Olası UIP paterni: Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Bölümü'ndeki 10 yıllık deneyim
Possible UIP pattern: 10 years of experience in the Department of Pulmonary Diseases, Faculty of Medicine, Ondokuz Mayıs University.
  1. Tez No: 1010490
  2. Yazar: İLKER DEMİRKAYA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. OĞUZ UZUN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göğüs Hastalıkları, Chest Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Olası UIP, İPF, Prognoz, Probable UIP, IPF, Prognosis, Hypersensitivity Pneumonitis
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Giriş ve Amaç: İnterstisyel akciğer hastalıkları içerisinde YÇBT'de (yüksek çözünürlüklü bilgisayarlı tomografi) olası UIP (usual interstisyel pnömoni) paterni izlenen grup önemli bir yer teşkil etmektedir. Olası UIP paterni İPF (idiyopatik pulmoner fibrozis), hipersensitivite pnömonisi, bağ doku hastalığı ilişkili İAH (interstisyel akciğer hastalığı), İPAF (otoimmün özelliklerle birlikte olan interstisyel pnömoni), ilaç ilişkili İAH, post-covid pulmoner fibrozis, DİP (deskuamatif interstisyel pnömoni), LİP (lenfositik interstisyel pnömoni) gibi birçok hastalığa bağlı olarak gelişebilmektedir. YÇBT'de olası UIP paterni izlenen grubun tam olarak tanı ve tedavi yaklaşımı günümüzde halen net değildir. Çalışmamızda Göğüs Hastalıkları kliniğimizde son 10 yılda takip edilen YÇBT'de olası UIP paterni izlenen hastalar retrospektif olarak incelenerek bu hasta gruplarının belirleyici özelliklerini ortaya koymak, hastaların klinik, radyolojik, SFT (solunum fonksiyon testi) ve laboratuvar özelliklerine göre hangi hastalığa ilerlediğini, prognozunu ve mortalitesini öngörebilmek amaçlanmaktadır. Gereç ve Yöntem: Çalışmamızda son 10 yılda Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları kliniğine başvurusu olan, görüntülemede olası UIP paterni izlenen hastalar incelenmiştir. Bulgular: Çalışmaya toplam 163 hasta dahil edildi. Hastaların ortalama yaşı 68,6 ± 9,1 olarak belirlendi. Hastalarımızın 53'ü (% 32,5) kadın, 110'u (% 67,5) erkek idi. Tüm hastaların ortalama takip süresi 1204,4 ± 875,2 gün olarak hesaplandı. On yıllık süre boyunca izlenen hastaların 51 (%31,3)'inin İPF tanısı aldığı, halen belirli bir tanıya ulaşılamayan ve takibe devam edilen grupta 56 ( %34,3) hasta olduğu saptandı. Sonuç: Olası UIP paterninin en sık İPF hastalığına ilerlediği (%31,3) anlaşılmıştır. Bununla birlikte HP ve bağ dokusu hastalıklarının da olası UIP paterni ile ilişkili olabilecek durumlar açısından önemli bir yere sahip olduğu ortaya konulmuştur. Takibe devam edilen grupta 56 (%34,3) hastanın bulunması ve bu hastaların tanılarının halen netleşmemesi; olası UIP paternine sahip hastalara tanı koymanın zor olduğunu ve bu hastaların uzun süreli takibe ihtiyaç duyduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Objektive: Among interstitial lung diseases, the group of patients demonstrating a probable UIP (Usual Interstitial Pneumonia) pattern on high-resolution computed tomography (HRCT) constitutes a significant subset. A probable UIP pattern may develop secondary to various conditions, including idiopathic pulmonary fibrosis (İPF), hypersensitivity pneumonitis, connective tissue diseases, interstitial pneumonia with autoimmune features (IPAF), drug-induced lung disease, post-COVID pulmonary fibrosis, desquamative interstitial pneumonia (DIP), and lymphocytic interstitial pneumonia (LIP). Currently, the diagnostic and therapeutic approach for patients with a probable UIP pattern on HRCT remains unclear. In this study, we aimed to retrospectively evaluate patients with a probable UIP pattern on HRCT who were followed in our Chest Diseases Clinic over the past 10 years, to identify distinguishing characteristics of these patient groups, and to predict disease progression, prognosis, and mortality based on clinical, radiological, pulmonary function test, and laboratory findings. Materials and Methods: Patients who presented to the Ondokuz Mayıs University Faculty of Medicine Chest Diseases Outpatient Clinic within the last 10 years and demonstrated a probable UIP pattern on imaging were retrospectively analyzed. Results: A total of 163 patients were included in the study. The mean age of the patients was 68,6 ± 9,1 years. Of these, 53 (32.5 %) were female and 110 (67.5) were male. The mean follow-up duration was calculated as 1204,4 ± 875,2 days. During the 10-year follow-up period, 56 (% 34,3) patients remained without a definitive diagnosis and continued to be followed up. Conclusion: It was observed that the probable UIP pattern most frequently progressed to idiopathic pulmonary fibrosis 51 (31.3 %). In addition, hypersensitivity pneumonitis and rheumatologic diseases were identified as important conditions associated with the probable UIP pattern. The presence of 56 patients (34.3 %) who remain under follow-up without a definitive diagnosis highlights the diagnostic challenges associated with the probable UIP pattern and emphasizes the need for long-term follow-up in this patient population.