Ameliyat öncesi dönemde çocuklara uygulanan kumla oyun yönteminin çocuğun anksiyete ve ağrı düzeylerine etkisi
The effect of sand play method applied to children in the pre-operative period on children's anxiety and pain levels
- Tez No: 1010029
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ESRA TURAL BÜYÜK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Ağrı, Ameliyat, Anksiyete, Çocuk, Hemşirelik, Kum, Gelişimsel oyun terapisi, Pain, Surgery, Anxiety, Child, Nursing, Sand, Developmental play therapy
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hemşirelik Bilim Dalı
Özet
Amaç: Ameliyat öncesi okul yaş dönemi çocuklarda anksiyete ve ağrı görülme sıklığı fazladır. Bu nedenle çocuklara anksiyete ve ağrılarının azaltılması için ameliyat öncesi yapılacak olan uygulamalar önemlidir. Bu araştırma ile 7-10 yaş grubu çocuklarda ameliyat öncesi dönemde kum ile oyun yönteminin çocukların anksiyete ve ağrı düzeylerine etkisinin araştırılması amacıyla gerçekleştirilmiştir. Materyal ve Metod: Bu araştırma ön test-son test desenli randomize kontrollü deneysel bir çalışmadır. Araştırma Ekim 2024-Temmuz 2025 tarihleri arasında bir il merkezinde bulunan eğitim araştırma hastanesinde tonsillektomi ameliyatı yapılacak olan 7-10 yaş grubu çocuklar ile yürütülmüştür. Araştırmanın örneklemini deney grubu (n=34) ve kontrol grubu (n=34)olmak üzere toplam 68 çocuk oluşturmuştur. Verilerin toplanmasında Tanıtıcı Bilgi Formu, Fizyolojik Parametreler Kayıt Formu, Çocuk Anksiyete Skalası-Durumluluk Ölçeği(ÇASD), Yale Modifiye Preoperatif Anksiyete Ölçeği Çocuk Formu (YMPAÖÇF), Wong-Baker Yüzler Ağrı Ölçeği kullanılmıştır. Veriler SPSS 22 programında tanımlayıcı testler ile birlikte, Ki-kare testi, bağımsız örneklem t testi, pearson kolerasyon analizi ile analiz edilmiştir. Bulgular: Araştırmada kontrol ve deney grubundaki çocukların sosyodemografik özellikleri benzerdir (p>0.05). Deney grubundaki çocukların ÇAS-D ve YMPAÖÇF deney grubu puan ortalamaları kontrol grubuna göre daha düşük bulunmuştur (p<0.05). Deney grubunun ağrı puan ortalamalarının kontrol grubuna göre düşük olduğu belirlenmiştir (p<0.05). Deney ve kontrol grubundaki çocukların ameliyat öncesi anksiyeteleri arttıkça ve ameliyat sonrası ağrılarının arttığı bulunmuştur (p<0.05). Sonuç: Sonuç olarak, ameliyat öncesi kum ile oyun oynamanın çocukların ameliyat öncesi anksiyete ve ameliyat sonrası anksiyete ve ağrı düzeylerinin azaltılmasında etkili bir yöntem olduğu bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Objective: Anxiety and pain are common in preoperative school-aged children. Therefore, preoperative interventions to reduce anxiety and pain are important. This study aimed to investigate the effects of preoperative sand play on anxiety and pain levels in children aged 7-10. Materials and Methods: This research is a randomized controlled experimental study with a pretest–posttest design. The study was conducted between October 2024 and July 2025 in an education and research hospital located in a provincial center, with children aged 7–10 years who were scheduled to undergo tonsillectomy. The sample consisted of a total of 68 children, including an experimental group (n = 34) and a control group (n = 34). Data were collected using the Descriptive Information Form, the Physiological Parameters Recording Form, the State Anxiety Scale for Children (SASC), the Modified Yale Preoperative Anxiety Scale–Child Version (mYPAS-C), and the Wong–Baker Faces Pain Rating Scale. The data were analyzed using descriptive statistics, Chi-square test, independent samples t-test, and Pearson correlation analysis in SPSS 22. Findings: The sociodemographic characteristics of the children in the control and experimental groups were similar (p>0.05). The mean scores of the children in the experimental group on the ÇAS-D and YMPAS-F were found to be lower than those in the control group (p<0.05). The mean pain scores of the experimental group were found to be lower than those of the control group (p<0.05). It was found that as the preoperative anxiety of the children in the experimental and control groups increased, their postoperative pain increased (p<0.05). Conclusion: In conclusion, playing with sand before surgery was found to be an effective method for reducing children's preoperative anxiety and postoperative anxiety and pain levels.