Geçici koruma statüsündeki suriyeli yaşlılar üzerine nitel bir araştırma
A qualitative research on elderly Syrians under temporary protection status
  1. Tez No: 1010423
  2. Yazar: İSMAİL SAMET MUTLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERDİNÇ YAZICI
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Hukuk, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Uluslararası İlişkiler, Law, Labour Economics and Industrial Relations, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Göçler, Migrations
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyal Politika Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, Türkiye'deki geçici koruma statüsündeki Suriyeli yaşlıların zorunlu göç ve yaşlanma deneyimlerini sosyal politika perspektifinden derinlemesine incelemektedir. Ankara'nın çeşitli ilçelerinde ikamet eden 25 katılımcıyla (14 erkek ve 11 kadın) fenomenolojik desen çerçevesinde yürütülen çalışma, göç literatüründe sıklıkla“ihmal edilen ve görünmez”kalan bu grubun özgün sorunlarını ortaya koymayı amaçlamaktadır. Araştırma bulguları; katılımcıların deneyimlerini“Yitirilen Otorite ve Kimlik Yası”,“Dil Duvarı ve Zorunlu İzolasyon”,“Göçün Ağırlaştırdığı Bedensel/Ruhsal Yük”ile“Varoluşsal Belirsizlik”ana temaları altında detaylandırmaktadır. Suriye'de saygın mesleki statülere (usta, tüccar, öğretmen vb.) sahip olan yaşlılar, Türkiye'de ekonomik bağımlılık nedeniyle hane içinde otorite kaybı yaşayarak sembolik iktidarlarının sarsıldığı derin bir kimlik yası içindedirler. Dil bariyeri, yaşlıları dış dünyadan koparan bir izolasyon çemberi oluşturarak onları sağlık ve kamu hizmetlerinde mutlak aile bağımlılığına itmektedir. Savaşın travmatik izleri ile kronik hastalıklar birleşerek yaşlılık sürecini biyolojik kısıtların çok ötesinde bir tükenmişliğe dönüştürmüştür. Çalışmanın ulaştığı fenomenolojik öz,“Güvenlikteki Yaşamın Yükü ve Kaybolmuş Kimliğin Yası”olarak tanımlanmaktadır. Katılımcılar fiziksel güvenlikleri için minnet duysalar da aidiyetsizlik ve geri dönüşün zamansal imkansızlığı nedeniyle varoluşsal bir kriz içerisindedirler. Çalışma, sonuç olarak elde edilen bulgular doğrultusunda bu kırılgan grup için“yaşlı dostu”sosyal hizmet modelleri, mesleki deneyimlerin yeniden değerlendirileceği kooperatifler, dijital erişim destekleri ve travma odaklı psikososyal yardım mekanizmalarının kurumsallaştırılmasını önermektedir.
Özet (Çeviri)
This study examines in depth the forced migration and aging experiences of elderly Syrians under temporary protection status in Türkiye from a social policy perspective. Conducted within a phenomenological research design with a total of 25 participants (14 men and 11 women) residing in various districts of Ankara, the study aims to reveal the unique problems of this group, which is often described in the migration literature as“neglected and invisible.”The research findings elaborate the participants' experiences under the main themes of“Loss of Authority and Identity Mourning,”“Language Barrier and Forced Isolation,”“The Physical/Psychological Burden Aggravated by Migration,”and“Existential Uncertainty.”Elderly individuals who had respectable professional statuses in Syria (such as craftsmen, traders, teachers, etc.) experience a loss of authority within the household due to economic dependency in Türkiye, and they are in a profound state of identity mourning as their symbolic power has been shaken. The language barrier creates a circle of isolation that disconnects the elderly from the outside world, pushing them into absolute dependence on family members in accessing health and public services. The traumatic traces of war combined with chronic illnesses have transformed the aging process into a state of exhaustion far beyond biological limitations. The phenomenological essence reached by the study is defined as“The Burden of Life in Safety and the Mourning of a Lost Identity.”Although participants express gratitude for their physical security, they are in an existential crisis due to a sense of non-belonging and the temporal impossibility of return. In conclusion, in line with the findings obtained, the study recommends the institutionalization of“elderly-friendly”social service models for this vulnerable group, cooperatives in which professional experiences can be re-evaluated, digital access support mechanisms, and trauma-focused psychosocial assistance programs.