Zeytinde Farklı Yaprak Gübresi Uygulamalarının Yaprak ve Meyve Kalite Özellikleri Üzerine Etkisi
Effects of Different Leaf Fertilizer Applications on Leaf and Fruit Quality Characteristics in Olive
- Tez No: 1010043
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET YAMAN, DR. YAZGAN TUNÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Olea europaea L, yaprak gübrelemesi, fenolikler, antioksidan aktivite, temel bileşen analizi, Olea europaea L, foliar fertilization, phenolics, antioxidant activity, principal component analysis
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, beş zeytin çeşidinde (Arbequina, Frantoio, Ayvalık, Gemlik ve Edincik Su) farklı yaprak gübresi uygulamalarının (Kontrol, Bestline, Dermin, UAN-32 ve Forceful Amino) meyve ve yaprak kalite özellikleri, biyokimyasal içerikler ve mineral besin elementi birikimi üzerindeki etkilerini değerlendirmek amacıyla yürütülmüştür. Faktöriyel deneme deseninde elde edilen bulgular; çeşit, uygulama ve çeşit × uygulama etkileşimlerinin meyve büyüklüğü, renk parametreleri, toplam fenolik ve flavonoid içerik, antioksidan aktivite ile makro ve mikro element içerikleri üzerinde anlamlı etkiler oluşturduğunu göstermiştir. Edincik Su en yüksek meyve iriliği değerleriyle öne çıkarken, Ayvalık toplam fenolik içerik ve antioksidan aktivite bakımından üstün performans göstermiştir. UAN-32 meyve büyüklüğünü artırmış; Dermin ve Bestline bazı çeşitlerde antioksidan aktivite ve mineral birikimi üzerinde olumlu etkiler sağlamıştır. PCA sonuçları, çeşit × uygulama kombinasyonlarının özellikle meyve büyüklüğü ve mineral beslenme eksenlerinde ayrıştığını ortaya koymuştur. Sonuç olarak, yapraktan gübrelemeye verilen tepkilerin genotipe bağlı olduğu ve hedeflenen üretim amaçları için uygun çeşit–uygulama kombinasyonlarının optimize edilmesi gerektiği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study evaluated the effects of different foliar fertilizer treatments (Control, Bestline, Dermin, UAN-32, and Forceful Amino) on fruit and leaf quality traits, biochemical contents, and mineral nutrient accumulation in five olive cultivars (Arbequina, Frantoio, Ayvalık, Gemlik, and Edincik Su). The findings obtained from the factorial experimental design showed that cultivar, treatment, and cultivar × treatment interactions significantly affected fruit size, colour parameters, total phenolic and flavonoid contents, antioxidant activity, and macro- and micro-element concentrations. Edincik Su was distinguished by the highest fruit size values, whereas Ayvalık showed superior biochemical performance in terms of total phenolic content and antioxidant activity. UAN-32 generally improved fruit size, while Dermin and Bestline were associated with higher antioxidant activity and mineral accumulation in specific cultivar combinations. PCA results confirmed that cultivar × treatment combinations were separated mainly along fruit-size and mineral nutrition axes. Overall, responses to foliar fertilization were strongly genotype dependent, indicating that cultivar-treatment combinations should be optimized according to specific production goals.