Onosma bornmuelleri Hausskn. bitkisinin fito-nanoemülsiyonlarının hazırlanması ve in-vitro biyolojik aktivitelerinin incelenmesi
Preparation of phyto-nanoemulsions of onosma bornmuelleri hausskn. and investigation of their in vitro biological activities
- Tez No: 1010280
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TURGUT TAŞKIN, PROF. DR. ELİF ÇALIŞKAN SALİHİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: Onosma bornmuelleri, Onosma, biyolojik aktivite, nanoemülsiyon, HPLC-DAD, Onosma bornmuelleri, Onosma, biological activity, nanoemulsion, HPLC-DAD
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Farmakognozi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Farmakognozi Bilim Dalı
Özet
Tezin başlığı : Onosma bornmuelleri Hausskn. Bitkisinin Fito-Nanoemülsiyonlarının Hazırlanması ve İn-Vitro Biyolojik Aktivitelerinin İncelenmesi Öğrencinin Adı Soyadı : Rabia Eda Şahin Danışmanın Adı Soyadı : Doç. Dr. Turgut Taşkın Programın Adı : Farmakognozi Yüksek Lisans Programı Amaç: Onosma bornmuelleri bitkisinden hazırlanan çeşitli ekstrelerin in vitro biyolojik aktivitelerinin (antioksidan, anti-üreaz ve antikolinesteraz) değerlendirilmesi, en yüksek biyolojik aktivite gösteren ekstrenin içerdiği fitokimyasal bileşiklerin HPLC-DAD yöntemi ile analiz edilmesi. Biyoaktif ekstreden nanoemülsiyon formülasyonlarının hazırlanması ve karakterize edilmesi. Elde edilen ürünün ve ham ekstrenin biyolojik aktivitelerinin karşılaştırmalı olarak incelenmesi. Gereç ve Yöntem: Ekstrelerin ve biyoaktif ekstre içeren nanoemülsiyon sistemlerinin antioksidan aktiviteleri DPPH, CUPRAC, FRAP yöntemleri ile incelendi. İçerdikleri fenolik madde miktarları FCR yöntemi ile tayin edildi. Nanoemülsiyonlar yüksek enerjili yöntem kullanılarak hazırlandı, yağ–su karışımına ultrasonikasyon uygulandı. Ekstrelerin ve biyoaktif ekstre içeren nanoemülsiyon sistemlerinin anti-üreaz ve antikolinesteraz aktiviteleri sırasıyla indofenol ve Ellman testleri ile incelendi. Biyoaktif ekstrenin fitokimyasal içeriği HPLC-DAD sistemi ile analiz edildi. Bulgular: Bitkiden elde edilen metanol ekstresinin diğer ekstelere kıyasla daha güçlü DPPH radikali süpürücü, bakır (II) ve demir (III) iyonu indirgeyici antioksidan aktivite gösterdiği saptandı. Kloroform ve metanol ekstrelerin yüksek miktarda fenolik madde içerdikleri tayin edildi. Enzim deneylerinde metanol ve kloroform ekstrelerinin diğer ekstrelere göre sırasıyla daha yüksek anti-üreaz ve antikolinesteraz aktivite sergiledikleri belirlendi. Biyoaktif metanol ekstresinin 4-OH benzoik asit, kinik asit, luteolin ve rosmarinik asit bileşiklerini içerdiği HPLC-DAD ile analiz edildi. Biyoaktif metanol ekstresi içeren nanoemülsiyonların ve ham metanol ekstresinin birbirine çok yakın FRAP ve CUPRAC değerlerine sahip olduğu tayin edildi. Metanol ekstresinin biyoaktif ekstre içeren nanoemülsiyonlardan daha yüksek üreaz enzim inhibisyon potansiyeline sahip olduğu belirlendi. Sonuç: Elde edilen bulgular metanol ekstresi içeren nanoemülsiyonların önemli oranda biyolojik aktiviteye sahip olmalarından dolayı bu ürünlerin gelecekte antioksidan ve anti üreaz ajanı olarak kullanılabileceğini düşündürdü.
Özet (Çeviri)
Title of Thesis: Preparation of Phyto-Nanoemulsions of Onosma bornmuelleri Hausskn. and Investigation of Their In Vitro Biological Activities Student Name, Surname: Rabia Eda Şahin Supervisor Name : Assoc.Prof. Dr. Turgut Taşkın Program Name : Pharmacognosy Master of Science Programme Objective: Evaluation of the in vitro biological activities (antioxidant, anti-urease and anticholinesterase) of various extracts from the Onosma bornmuelleri, analysis of the phytochemical compounds in the extract showing the highest biological activity using the HPLC-DAD method. Preparation and characterization of nanoemulsion formulations from the bioactive extract. Comparative examination of the biological activities of the obtained product and the crude extract. Materials and Methods: The antioxidant activities of the extracts and nanoemulsion systems containing bioactive extracts were investigated using DPPH, CUPRAC, and FRAP methods. The amount of phenolic compounds they contained was determined by the FCR method. Nanoemulsions were prepared using a high-energy method, and ultrasonication was applied to the oil-water mixture. The anti-urease and anticholinesterase activities of the extracts and nanoemulsion systems containing bioactive extracts were investigated using the indophenol and Ellman tests, respectively. The phytochemical content of the bioactive extract was analyzed using the HPLC-DAD system. Results: It was determined that the methanol extract obtained from the plant exhibited stronger DPPH radical scavenging, copper (II) and iron (III) ion reducing antioxidant activity compared to other extracts. Chloroform and methanol extracts were found to contain high amounts of phenolic compounds. In enzyme experiments, methanol and chloroform extracts were found to exhibit higher anti-urease and anticholinesterase activity, respectively, compared to other extracts. The bioactive methanol extract was analyzed by HPLC-DAD to contain 4-OH benzoic acid, quinic acid, luteolin and rosmarinic acid compounds. It was determined that nanoemulsions containing bioactive methanol extract and crude methanol extract had very similar FRAP and CUPRAC values. The methanol extract was found to have a higher urease enzyme inhibition potential than nanoemulsions containing bioactive extract. Conclusion: The findings suggest that nanoemulsions containing methanol extract possess significant biological activity, indicating their potential use as antioxidant and anti-urease agents in the future.