Graves hastalarında osteosarkopeni
Osteosarcopenia in patients with graves' disease
  1. Tez No: 1010361
  2. Yazar: AYBİKE OLCAY GÜRKAN YILMAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SİBEL DEMİRAL SEZER, UZMAN GAMZE GELİR ÇAVDAR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Osteosarcopenia, Sarcopenia, Graves, Hyperthyroidism
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bakanlığı
  10. Enstitü: İzmir Bayraklı Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Endokrinoloji ve Metabolizma Bilim Dalı
Özet
ÖZET Giriş ve Amaç: Graves hastalığı, hipertiroidi ile seyreden otoimmün bir endokrin bozukluktur ve sıklıkla genç erişkin ile orta yaş grubu bireylerde görülür. Hastalıkla ilişkili hipermetabolik ve katabolik süreçler, kemik mineral yoğunluğunda azalma (osteopeni/osteoporoz) ve kas kütlesinde azalma (sarkopeni) gibi önemli komplikasyonlara yol açmaktadır. Osteosarkopeni, kemik ve kas dokusundaki eş zamanlı kaybı ifade eder ve hastalarda artmış kırılganlık ve fonksiyonel kayıpların habercisi olarak değerlendirilir. Bu çalışmanın temel amacı, literatürde henüz yeterince araştırılmamış olan Graves hastalığında osteosarkopeni gelişiminin varlığını ve önemini ortaya koymak; kemik mineral yoğunluğu, biyobelirteçler ve fiziksel performans ölçütleri gibi çok yönlü değerlendirmeler aracılığıyla kas-kemik bütünlüğünün bu hasta grubunda nasıl etkilendiğini analiz etmektir. Gereç ve Yöntemler: Bu prospektif çalışma, Sağlık Bilimleri Üniversitesi Bozyaka Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile İzmir Şehir Hastanesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları polikliniklerine başvuran 54 Graves hastası ile gerçekleştirilmiştir. Radyoaktif iyot veya tiroid cerrahisi öyküsü olan hastalar çalışma dışında bırakılmıştır. Katılımcıların demografik bilgileri, antropometrik ölçümleri (Tanita Bc 601 Innerscan Vücut Analiz Cihazı ile vücut kompozisyonu), kas gücü ölçümleri (Camry EH101 Dijital El Dinamometresi), laboratuvar testleri (tiroid fonksiyon testleri, otoantikorlar, biyokimyasal ve hematolojik parametreler) ve kemik mineral yoğunluğu (DEXA) değerlendirilmiştir. Verilerin analizi IBM SPSS Statistics 27 ve jamovi 2.4.11 yazılımları kullanılarak tanımlayıcı istatistikler, parametrik olmayan testler, korelasyon analizleri ve yol analizi (path analysis) ile yapılmıştır. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen katılımcıların %64.8'i kadın ve yaş ortalaması 39,89 ± 12,04 yıl olarak bulunmuştur, bu durum Graves hastalığı epidemiyolojisi ile uyumludur. Ortalama yağsız vücut kütlesi (FFM) 51,25 ± 11,40 kg olarak saptanmıştır. Yol analizi sonuçlarına göre: T3 düzeyinin DEXA Lomber (β = -.423, p = .005) ve DEXA Femur (β = -.509, p < .001) skorları üzerinde negatif yönde anlamlı bir etkisi olduğu görülmüştür. TRAB düzeyi ise DEXA Femur skoru üzerinde pozitif yönde anlamlı bir etki göstermiştir (β = .296, p = .036). Anti-Tg düzeyinin DEXA BMD (β = .296, p = .042) üzerinde pozitif, SARC-F Skoru (β = -.277, p = .044) üzerinde ise negatif yönde anlamlı etkisi olduğu bulunmuştur. Ayrıca, TSH düzeyinin El Kavrama Gücü üzerinde pozitif yönde anlamlı bir etkisi olduğu (β = .398, p = .001), T3 düzeyinin ise FRAX Major Osteoporotik (β = .393, p = .012) ve FRAX Kalça Fraktürü (β = .360, p = .021) risk skorları üzerinde pozitif yönde anlamlı etkisi olduğu tespit edilmiştir. Hipertiroid ve ötiroid gruplar karşılaştırıldığında, ALP düzeyleri hipertiroidi grubunda anlamlı olarak yüksek bulunmuştur (p=0,039). Ancak DEXA T-skorları, BMD, kas gücü, sarkopeni riski, baldır çevresi ve FRAX skorları gibi kemik ve kas sağlığı parametreleri açısından hipertiroid ve ötiroid gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık bulunamamıştır. Çalışmadaki katılımcıların ortalama D vitamini düzeyi 18,96 ± 10,33 ng/mL olarak düşük saptanmıştır. Sonuç: Çalışmamızın demografik bulguları Graves hastalığının bilinen epidemiyolojisi ile uyumlu olup, fT4'ün yağsız vücut kütlesiyle negatif, sarkopeni riskiyle pozitif ilişkisi literatürdeki benzer çalışmalarla örtüşmektedir. Kemik mineral yoğunluğundaki düşüklük ve sarkopeni eğilimi, Graves hastalarında osteosarkopeni riskinin varlığına işaret etmektedir. Özellikle TSH ve TRAB düzeylerinin kemik ve kas sağlığı parametreleri üzerindeki etkileşimi, hastalığın multisistemik etkilerini vurgulamaktadır. Düşük D vitamini düzeylerinin osteosarkopenik süreci derinleştirebileceği düşünülmektedir. Bu çalışma, Graves hastalığında osteosarkopenik bulguların daha genç bireylerde de ortaya çıkabileceğini göstermesi açısından literatüre yeni bir bakış açısı sunmaktadır. Mevcut sınırlı örneklem büyüklüğü ve kontrol grubu eksikliği gibi kısıtlılıklara rağmen, bulgularımız Graves hastalarında tiroid fonksiyonlarının yanı sıra vücut kompozisyonu ve kemik sağlığının multidisipliner bir yaklaşımla değerlendirilmesi gerektiğini göstermektedir. Gelecekteki çalışmaların, yağsız vücut kütlesi, D vitamini düzeyi ve BMD gibi parametrelerin takip algoritmalarına entegrasyonu ve tedavi sonrası uzun dönemli etkilerin değerlendirilmesi üzerine odaklanması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Objective: Graves' disease (GD) is an autoimmune endocrine disorder characterized by hyperthyroidism, commonly observed in young and middle-aged adults. The hypermetabolic and catabolic processes associated with the disease lead to significant complications such as reduced bone mineral density (osteopenia/osteoporosis) and decreased muscle mass (sarcopenia). Osteosarcopenia, defined as the simultaneous loss of bone and muscle tissue, is considered a precursor to increased fragility and functional impairment in patients. This study primarily aims to investigate the presence and significance of osteosarcopenia development in Graves' disease, a topic not yet sufficiently explored in the literature. Furthermore, it seeks to analyze how bone-muscle integrity is affected in this patient group through multifaceted assessments, including bone mineral density, biomarkers, and physical performance measures. Materials and Methods: This prospective study was conducted with 54 Graves' disease patients who presented to the Endocrinology and Metabolic Diseases outpatient clinics of SBU Bozyaka Training and Research Hospital and İzmir City Hospital. Patients with a history of radioactive iodine treatment or thyroid surgery were excluded from the study. Participants' demographic information, anthropometric measurements (body composition with Tanita Bc 601 Innerscan Body Analyzer), muscle strength measurements (Camry EH101 Digital Hand Dynamometer), laboratory tests (thyroid function tests, autoantibodies, biochemical and hematological parameters), and bone mineral density (DEXA) were evaluated. Data analysis was performed using IBM SPSS Statistics 27 and jamovi 2.4.11 software, employing descriptive statistics, non-parametric tests, correlation analyses, and path analysis. Findings: Of the participants included in the study, 64.8% were female, and the mean age was 39.89 ± 12.04 years, which is consistent with the epidemiology of Graves' disease. The mean fat-free mass (FFM) was determined to be 51.25 ± 11.40 kg. According to the path analysis results: T3 levels had a significantly negative impact on DEXA Lumbar (β = -.423, p = .005) and DEXA Femur (β = -.509, p < .001) scores, TRAB levels showed a significantly positive effect on DEXA Femur score (β = .296, p = .036). Anti-Tg levels had a positive effect on DEXA BMD (β = .296, p = .042) and a negative effect on SARC-F Score (β = -.277, p = .044). TSH levels were found to have a significantly positive effect on Hand Grip Strength (β = .398, p = .001). T3 levels showed a significantly positive effect on FRAX Major Osteoporotic (β = .393, p = .012) and FRAX Hip Fracture (β = .360, p = .021) risk scores. When comparing hyperthyroid and euthyroid groups, ALP levels were significantly higher in the hyperthyroid group (p=0.039). However, no statistically significant difference was found between hyperthyroid and euthyroid groups concerning bone and muscle health parameters such as DEXA T-scores, BMD, muscle strength, sarcopenia risk, calf circumference, and FRAX scores. The mean Vitamin D level of the participants in the study was low at 18.96 ± 10.33 ng/mL. Conclusion: The demographic findings of our study align with the known epidemiology of Graves' disease. The negative association of fT4 with fat-free mass and its positive association with sarcopenia risk are consistent with similar studies in the literature. The observed decrease in bone mineral density and the tendency towards sarcopenia indicate the presence of osteosarcopenia risk in Graves' disease patients. Especially, the interaction of TSH and TRAB levels with bone and muscle health parameters underscores the multisystemic effects of the disease. Low Vitamin D levels are believed to exacerbate the osteosarcopenic process. This study offers a new perspective to the literature by demonstrating that osteosarcopenic findings can emerge even in younger individuals with Graves' disease. Despite limitations such as the current limited sample size and the absence of a control group, our findings indicate that thyroid functions, as well as body composition and bone health, should be evaluated with a multidisciplinary approach in Graves' disease patients. Future studies are recommended to focus on integrating parameters such as fat-free mass, Vitamin D levels, and BMD into follow-up algorithms, and on evaluating long-term effects post-treatment.