Dijital liderlik ve teknolojik tutumun bireysel performans üzerindeki etkileri
The effects of digital leadership and technological attitude on individual performance
- Tez No: 1010000
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ZÜMRÜT HATUN DEMİREL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Bankacılık Sektörü, Bireysel Performans, Dijital Dönüşüm, Dijital Liderlik, Teknolojik Tutum, Dijitalleşme, Teknolojik yetkinlik, İş performansı, Banking Sector, Digital Leadership, Digital Transformation, Individual Performance, Technological Attitude, Digitalization, Technological competency, Job performance
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret ve Finans Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret ve Finans Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı, bankacılık sektöründe çalışanların dijital liderlik algısı ve teknolojik tutumlarının bireysel performans üzerindeki etkilerini incelemektir. Araştırma nicel araştırma yaklaşımıyla yürütülmüş ve ilişkisel tarama deseni kullanılmıştır. Veriler, bankacılık sektöründe çalışanlardan çevrim içi anket yoluyla toplanmıştır. Analiz sürecinde betimsel istatistikler ile korelasyon analizi kullanılmış olup dijital liderlik ve teknolojik tutumun bireysel performansı yordama düzeyi basit ve çoklu doğrusal regresyon analizleriyle test edilmiştir. Ayrıca demografik değişkenlere göre farklılaşmaları belirlemek amacıyla fark testlerinden yararlanılmıştır. Bulgular, dijital liderlik ile bireysel performans arasında ve teknolojik tutum ile bireysel performans arasında pozitif ve anlamlı ilişkiler olduğunu göstermektedir. Regresyon sonuçları, hem dijital liderliğin hem de teknolojik tutumun bireysel performansı anlamlı biçimde yordadığını, birlikte ele alındıklarında performansı açıklama gücünün arttığını ortaya koymuştur. Ayrıca teknolojik tutumun, dijital liderlik kontrol edildiğinde dahi güçlü bir yordayıcı olmayı sürdürdüğü belirlenmiştir. Demografik analizlerde ise bazı değişkenlerde anlamlı farklılıklar görülürken, bazı değişkenlerde anlamlı farklılık saptanmamıştır. Sonuç olarak, bankacılık sektöründe bireysel performansın güçlendirilmesi için dijital liderlik uygulamalarının geliştirilmesi ve çalışanların teknolojik tutumlarını destekleyen örgütsel uygulamaların yaygınlaştırılması önem taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to examine the effects of employees' perceptions of digital leadership and their technological attitudes on individual performance in the banking sector.The study was conducted within the framework of a quantitative research approach and employed a correlational survey design. Data were collected from employees in the banking sector via an online questionnaire. In the analysis process, descriptive statistics and correlation analysis were used, and the extent to which digital leadership and technological attitude predict individual performance was tested through simple and multiple linear regression analyses. In addition, difference tests were utilized to determine whether the variables differed across demographic characteristics.The findings indicate positive and significant relationships between digital leadership and individual performance, and between technological attitude and individual performance. Regression results revealed that both digital leadership and technological attitude significantly predict individual performance, and that the explanatory power increases when they are considered together. Moreover, technological attitude remained a strong predictor of performance even when digital leadership was controlled for. Demographic analyses showed significant differences in some variables, whereas no significant differences were found in others.Overall, in order to strengthen individual performance in the banking sector, it is important to develop digital leadership practices and to expand organizational practices that support employees' technological attitudes.