İnterstisyel akciğer tutulumu olan ve olmayan sjögren sendromu hastalarında peroksiredoksin-4, sürfaktan protein d seviyeleri ve bu belirteçlerin akciğer tutulumu ile arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi
Evaluation of peroxiredoxin-4 and surfactant protein-d levels in sjögren's syndrome patients with and without interstitial lung involvement and the relationship of these biomarkers with lung involvement
- Tez No: 1010121
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ABDULSAMET ERDEN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: Sjögren sendromu, interstisyel akciğer hastalığı, sür-faktan protein- D, peroksiredoksin 4, Sjögren's syndrome, interstitial lung disease, surfactant pro-tein-D, peroxiredoxin-4
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Giriş: Sjögren sendromu (SJS), ekzokrin bezlerle birlikte çeşitli organ sistemlerini etkileyen kronik ve progresif bir otoimmün hastalıktır. İnterstisyel akciğer hastalığı (İAH), SJS'nin en önemli komplikasyonlarından biri olup, tanı-sında kullanılan tetkiklerin özgüllüğü ve duyarlılığı sınırlıdır. Sürfaktan proteini D (SP-D), inflamatuar süreçlerde serum düzeyleri artan ve akciğer yüzey gerili-mini düzenlemede görev alan bir proteindir. Peroksiredoksin 4 (PRDX4) ise ok-sidatif strese karşı koruyucu bir antioksidan enzimdir. Bu çalışma, SJS ile ilişkili İAH'lı hastalarda SP-D ve PRDX4 düzeylerini değerlendirmeyi ve bu biyobelir-teçlerin İAH tanısındaki potansiyel rollerini araştırmayı amaçlamaktadır. Yöntem: Mart–Temmuz 2024 tarihleri arasında Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi İç Hastalıkları Romatoloji Bölümü'ne başvuran Sistemik Sjögren Sendromu tanılı hastalar ile sağlıklı bireylerden oluşan kontrol grubu çalışmaya dahil edilmiştir. Çalışmaya, 31 İAH'lı SJS hastası, 28 İAH'sız SJS hastası ve 29 sağlıklı kontrol olmak üzere toplamda 88 kişi katılmıştır. Serum SP-D ve PRDX4 düzeyleri, ELISA yöntemi kullanılarak ölçülmüş ve kaydedil-miştir. Biyobelirteçlerin İAH tanısındaki duyarlılık ve özgüllüğünü değerlendir-mek amacıyla receiver operating characteristic (ROC) analizi yapılmıştır. Bulgular: Çalışmamızda, Sistemik Sjögren Sendromu (SJS) ile ilişkili interstisyel akciğer hastalığı (İAH) bulunan hastalarda serum PRDX4 ve SP-D düzeyleri, İAH bulunmayan SJS hastaları ve sağlıklı kontrol grubu ile karşılaştı-rılmıştır. İAH grubunda PRDX4 düzeylerinin medyan değeri 12,5 ng/mL olarak saptanmış, bu değer İAH olmayan SJS grubunda 7,76 ng/mL, sağlıklı kontrol grubunda ise 7,52 ng/mL olarak bulunmuştur. Gruplar arasındaki bu fark istatis-tiksel olarak anlamlıdır (p < 0,001). Benzer şekilde, SP-D düzeylerinin medyan değeri İAH grubunda 236,22 ng/mL, İAH olmayan SJS grubunda 165,27 ng/mL, ve sağlıklı kontrol grubunda 153,05 ng/mL olarak ölçülmüş, bu farkın da istatis-tiksel olarak anlamlı olduğu gösterilmiştir (p < 0,001). Yapılan ROC analizi so-nucunda, SP-D için optimal eşik değeri 199 ng/mL (AUC: 0.89), PRDX4 için ise 10,0 ng/mL (AUC: 0.87) olarak belirlenmiştir. Bu analiz, her iki biyobelirtecin de İAH tanısında yüksek duyarlılık ve özgüllüğe sahip olduğunu göstermiştir. Sonuç: Bu çalışma, SP-D ve PRDX4'ün SJS'ye bağlı İAH tanısında po-tansiyel biyobelirteçler olarak kullanılabileceğini göstermektedir. Elde edilen sonuçlar, bu biyobelirteçlerin İAH tanısında duyarlılık ve özgüllüğe sahip oldu-ğunu ve SJS hastalarının takibinde kullanılabileceğini desteklemektedir. Bununla birlikte, bu biyobelirteçlerin klinik uygulamadaki değerinin tam olarak anlaşıla-bilmesi için daha geniş örneklem gruplarında ve uzun vadeli çalışmalarla değer-lendirilmesi gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Introduction: Sjögren's syndrome (SJS) is a progressive autoimmune dis-ease that primarily affects exocrine glands but can also involve multiple organ systems. Interstitial lung disease (ILD) is a significant complication of SJS, and the diagnostic methods for its identification lack specificity. Surfactant protein-D (SP-D), a protein that reduces lung surface tension, increases in serum levels during inflammation, reflecting lung injury. Peroxiredoxin 4 (PRDX-4), an anti-oxidant enzyme, plays a critical role in protecting against oxidative stress. This study aimed to evaluate serum SP-D and PRDX-4 levels in patients with SJS-associated ILD and explore the potential diagnostic utility of these biomarkers in ILD. Methods: Between March and July 2024, patients diagnosed with SJS who visited the Rheumatology Department at Gazi University Faculty of Medi-cine Hospital were enrolled in this study, alongside healthy controls without lung disease. The study included 31 patients with SJS-associated ILD (SS-ILD), 28 patients with SJS without ILD, and 29 healthy controls. Serum levels of SP-D and PRDX-4 were measured using the ELISA method, and the sensitivity and specificity of these biomarkers for diagnosing ILD were assessed through re-ceiver operating characteristic (ROC) analysis. Results: The median PRDX-4 levels in the SS-ILD group (12.5 ng/mL) were significantly higher compared to the non-ILD SJS group (7.76 ng/mL) and the control group (7.52 ng/mL) (p < 0.001). Similarly, the median SP-D levels in the SS-ILD group (236.22 ng/mL) were significantly elevated compared to the non-ILD SJS group (165.27 ng/mL) and the control group (153.05 ng/mL) (p < 0.001). ROC analysis revealed that the optimal threshold values for diagnosing ILD were 199 ng/mL for SP-D (AUC: 0.89) and 10.0 ng/mL for PRDX-4 (AUC: 0.87). Conclusion: SP-D and PRDX-4 emerge as promising biomarkers for the diagnosis and monitoring of ILD in patients with SJS. These biomarkers hold potential for improving early detection and disease management. However, their clinical utility needs to be validated through larger, multi-center studies with long-term follow-up.