Singapur, Hong Kong, Hollanda ve Tayvan'ın uluslararası ticaretteki yeri: Türkiye karşılaştırması
Singapore, Hong Kong, the Netherlands, and Taiwan in international trade: A comparative analysis with Turkey
- Tez No: 1010080
- Danışmanlar: DOÇ. DR. LEVENT ŞAHİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Ekonomi, Economy
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, Türkiye'nin küresel ölçekte bir lojistik üs olma hedefini neden tam anlamıyla gerçekleştiremediğini incelemekte; Singapur, Hong Kong, Hollanda ve Tayvan'ın uluslararası ticarette edindikleri güçlü konumu Türkiye ile karşılaştırmalı olarak ele almaktadır. Karşılaştırma üzerinden Türkiye'nin lojistik alandaki yapısal sorunları daha görünür hale getirilmekte ve bu sorunlara yönelik uygulanabilir politika önerileri geliştirilmektedir. Araştırmada Türkiye ile seçilen ülkelerin dış ticaret hacmi, konteyner elleçleme kapasitesi, liman performansı ve Lojistik Performans Endeksi (LPI) gibi temel göstergeler birlikte değerlendirilmiştir. Analiz, karşılaştırmalı tablo incelemelerine dayandırılmış ve veriler tablolar ile grafikler aracılığıyla sunularak ülkeler arasındaki performans farkları ortaya konulmuştur. Bulgular, Türkiye'nin liman altyapısı, dış ticaret yapısı ve lojistik verimlilik açısından özellikle Singapur ve Hollanda'nın gerisinde kaldığını göstermektedir. Buna karşılık Singapur, Hong Kong, Tayvan ve Hollanda'nın uluslararası ticarette öne çıkmasında; çok modlu taşımacılığın etkin kullanımı, ileri düzey dijitalleşme ve liman yönetiminde bütüncül bir yaklaşım belirleyici olmaktadır. Sonuç olarak çalışma, Türkiye'nin uluslararası lojistik rekabet gücünü artırabilmesi için liman altyapısının geliştirilmesini, lojistik ve gümrük işlemlerinde verimliliği yükseltecek reformların uygulanmasını önermektedir. Bu adımların tutarlı bir planlama ile hayata geçirilmesi durumunda, Türkiye'nin küresel ölçekte rekabetçi bir lojistik merkez olma potansiyelini güçlendirmesi mümkün olacaktır.
Özet (Çeviri)
This study examines why Türkiye has not fully achieved its goal of becoming a global logistics hub and provides a comparative analysis of Türkiye's position in international trade with Singapore, Hong Kong, the Netherlands, and Taiwan. Through this comparison, the structural problems in Türkiye's logistics sector are made more visible, and applicable policy recommendations are developed to address these issues. In the research, key indicators such as foreign trade volume, container handling capacity, port performance, and the Logistics Performance Index (LPI) are evaluated jointly. The analysis is based on comparative table assessments, and the data are presented through tables and graphs to reveal performance differences among countries. The findings indicate that Türkiye lags behind, particularly Singapore and the Netherlands, in terms of port infrastructure, foreign trade structure, and logistics efficiency. In contrast, the success of Singapore, Hong Kong, Taiwan, and the Netherlands in international trade is largely driven by the effective use of multimodal transportation, advanced digitalization in logistics processes, and a holistic approach to port management. In conclusion, the study suggests improving port infrastructure and implementing reforms to enhance efficiency in logistics and customs procedures in order to increase Türkiye's international logistics competitiveness. If these measures are implemented through consistent planning, Türkiye has the potential to strengthen its position as a globally competitive logistics hub.