Bazı bitki özütlerinin elde edilmesi, enkapsülasyonu ve özelliklerinin incelenmesi
Obtainining the some plant extract, encapsulation, and investigation of properties
  1. Tez No: 1010522
  2. Yazar: NİLÜFER GÜLCAN AKALAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ASLI GÖK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Amilopektin, Cevap yüzey yöntemi, Karboksimetil kitosan, Mikroenkapsülasyon, Uçucu yağlar, Amylopectin, Response surface methodology, Carboxymethyl chitosan, Microencapsulation, Essential oils
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Temel İşlemler ve Termodinamik Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada, turunç kabuğu ve misket limonu kabuğundan elde edilen esansiyel yağlar ile nar çekirdeği ve demir dikeni çekirdeğinden elde edilen yağların mikroenkapsülasyonu gerçekleştirilmiş; kaplama koşullarının ürün performansına etkisi yanıt yüzey yöntemi (RSM) ile değerlendirilmiştir. Kitosan (A), pektin (B) ve ekstrakt konsantrasyonu (C) faktörleri 17 koşulda (kitosan: 1,0–2,0; pektin: 0,5–1,5; ekstrakt: 5–15 mg/mL) çalışılmış ve koaservasyon sonrası dondurarak kurutma ile mikroenkapsüller elde edilmiştir. RSM optimizasyonunda yanıt değişkeni olarak toplam bazlı yükleme kapasitesi (LC, %) seçilmiştir; çünkü enkapsülasyon etkinliği denemeler arasında yüksek ve dar bir aralıkta seyrettiğinden modelleme açısından sınırlı değişkenlik göstermiştir. LC yanıtı için kurulan kuadratik model istatistiksel olarak anlamlı bulunmuş (F=333,98; p<0,0001) ve yüksek uyum göstermiştir (R²=0,9977; Adj. R²=0,9947; Pred. R²=0,9896; C.V.%=1,37). A, B, C ana etkileri ile A·B, A·C, B·C etkileşimleri ve A², B², C² kuadratik terimleri anlamlıdır (p<0,05). Örnek sonuçlar üzerinden (turunç yağı için) LC değerleri %13,84–24,27 aralığında değişmiş ve ortalama LC %18,78 olarak hesaplanmıştır. SEM incelemelerinde mikroenkapsüllerin kitosan ve pektin tabanlı duvar materyali ile kaplandığı gözlenmiş; kapsül çapları örneğe bağlı olarak mikrometre mertebesinde olup misket limonu için yaklaşık 8,16–17,36 µm, turunç için 8,23–9,17 µm, nar çekirdeği için 13,73–64,18 µm ve demir dikeni için 32,24–45,54 µm aralığında raporlanmıştır. Tartışma açısından, uçuculuğu yüksek yağ/özütlerde süreç parametrelerine duyarlılığın arttığı ve buna bağlı olarak RSM çıktılarının daha düzensiz bir eğilim gösterebildiği; daha düşük uçuculuğa sahip yağlarda ise daha tutarlı sonuçlar elde edilebildiği değerlendirilmiştir. Gelecek çalışmalarda, partikül boyutu dağılımının daha detaylı ölçülmesiyle kitosan-pektin oranı ile partikül büyüklüğü arasındaki ilişkinin daha güçlü kurulabileceği önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, essential oils obtained from bitter orange peel and lime peel, together with oils derived from pomegranate seed and Tribulus terrestris seed, were microencapsulated and the effect of coating conditions on product performance was evaluated using Response Surface Methodology (RSM). Chitosan (A), pectin (B) and extract concentration (C) were investigated in 17 experimental runs (chitosan: 1.0–2.0; pectin: 0.5–1.5; extract: 5–15 mg/mL). Microencapsules were produced via complex coacervation followed by freeze-drying. Total loading capacity (LC, %) was selected as the optimization response, since encapsulation efficiency showed high but limited variability across trials and was therefore less informative for statistical modeling. The quadratic model built for LC was statistically significant (F=333.98; p<0.0001) and showed excellent goodness-of-fit (R²=0.9977; Adj R²=0.9947; Pred R²=0.9896; C.V.%=1.37). The linear terms (A, B, C), interaction terms (A·B, A·C, B·C) and quadratic terms (A², B², C²) were significant (p<0.05). As an example set of results (bitter orange oil), LC values ranged from 13.84% to 24.27% with a mean LC of 18.78%. SEM observations indicated successful surface coverage by chitosan and pectin-based wall materials. Reported capsule diameters were in the micrometer range and varied by sample: approximately 8.16–17.36 µm for lime, 8.23–9.17 µm for bitter orange, 13.73–64.18 µm for pomegranate seed, and 32.24–45.54 µm for T. terrestris. From a formulation standpoint, highly volatile oils/extracts appeared more sensitive to process parameters, leading to more irregular RSM trends, whereas less volatile oils tended to yield more consistent responses. Future work should include a more detailed particle size distribution analysis to better relate chitosan-pectin ratio to particle size and resulting performance.