Yeşil Tüketicilerin Satın Alma Sonrası Davranışlarında Bağlılık Boyutlarının Rolü: Sessizlik Ve Ağızdan Ağıza İletişimi Üzerine Bir Araştırma
The Role of Commitment Dimensions in Green Consumers' Post-Purchase Behavior: An Investigation of Silence and Word of Mouth Communication
- Tez No: 1010008
- Danışmanlar: PROF. DR. LEYLA LEBLEBİCİ KOÇER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Tüketici davranışı, Consumer behavior
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Pazarlama Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, yeşil tüketicilerin tüketim sonrası davranışlarını açıklamayı amaçlamaktadır. Çalışmada, çevresel bilgi ve çevresel sorumluluk ile şekillenen tüketici tutumlarının; duygusal, normatif ve hesapçı bağlılık yapıları aracılığıyla sessizlik davranışı, pozitif ağızdan ağıza iletişim (PAAİ) ve negatif ağızdan ağıza iletişim (NAAİ) üzerindeki etkileri incelenmiştir. Araştırmanın temel problemi, benzer çevresel tutumlara sahip tüketicilerin neden farklı tüketim sonrası davranışsal çıktılar geliştirdiğini açıklamaktır.Araştırmada, tutum ile satın alma sonrası davranışsal çıktılar arasındaki ilişki, bağlılık boyutları çerçevesinde genişletilerek ele alınmıştır. Çalışmada sessizlik davranışı, yalnızca geri bildirimin yokluğu olarak değil de tüketim sonrası ortaya çıkabilen bağımsız ve anlamlı bir davranışsal çıktı olarak değerlendirilmiştir.Araştırma nicel araştırma yöntemiyle gerçekleştirilmiştir. Veri toplama sürecinde anket tekniği kullanılmış ve çevre dostu ürün deneyimi yaşamış 584 tüketiciden elde edilen veriler PLS-SEM yöntemiyle analiz edilmiştir. Analizler sonucunda normatif bağlılık yapısı ayrışma geçerliliği sorunları nedeniyle modelden çıkarılmış, revize modelde duygusal bağlılığın hesapçı bağlılığı güçlü biçimde etkilediği belirlenmiştir Araştırma bulguları, çevresel bilgi ve çevresel sorumluluğun tutumu pozitif yönde etkilediğini göstermektedir. Ayrıca tutumun duygusal bağlılığı güçlü biçimde etkilediği, hesapçı bağlılığın ise sessizlik davranışı ve negatif ağızdan ağıza iletişim üzerinde pozitif etkiler oluşturduğu belirlenmiştir. Bulgular, sessizliğin nötr veya önemsiz bir durum olmadığını; bazı durumlarda görünmeyen ancak stratejik açıdan önemli sonuçlar doğurabilen anlamlı bir davranışsal çıktı olarak değerlendirilmesi gerektiğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This study aims to explain the post-consumption behaviors of green consumers. Specifically, it examines the effects of consumer attitudes, shaped by environmental knowledge and environmental responsibility, on silence behavior, positive word-of-mouth (PWOM), and negative word-of-mouth (NWOM) through different commitment dimensions. The central research question is why consumers with similar environmental attitudes develop different post-consumption behavioral outcomes. This study examines how the relationship between attitude and post-purchase behavioral outcomes can be understood through the lens of commitment dimensions. The study employed a quantitative research design, and data collected from 584 consumers who had experience with environmentally friendly products or brands were analyzed using PLS-SEM.The findings indicate that environmental knowledge and environmental responsibility positively influence consumer attitudes. Due to discriminant validity issues, the normative commitment dimension was removed from the model. In the revised model, emotional commitment emerged as a significant positive predictor of calculative commitment. Furthermore, emotional commitment increased positive communication (PWOM) and reduced negative (NWOM) communication, whereas its effect on silence behavior was not statistically significant. Calculative commitment, on the other hand, positively influenced both silence behavior and negative communication. The results also revealed that silence behavior decreases positive communication while increasing negative communication. These findings suggest that silence should not be viewed as a neutral state but rather as an independent and meaningful post-consumption behavioral outcome. Additionally, the analyses revealed that silence reduces positive communication (PWOM) while exerting a positive influence on negative communication (NWOM).