The impact of native language and english language curriculum on english speaking proficiency: A comparative study of Chinese, Turkish, and Belgian bachelor and master students
İngilizce konuşma yetkinliğinde anadilin etkisi ve İngilizce müfredatının rolü: Çinli, Türk ve Belçikalı lisans ve yüksek lisans öğrencileri üzerine karşılaştırmalı bir çalışma
- Tez No: 1010362
- Danışmanlar: PROF. DR. ESLI STRUYS
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, Linguistics
- Anahtar Kelimeler: Dilsel akıcılık, Linguistic fluency
- Yıl: 2025
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Vrıje Unıversıteıt Brussel
- Enstitü: Yurtdışı Enstitü
- Ana Bilim Dalı: Dilbilim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Dilbilimi Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, Belçika'da öğrenim gören Çinli, Türk ve anadili Hollandaca olan lisans ve yüksek lisans öğrencilerinin İngilizce dilindeki akıcılığı ve özgüvenlerinin, anadilleri ve dil öğretim politikalarından nasıl etkilendiğini incelemektedir. Bu araştırmada, nicel verilerin tematik yorumlamasıyla karma yöntem yaklaşımı uygulanmıştır. Nicel kısım için güvenilir bir yazılım olan SPSS kullanılmıştır. Ayrıca, nitel anket maddelerine tematik analiz uygulanmıştır. Sonuçlar, öğretim stratejilerinin konuşmaya isteklilik ve kaygı düzeyleri üzerinde etkili olduğunu, tipolojik mesafenin ise sözdizimsel ve anlamsal performansı etkilediğini göstermektedir. Bu çalışma, sınav odaklı yaklaşımların dilbilimsel güvensizlikle bağlantılı olduğunu, iletişim odaklı müfredatların ise akıcılığı geliştirdiğini ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
This research investigates how fluency in English and self-confidence among Chinese, Turkish, and native Dutch undergraduate and graduate students studying in Belgium are affected from their native language and language teaching policies. This research applied a mixed-methods approach, with thematic interpretations of quantitative data. For the quantitative part, SPSS which is reliable software was conducted. Additionally, thematic analysis applied on the qualitative survey items. The results show that teaching strategies have an impact on speaking willingness and anxiety levels, while typological distance influences syntactic and semantic performance. This study found that while exam-based approaches were linked to linguistic insecurity, communication-focused curricula improved fluency.