Ortopedik cerrahi hastalarının ağrı düzeyleri ile öz bakım gücü arasındaki ilişki
The relationship between pain levels and self-care ability of orthopedic surgery patients
  1. Tez No: 1010252
  2. Yazar: RAVZA ÖZDEMİR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İBRAHİM ÇETİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Ağrı, Cerrahi, Ortopedi, Öz Bakım Gücü, Orthopedics, Pain, Self-Care, Surgery
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıklar Hemşireliği Ana Bilim Dalı
Özet
Ağrı, cerrahi sonrası süreçte en sık karşılaşılan sorunlardan biridir. Ortopedik cerrahilerde görülen akut cerrahi sonrası ağrı, hastanın fiziksel, psikolojik ve fonksiyonel iyilik durumunun yanı sıra mobilizasyonunu da önemli ölçüde etkilemektedir. Bu çalışmada ortopedik cerrahi hastalarının ağrı düzeyleri ile öz bakım gücü arasındaki ilişkinin incelenmesi amaçlanmıştı. Çalışma, Necmettin Erbakan Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji servisinde, 1 Temmuz 2025 –1 Şubat 2026 tarihleri arasında, 18 yaş üzeri, ortopedik cerrahi geçirmiş ve sözel iletişim sorunu olmayan 159 hasta ile yürütüldü. Araştırma öncesi etik kurul ve kurum izni alındı. Hastalara 'Kişisel Bilgi Formu', 'Visual Analog Ağrı Skalası' ve 'Öz Bakım Gücü Ölçeği' yöneltildi. Hastalardan elde edilen veriler SPSS programına kaydedilerek analizi yapıldı. Verilerin dağılımı Kolmogorov-Smirnov veya Shapiro-Wilk testleri ile değerlendirildi. Normal dağılıma uymayan veriler için parametrik olmayan testler kullanıldı. Tanımlayıcı istatistiklerde; kategorik değişkenler için yüzde ve frekans dağılımı, sürekli değişkenler için ise, ortalama ve standart sapma hesaplandı. Çıkarımsal istatistiklerde; gruplar arasındaki farkların analizi için Bağımsız örneklem t-testi/ Mann-Whitney U testi ve kategorik değişkenler arasındaki ilişkilerin analizi için Ki-kare testi kullanıldı. Hastaların yaş ortalaması 54,18±16,2 bulundu. Ağrısı olmayan hastaların oranı %8,8 (n=14) iken, katılımcıların büyük bölümünün orta ve şiddetli düzeyde ağrı yaşadığı belirlendi. Hastaların VAS (Visual Analog Skala) skorları ile öz bakım gücü ölçeği toplam puanları arasındaki ilişki Spearman korelasyon analizi ile incelendi. Ağrı şiddeti arttıkça öz bakım gücü puanlarında azalma eğilimi gözlenmekle birlikte değişkenler arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki saptanmadı (r=-0,129;p=0,107). Ortopedik cerrahi hastalarında öz bakım gücünün yalnızca ağrı düzeyi ile açıklanamayacağı; bireyin fiziksel durumu, fonksiyonel kapasitesi ve psikososyal özellikleri gibi çok boyutlu değişkenlerin de etkili olduğu düşünülmektedir. Bu doğrultuda, ortopedik cerrahi hastalarında öz bakım gücünün kapsamlı olarak değerlendirilmesi ve destekleyici girişimlerin planlanması önemlidir. Hemşirelik bakımı planlanırken hastanın fonksiyonel bağımsızlığının göz önünde bulundurulması ve bakım bağımlılığını azaltmaya yönelik girişimlerin planlanması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Pain is one of the most common problems encountered in the post-surgical process. Acute post-surgical pain seen in orthopedic surgeries significantly affects the patient's physical, psychological, and functional well-being, as well as their mobilization. This study aimed to examine the relationship between pain levels and self-care ability in orthopedic surgery patients. The study was conducted at the Orthopedics and Traumatology Department of Necmettin Erbakan University Faculty of Medicine Hospital between July 1, 2025, and February 1, 2026, with 159 patients over 18 years of age who had undergone orthopedic surgery and had no verbal communication problems. Ethical committee and institutional approvals were obtained before the research. Patients were administered a 'Personal Information Form', the 'Visual Analog Pain Scale', and the 'Self-Care Ability Scale'. Data obtained from the patients were recorded in the SPSS program and analyzed. The distribution of the data was evaluated using Kolmogorov-Smirnov or Shapiro-Wilk tests. Non-parametric tests were used for data that did not conform to normal distribution. In descriptive statistics, percentage and frequency distributions were calculated for categorical variables, and mean and standard deviation were calculated for continuous variables. In inferential statistics, the independent samples t-test/Mann-Whitney U test was used to analyze the differences between groups, and the Chi-square test was used to analyze the relationships between categorical variables. The mean age of the patients was found to be 54.18±16.2. While the percentage of patients without pain was 8.8% (n=14), it was determined that the majority of participants experienced moderate to severe pain. The relationship between patients' VAS (Visual Analog Scale) scores and their total self-care power scale scores was examined using Spearman correlation analysis. Although a tendency to decrease self-care power scores was observed as pain intensity increased, no statistically significant relationship was found between the variables (r=-0.129; p=0.107). It is believed that self-care ability in orthopedic surgery patients cannot be explained solely by pain level; multidimensional variables such as the individual's physical condition, functional capacity, and psychosocial characteristics also play a role. Accordingly, a comprehensive assessment of self-care ability and planning of supportive interventions are important in orthopedic surgery patients. When planning nursing care, it is recommended that the patient's functional independence be considered and interventions aimed at reducing care dependency be planned.