Eine qualitative lehrbuchanalyse hinsichtlich der konzeptionellen Mündlichkeit: Am beispiel der hörübungstexte im lehrbuch“Deutsch macht Spaß A 2.2”
Bağlamsal sözlü dil açısından ders kitabı nitel analizi:“Deutsch macht Spaß A 2.2”ders kitabı dinleme alıştırması metinleri örneğinde
- Tez No: 1010460
- Danışmanlar: PROF. DR. ASUMAN AĞAÇSAPAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Alman dili, Almanca, Almanca dersi, Ders kitapları, German, German lesson, Textbooks
- Yıl: 2026
- Dil: Almanca
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Alman Dili Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma,“Deutsch macht Spaß A2.2”ders kitabında yer alan dinleme alıştırması metinlerini Peter Koch ve Wulf Österreicher'in (1985) Yakınlık Dili – Uzaklık Dili modeli temelinde bağlamsal sözlülük açısından incelemektedir. Çalışmanın amacı,“araç olarak sözlü biçimde sunulan”dinleme metinlerinin bağlamsal sözlülük özelliklerini ne ölçüde yansıttığını ortaya koymak ve bu metinlerin yakınlık-uzaklık sürekliliği içindeki konumunu belirlemektir. Araştırma, nitel bir doküman analizi olarak yürütülmüştür. Analizin temelini Koch ve Österreicher'in modelinde yer alan parametreler ile söz stratejileri oluşturmaktadır. Bu çerçevede dinleme alıştırması metinleri sistematik biçimde incelenmiştir. Çalışma, araçsal sözlülüğün bağlamsal sözlülükle otomatik olarak örtüşmediğini göstermektedir. Bu nedenle incelenen dinleme metinleri, Almanca yabancı dil öğretiminde yalnızca dinleme becerisini geliştiren araçlar olarak değil, aynı zamanda bağlamsal sözlülük ile bağlamsal yazılılık arasındaki farklara yönelik farkındalık geliştiren örnekler olarak da değerlendirilebilir.
Özet (Çeviri)
This study examines the listening exercise texts in the textbook Deutsch macht Spaß A2.2 from the perspective of conceptual orality based on Peter Koch and Wulf Österreicher's (1985) model of language of proximity and language of distance. The aim of the study is to analyze the extent to which listening texts that are medially realized in oral form display features of conceptual orality and to determine how these texts can be positioned within the proximity-distance continuum. The study was conducted as a qualitative document analysis. The analysis is based on the parameters of Koch and Österreicher's model as well as on the linguistic strategies of verbalization. Within this framework, the listening exercise texts were examined systematically. The findings show that medial orality is not automatically equivalent to conceptual orality. Therefore, the listening texts analyzed in this study can be regarded not only as materials for improving listening comprehension in German as a foreign language, but also as examples that raise awareness of the distinction between conceptual orality and conceptual written language.