TÜRK DÜNYASI İÇİN KAMU DİPLOMASİSİ FAALİYETLERİ YÜRÜTEN ULUSLARARASI KURULUŞLAR ÜZERİNE İNCELEME (2009-2023)
STUDY OF INTERNATIONAL ORGANIZATIONS CARRYING OUT PUBLIC DIPLOMACY ACTIVITIES FOR THE TURKIC WORLD (2009-2023)
  1. Tez No: 1010383
  2. Yazar: KAYAHAN KÜÇÜK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. UĞUR ÜNAL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İletişim Bilimleri, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Kamu Diplomasisi, Türk Dünyası, Uluslararası Kuruluşlar, Kültürel Diplomasi, Türk Devletleri Teşkilatı, Public Diplomacy, Turkic World, International Organizations, Cultural Diplomacy, Organization of Turkic States
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İletişim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İletişim Bilimleri Bilim Dalı
Özet
TÜRK DÜNYASI İÇİN KAMU DİPLOMASİSİ FAALİYETLERİ YÜRÜTEN ULUSLARARASI KURULUŞLAR ÜZERİNE İNCELEME (2009-2023) Bu çalışma, Türk dünyasında kamu diplomasisi faaliyetleri yürüten uluslararası kuruluşların kurumsal yapısını, faaliyet alanlarını ve aralarındaki iş birliği düzeyini incelemeyi amaçlamaktadır. Araştırma kapsamında Türk Devletleri Teşkilatı, Türk Kültür ve Miras Vakfı, TÜRKSOY, Türk Akademisi ve TÜRKPA'nın yürüttüğü kamu diplomasisi faaliyetleri analiz edilerek söz konusu kuruluşların belirledikleri kurumsal hedeflerin ne ölçüde gerçekleştirildiği değerlendirilmiştir. Çalışmanın temel amacı, Türk dünyasında faaliyet gösteren bu kurumların kamu diplomasisi alanında ortak bir yaklaşım geliştirip geliştirmediğini, faaliyetlerinin ne ölçüde eşgüdüm içinde yürütüldüğünü ve Türk dünyası adına yürütülen kamu diplomasisi faaliyetlerinde nasıl bir kurumsal rol dağılımı bulunduğunu ortaya koymaktır. Araştırma üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde kamu diplomasisi kavramı tarihsel gelişimi ve teorik çerçevesi içerisinde ele alınmış; kamu diplomasisinin uluslararası ilişkilerdeki rolü, yumuşak güç yaklaşımı ile ilişkisi ve dış politika araçları içerisindeki yeri incelenmiştir. İkinci bölümde uluslararası halkla ilişkiler kavramı değerlendirilmiş; devletlerin ve uluslararası kuruluşların küresel iletişim stratejileri, imaj yönetimi ve uluslararası iletişim ağları kamu diplomasisi ile olan ilişkisi bağlamında analiz edilmiştir. Üçüncü bölümde ise Türk dünyasında kamu diplomasisi faaliyetleri yürüten başlıca uluslararası kuruluşlar ele alınmış ve Türk Devletleri Teşkilatı, TÜRKSOY, TÜRKPA, Türk Akademisi ve Türk Kültür ve Miras Vakfı'nın yürüttüğü kültürel, akademik ve kurumsal faaliyetler kamu diplomasisi perspektifinden incelenmiştir. Araştırma nitel araştırma yöntemi çerçevesinde yürütülmüş olup veri toplama sürecinde doküman analizi ve yarı yapılandırılmış mülakat tekniklerinden yararlanılmıştır. Kurumsal raporlar, resmi belgeler ve faaliyet raporları ile birlikte gerçekleştirilen mülakatlardan elde edilen veriler içerik analizi yöntemiyle değerlendirilmiş ve analiz sürecinde MAXQDA yazılımı kullanılmıştır. Analiz sonucunda Türk dünyasında kamu diplomasisi faaliyetlerinin farklı kurumsal alanlarda yoğunlaştığı ve söz konusu kuruluşların kamu diplomasisi faaliyetlerinde belirli roller üstlendiği ortaya konmuştur. Araştırma bulguları, Türk dünyasında kamu diplomasisi faaliyetlerinin büyük ölçüde kurumsal iş bölümü çerçevesinde yürütüldüğünü göstermektedir. Buna göre Türk Devletleri Teşkilatı daha çok koordinasyon ve kurumsal çerçeve oluşturma rolünü üstlenirken; TÜRKSOY kültürel diplomasi faaliyetlerinde, TÜRKPA parlamenter diplomasi alanında, Türk Akademisi bilimsel ve akademik iş birliklerinde, Türk Kültür ve Miras Vakfı ise kültürel mirasın korunması ve tanıtılması alanında öne çıkmaktadır. Çalışmanın sonunda elde edilen bulgular doğrultusunda Türk dünyasında yürütülen kamu diplomasisi faaliyetlerinin kurumsal eşgüdümünü açıklayan“Türk Dünyası Kamu Diplomasisinde Stratejik İletişim Modeli Önerisi”önerilmiştir. Bu model, Türk dünyasında faaliyet gösteren kurumlar arasında görev paylaşımına dayalı çok katmanlı bir kamu diplomasisi yapısını ortaya koyarak kurumsal iş birliği ve koordinasyonun geliştirilmesine yönelik teorik ve pratik bir çerçeve sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
STUDY OF INTERNATIONAL ORGANIZATIONS CARRYING OUT PUBLIC DIPLOMACY ACTIVITIES FOR THE TURKIC WORLD (2009-2023) This study aims to examine the institutional structure, areas of activity ve the level of cooperation among international organizations that conduct public diplomacy activities in the Turkic world. Within the scope of the research, the public diplomacy activities carried out by the Organization of Turkic States, the Turkic Culture ve Heritage Foundation, TURKSOY, the Turkic Academy ve TURKPA are analyzed ve the extent to which these organizations have achieved their institutional objectives is evaluated. The main objective of the study is to determine whether these institutions operating within the Turkic world have developed a common approach to public diplomacy, to what extent their activities are carried out in coordination ve how institutional roles are distributed within public diplomacy initiatives conducted on behalf of the Turkic world. The study consists of three main chapters. In the first chapter, the concept of public diplomacy is examined within its historical development ve theoretical framework; the role of public diplomacy in international relations, its relationship with the concept of soft power ve its place among foreign policy instruments are discussed. The second chapter analyzes the concept of international public relations ve evaluates global communication strategies, image management ve international communication networks of states ve international organizations within the context of their relationship with public diplomacy. The third chapter focuses on the international organizations conducting public diplomacy activities in the Turkic world. In this section, the cultural, academic ve institutional activities of the Organization of Turkic States, TURKSOY, TURKPA, the Turkic Academy ve the Turkic Culture ve Heritage Foundation are examined from a public diplomacy perspective. The research was conducted within the framework of a qualitative research method. Document analysis ve semi-structured interviews were used as data collection techniques. Data obtained from institutional reports, official documents, activity reports ve interviews were analyzed using content analysis ve the MAXQDA software was utilized during the analysis process. The findings indicate that public diplomacy activities in the Turkic world are concentrated in different institutional areas ve that these organizations undertake specific roles within the broader framework of public diplomacy. The results of the study reveal that public diplomacy activities in the Turkic world are largely conducted through an institutional division of labor. Accordingly, the Organization of Turkic States primarily assumes the role of coordination ve institutional framework development; TURKSOY stands out in cultural diplomacy activities; TURKPA in parliamentary diplomacy; the Turkic Academy in scientific ve academic cooperation; ve the Turkic Culture ve Heritage Foundation in the preservation ve promotion of cultural heritage. Based on the findings of the study, the“Integrated Public Diplomacy Model of the Turkic World”is proposed. This model presents a multi-layered public diplomacy structure based on the division of institutional roles among the organizations of the Turkic world ve offers a theoretical ve practical framework for enhancing institutional cooperation ve coordination.