yazar: ALEYNA ÇINAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. KÜRŞAT YILDIZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ulaşım, Transportation
  6. Anahtar Kelimeler: Doğal afetler, GIS, Kentiçi ulaşım, Kentsel dirençlilik, Natural disasters, Urban resilience
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Trafik Planlaması ve Uygulaması Ana Bilim Dalı (disiplinlerarası)
Özet
Türkiye, aktif fay hatları üzerinde yer alması nedeniyle yüksek deprem riski taşıyan ülkeler arasında yer almaktadır. Özellikle yoğun ve tarihi kent merkezlerinde afet sonrası erişilebilirlik, müdahale ve iyileşme süreçlerini doğrudan etkileyen önemli bir planlama sorunu olarak öne çıkmaktadır. Afet sonrasında açık ve yeşil alanlara, sağlık tesislerine ve diğer stratejik binalara güvenli ve hızlı erişimin sağlanması, kentsel dirençliliğin temel göstergelerinden biri olarak kabul edilmektedir. Bu tez çalışmasında, İstanbul ili Fatih ilçesinde deprem sonrası acil durum erişilebilirliği Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS) tabanlı ağ analizi yöntemi ile incelenmiştir. Fatih ilçesi; tarihi yarımada üzerinde konumlanması, dar ve organik sokak dokusuna sahip olması, yüksek yapı yoğunluğu ve olası İstanbul depremi açısından riskli bir alan olması nedeniyle çalışma alanı olarak seçilmiştir. İlçenin mekânsal yapısı, özellikle yaya erişilebilirliğinin değerlendirilmesi açısından kritik bir örnek oluşturmaktadır. Çalışma kapsamında öncelikle açık ve yeşil alanlar ile stratejik binalar belirlenmiş ve bu alanlara ilişkin mekânsal veri setleri oluşturulmuştur. Ardından Fatih ilçesinin yaya odaklı ulaşım ağı CBS ortamında modellenmiş ve analiz için uygun hâle getirilmiştir. Deprem sonrası koşulları temsil edebilmek amacıyla köprü, tünel ve riskli yol segmentleri ağ yapısından çıkarılarak kesintiye uğramış bir ulaşım senaryosu oluşturulmuştur. Bu senaryo üzerinden hizmet alanı analizleri gerçekleştirilmiş ve belirlenen mesafe eşiklerine göre erişilebilirlik düzeyleri sınıflandırılmıştır. Son aşamada ise açık ve yeşil alanlar ile stratejik binalara ilişkin analizler bütünleştirilerek ilçe genelinde erişilebilirliğin mekânsal dağılımı ortaya konulmuştur. Elde edilen bulgular, açık ve yeşil alanlara erişimin ilçe genelinde görece yaygın olduğunu; ancak stratejik binalara erişimin daha sınırlı ve parçalı bir yapı gösterdiğini ortaya koymaktadır. Bütünleşik analiz sonuçları, Fatih ilçesinde mekânsal eşitsizlikler ve erişim boşlukları bulunduğunu göstermektedir. Sonuç olarak çalışma, afet sonrası erişilebilirliğin yalnızca tesislerin varlığına değil; ulaşım ağının yapısına, riskli bağlantılara ve mekânsal örgütlenmeye bağlı olduğunu ortaya koymaktadır. Bu yönüyle tez, yaya odaklı CBS tabanlı ağ analizlerinin afet odaklı kentsel planlama süreçlerinde karar destek aracı olarak kullanılabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Türkiye is located on active fault systems and is therefore among the countries exposed to high seismic risk. In densely built and historically significant urban centers, post-disaster accessibility emerges as a critical planning issue that directly affects response and recovery processes. Ensuring safe and rapid access to open and green spaces, healthcare facilities, and other strategic buildings after a disaster is considered one of the fundamental indicators of urban resilience. This thesis examines post-earthquake emergency accessibility in the Fatih district of Istanbul using Geographic Information Systems (GIS)-based network analysis. Fatih was selected as the study area due to its location within the Historic Peninsula, its narrow and organically developed street pattern, high building density, and its vulnerability to a potential Istanbul earthquake. The district's spatial structure provides a critical case for evaluating pedestrian accessibility under post-disaster conditions. Within the scope of the study, open and green spaces as well as strategic buildings were first identified, and the relevant spatial datasets were compiled. Subsequently, a pedestrian-oriented transportation network of Fatih was modeled within the GIS environment and prepared for analysis. In order to represent post-earthquake conditions, bridges, tunnels, and risk-prone road segments were removed from the network structure to simulate a disrupted transportation scenario. Service area analyses were then conducted based on this scenario, and accessibility levels were classified according to defined distance thresholds. Finally, the analyses related to open and green spaces and strategic buildings were integrated to determine the overall spatial distribution of accessibility across the district. The findings indicate that access to open and green spaces is relatively widespread throughout the district; however, accessibility to strategic buildings displays a more limited and fragmented spatial pattern. The integrated analysis results reveal the presence of spatial inequalities and accessibility gaps within Fatih. In conclusion, the study demonstrates that post-disaster accessibility depends not only on the presence of facilities but also on the structure of the transportation network, vulnerable connections, and overall spatial organization. In this respect, the thesis shows that pedestrian-oriented GIS-based network analysis can serve as an effective decision-support tool in disaster-focused urban planning processes.