Alt ekstremitenin antropometrik ölçümlerinden cinsiyet tespiti ve boy uzunluğu tahmini
Sex determination and stature estimation from anthropometric measurements of lower extremities
- Tez No: 1010384
- Danışmanlar: PROF. DR. OSMAN CELBİŞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Adli Tıp, Forensic Medicine
- Anahtar Kelimeler: Alt Ekstremite, Antropometri, Cinsiyet ve Boy, Lower Extremities, Anthropometry, Gender and Stature
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Adli Tıp Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Antropologlar tarafından yaygın olarak kullanılan ve tıp bilimciler tarafından benimsenen antropometrik teknik, yüz yılı aşkın bir süredir boy ve cinsiyeti tahmin etmek için kullanılmaktadır. Kitlesel afetlerin sıklığının artması, izole bir alt ekstremitenin ait olduğu kişinin boyunun ve cinsiyetinin belirlenmesinde, bazı mağdurların kimliğinin araştırılmasında sorunlar yaratmıştır. Çalışmamızın amacı, alt ekstremite boyutlarının vücut yüksekliği ve cinsiyet ile arasındaki antropometrik ilişkiyi analiz etmektir. Gereç ve Yöntem: Çalışmamız İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrencisi olan 55 erkek ve 58 kadın olmak üzere 113 kişi üzerinde yapılmıştır. Boy ve kilo ölçümü, baş Frankfort Yatay Düzleminde olacak şekilde standart anatomik pozisyonda, 0,1 cm hassasiyetli stadiometre ile yapılmıştır. Trokanterik yükseklik, uyluk uzunluğu, bacak uzunluğu, alt bacak uzunluğu, ayak yüksekliği, ayak uzunluğu ve ayak genişliği, her iki alt ekstremitede ölçülmüştür. Ölçümlerde vernier kumpas, osteometrik tahta ve boy skalası kullanılmıştır. Veriler SPSS 26.00 programında analiz edilmiştir. Bulgular: Erkeklerde bütün alt ekstremite boyutlarının kadınlara göre anlamlı olarak büyük olduğu görüldü. Cinsiyet tespiti analizinde bütün alt ekstremite ölçümleri istatistiki olarak anlamlı bulundu. Sağ ve sol ayak genişlikleri sırasıyla %91,2-92 oranında, sağ ve sol ayak ölçümleri beraber olarak sırasıyla %94,7-95,6 oranında cinsiyet tespiti sağlamıştır. Boy tahmini analizinde ise %93-94 korelasyon ile ortalama 3,1 cm hata ile trokanterik yükseklikten boy tahmini sağlanmıştır. Sonuç: Alt ekstremite ölçümlerinden elde edilen formül ve modellerle cinsiyet tespiti %95 oranında doğruluk ve boy tahmini 3,1 cm'lik hata ile sağlanmıştır. Cinsiyet ayrımı yapıldığında trokanterik yükseklikten erkeklerde boy tahmini 2,79 cm, kadınlarda ise 2,7 cm hata ile mümkün olmuştur.
Özet (Çeviri)
Aim: The anthropometric technique has been used to estimate stature and gender for over a hundred years. With the increasing frequency of mass disasters, determining the stature and gender of an isolated lower extremity has created problems in investigating the identity of some victims. The aim of our study is to analyze the anthropometric relationship between lower extremity dimensions with stature and sex. Matherial and Method: Our study was carried out on 113 students, 55 male and 58 female, who were students of İnönü University Faculty of Medicine. Stature and weight were measured in the standard anatomical position with the head in the Frankfort Horizontal Plane, with a 0,1 cm precision stadiometer. Trochanteric height, thigh length, leg length, lower leg length, foot height, foot length, and foot breadth were measured in both lower extremities. Vernier caliper, osteometric board and height scale were used in the measurements. The data were analyzed in SPSS 26.00 program. Results: It was observed that all lower extremity dimensions in men were significantly larger than in women. In the sex determination analysis, all lower extremity measurements were found to be statistically significant. Right and left foot widths were 91.2-92% respectively, and right and left foot measurements together provided sex determination at a rate of 94.7-95.6% respectively. In the stature estimation analysis from trochanteric height was obtained with an standart error of estimation of 3,1 cm with a correlation of 93-94%. Conclusion: With formulas obtained from lower extremity measurements, sex determination was achieved with an accuracy of 95% and stature estimation with an error of 3.1 cm. When gender discrimination was made, the estimation of height from the trochanteric stature was possible with an error of 2,79 cm in men and 2,7 cm in women.