From beliefs to classroom realities: A mixed-methods study on high school teachers' perspectives on education and curriculum adaptation patterns
İnançlardan sınıf gerçekliğine: Lise öğretmenlerinin eğitime bakış açıları ve eğitim programı uyarlama örüntüleri üzerine karma yöntem çalışması
  1. Tez No: 1009990
  2. Yazar: ŞULE EYLEM KOÇAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CENNET ENGİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Eğitim bilimleri, Eğitim programları, Educational science, Education programs
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, lise öğretmenlerinin eğitim üzerine görüşlerinin eğitim programı uyarlama örüntüleri üzerinde anlamlı bir fark yaratıp yaratmadığını incelemektedir. Bu doğrultuda, öğretmenlerin eğitim görüşleri ile kullandıkları eğitim programı uyarlama örüntüleri belirlenmiş ve öğretmenlerin uyarlama kararlarını etkileyen faktörler analiz edilmiştir. Araştırma, açıklayıcı sıralı karma yöntem deseni ile tasarlanmıştır. Nicel veriler Öğretim Programını Uyarlama Örüntüleri Ölçeği (CAPS) ve Eğitim Üzerine Görüşler Ölçeği aracılığıyla toplanmış; nicel aşamada Çankaya bölgesinde dört farklı lise türünde görev yapan 171 öğretmenin verileri analiz edilmiştir. Nitel aşamada ise 18 öğretmenle yarı yapılandırılmış görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Öğretmenlerin eğitim görüşlerine göre eğitim programı uyarlama örüntülerinin farklılaşıp farklılaşmadığını incelemek amacıyla Mann-Whitney U testi kullanılmıştır. Bulgular, öğretmenlerin ağırlıklı olarak genişletme örüntüsünü tercih ettiğini, atlama örüntüsünün ise sınırlı düzeyde kullanıldığını ve öğretmenlerin genel olarak ilerlemeci eğitim görüşlerine eğilimli olduklarını göstermektedir. Ek olarak, nicel analiz, farklı eğitim görüşlerine sahip öğretmenler arasında program uyarlama örüntüleri açısından istatistiksel olarak anlamlı bir fark olmadığını ortaya koymuştur. Nitel bulgular ise uyarlama kararlarının yalnızca eğitim üzerine görüşlerle açıklanamayacağını; zaman kısıtları, merkezi sınav baskısı, ders materyallerinin niteliği ve öğrenci ihtiyaçları gibi bağlamsal faktörlerin bu süreçte belirleyici rol oynadığını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This study examines whether curriculum adaptation decisions differ between teachers with progressive and traditional educational views. To this end, teachers' educational views and the curriculum adaptation patterns were examined, and the factors influencing these decisions were analyzed. An explanatory sequential mixed-methods design was used. Quantitative data were collected from 171 teachers working in four different types of high schools in the Çankaya district using the Curriculum Adaptation Patterns Scale and the Views on Education Scale. The Mann-Whitney U tests were used to examine differences in curriculum adaptation patterns based on teachers' educational views. In the qualitative phase, semi-structured interviews were conducted with 18 teachers. The findings show that teachers predominantly prefer the extending pattern, while the omitting pattern is used to a limited extent, and that teachers generally hold progressive educational views. Additionally, the quantitative analysis revealed no statistically significant differences in curriculum adaptation patterns between teachers with different educational views. Qualitative findings, however, suggest that adaptation decisions cannot be explained solely by educational views; contextual factors such as time constraints, centralized exam pressure, the quality of curriculum materials, and student needs play a decisive role in this process.