El-İbaziye'de (Doğu'da Umman'dan Batı'da Kuzey Afrika'ya kadar) hicri 1. yüzyılın ortasından 3. yüzyıla kadar siyasi ve fikri hareketler
Political and intellectual movements in ibadiyya (from Oman in the East to North Africa in the West) from the mid-1st to the 3rd century ah
- Tez No: 1010348
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET ALİ TÜRKMENOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sanat Tarihi, Tarih, Art History, History
- Anahtar Kelimeler: Mezhepler tarihi, Sect history
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Harran Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
Özet
İbaziye mezhebi, Hicri 1. yüzyılın ortasından 3. yüzyılın sonlarına kadar Doğu'da Umman'dan Batı'da Kuzey Afrika'ya kadar uzanan geniş bir coğrafyada önemli siyasi ve fikri hareketlere sahne olmuştur. Erken dönem İslam tarihinde ortaya çıkan bu mezhep, farklı bölgelerdeki siyasi yapılar ve toplumsal hareketlerle yakın ilişki içinde bulunmuştur. İlk dönem liderlerinin faaliyetleri ve bu dönemdeki mezhepsel ayrışmalar, İbaziye'nin şekillenmesinde kilit rol oynamıştır.İbaziye mezhebinin yayılma sürecinde, yerel otoritelerle ilişkiler, siyasi mücadeleler ve bu mücadelenin fikir dünyasına yansımaları incelenmektedir. Mezhebin teolojik ve hukuki görüşlerinin gelişimi, bu dönemdeki diğer İslami akımlarla olan etkileşimleriyle birlikte değerlendirilmiştir. Çalışma, söz konusu dönemde İslam dünyasının siyasal ve entelektüel dinamiklerine ışık tutmaktadır.
Özet (Çeviri)
The Ibadi sect witnessed significant political and intellectual movements from the mid-1st to the late 3rd century AH, spanning a vast region from Oman in the East to North Africa in the West. Emerging during the early Islamic period, the sect maintained close ties with various political structures and social movements. The activities of early leaders and sectarian divisions played a crucial role in shaping Ibadi identity. During its expansion, the sect's interactions with local authorities, political struggles, and their impact on intellectual thought are analyzed. The development of its theological and legal doctrines is assessed in the context of its engagement with other Islamic currents of the time. The study sheds light on the political and intellectual dynamics of the Islamic world during this formative period.