Bekar bireylerin evlilik kaygısı, evlilik beklentileri ve algılanan ebeveyn ilişkisi arasındaki ilişkinin incelenmesi
Examining the relationship between marriage anxiety, marriage expectations and perceived parental relationship of single individuals
- Tez No: 1010554
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BETÜL İLTER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Algılanan ebeveynlik biçimleri, Evlilik, Evlilik beklentisi, Evlilik kaygısı, Perceived parenting styles, Marriage, Marriage expectation, Marriage anxiety
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Aile Danışmanlığı ve Eğitimi Ana Bilim Dalı (disiplinlerarası)
- Bilim Dalı: Aile Danışmanlığı ve Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, bekâr bireylerin evlilik kaygısı, evlilik beklentileri algılanan ebeveyn ilişkisi arasındaki ilişkinin incelemesi amacıyla gerçekleştirilmiştir. Araştırmada nicel araştırma yöntemlerinden olan ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırma 18-30 yaş arasında bulunun 194 kadın, 107 erkek, toplam 301 katılımcıyla gerçekleştirilmiştir. Bu araştırmada bekâr bireylerin evlilik kaygısını ölçmek için Çelik ve Erkilet (2019) tarafından geliştirilen Evlilik Kaygısı Ölçeği (EKÖ), evlilik beklentisini ölçebilmek için ise Jones ve Nelson (1996) tarafından geliştirilip Öz Soysal ve arkadaşları (2016) tarafından Türkçe diline uyarlaması yapılan Evlilik Beklentisi Ölçeği (EBÖ) Çelik ve Öziş (2016) tarafından geliştirilen Algılanan Ebeveyn İlişkisi Ölçeği ayrıca araştırmacı tarafından düzenlenen sosyodemografik veri formu kullanılmıştır. Veri formu katılımcıların cinsiyet, yaş, eğitim seviyesi, gelir düzeyi, ilişki durumu, ilişki süresi, yaşadıkları yer, anne baba birlikteliği, anne baba evlilik türü, ideal evlilik yaşı, ailelerinin çocuk yetiştirme tutumu, evlilikten beklentileri ve evliliğe hazır olup olmadıkları gibi önemli sosyodemografik faktörleri içermektedir. Veriler kolay örnekleme yöntemi kullanılarak Google Form aracıyla toplanmıştır. Çalışmada yer alan veriler t-testi, pearson korelasyon testi uygulanarak analiz edilmiş ve bu analiz için SPSS 26 programı kullanılmıştır. Analiz sonucunda kadın katılımcıların evlilik kaygısı ve evlilik beklentisi puanları erkek katılımcılardan daha yüksek düzeyde olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Araştırma sonucunda kadın katılımcıların evlilik beklentilerinin erkek katılımcılara oranla daha idealist olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Araştırma sonucunda kadın katılımcıların evlilik beklentilerinin erkek katılımcılara oranla daha idealist olduğu, eğitim durumu lise ve aşağısı olanlar ile üniversite ve üzeri olanlar arasında algılanan ebeveyn ilişkisi bakımından anlamlı bir fark olduğu, erkek katılımcıların anne ve babalarının birbirlerine karşı tutumlarını bağımlı olarak algıladıkları 25-27 yaş arası bireylerin evlilik kaygıları, 20-24 yaş grubuna oranla daha yüksek düzeyde olduğu, evlilik beklentisi incelendiğinde 20-24 yaş arası bekâr bireylerin evlilik beklentileri 25-27 yaş grubuna oranla daha idealist olduğu, ilişkisi olmayanların ilişkisi olanlara göre evlilik kaygısının yüksek düzeyde olduğu, ayrıca algılanan ebeveyn ilişkisi puanlarının alt boyutlarından olan otoriter ve bağımlı baba, ilgisiz ve bağımlı anne puanları lise ve altı eğitim düzeyine sahip olanların puanlarının üniversite ve üzeri eğitim seviyesine sahip olan katılımcılardan daha yüksek düzeyde olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to examine the relationship between marital anxiety, marital expectations and perceived parental relationship of single individuals. Relational survey model, which is one of the quantitative research methods, was used in the research. The research was carried out with a total of 301 participants between the ages of 18-30, 194 women and 107 men. In this study, the Marriage Anxiety Scale (MEAS) developed by Çelik and Erkilet (2019) was used to measure the marital anxiety of single individuals, the Marriage Expectancy Scale (MEAS) developed by Jones and Nelson (1996) and adapted into Turkish by Öz Soysal et al. (2016), the Perceived Parental Relationship Scale developed by Çelik and Öziş (2016), and the sociodemographic data form prepared by the researcher were used. The data form includes important sociodemographic factors such as gender, age, education level, income level, relationship status, relationship duration, place of residence, parental relationship, type of parental marriage, ideal age of marriage, parents' child rearing attitude, expectations from marriage, and readiness for marriage. The data were collected with Google form tool. The data in the study were analysed by applying t-test, Pearson Correlation test and SPSS 26 software was used for this analysis. As a result of the analysis, female participants' marriage anxiety and marriage expectancy scores were higher than male participants. As a result of the research, it was concluded that the marriage expectations of female participants were more idealistic than male participants. As a result of the research, it was concluded that the marriage expectations of the female participants were more idealistic than the male participants, there was a significant difference between those whose educational status was high school and below and those who were university and above in terms of perceived parental relationship, male participants perceived their parents' attitudes towards each other as dependent, and the marriage anxiety of individuals aged 25-27 was at a higher level than the 20-24 age group, When the marriage expectation was analysed, it was concluded that the marriage expectations of single individuals between the ages of 20-24 were more idealistic than the 25-27 age group, those who were not in a relationship had a higher level of marital anxiety than those who were in a relationship, and the scores of authoritarian and dependent father, indifferent and dependent mother, which are the sub-dimensions of perceived parental relationship scores, were higher in participants with high school and lower education level than those with university and higher education level.