Antimikrobiyal monomer ilavesi ve farklı post-kürleme sürelerinin daimî 3D yazıcı reçinelerinin monomer salınımı ve polimerizasyon dönüşüm oranı üzerine etkileri
Effects of antimicrobial monomer addition and different post-curing durations on monomer release and polymerization degree of conversion of definitive 3D-printing resins
  1. Tez No: 1010614
  2. Yazar: ENGİN SAÇU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NESLİHAN TEKÇE
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: 3B yazıcı reçine, Bis-EMA salınımı, dönüşüm derecesi, MPC, post-kürleme, su emilimi, 3D-printable resin, Bis-EMA release, degree of conversion, MPC, post-curing, water sorption
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Restoratif Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu in vitro çalışmada, ağırlıkça %2 2-methacryloyloxyethyl phosphorylcholine (MPC) ilavesi ve farklı post-kürleme düzeylerinin daimî 3B yazıcı dental reçinesinin polimerizasyon dönüşüm derecesi, su emilimi ve Bis-EMA salınımı üzerindeki etkilerinin değerlendirilmesi amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Çalışmada VarseoSmile Crown plus reçinesi ile aynı reçinenin %2 MPC ile modifiye edilmiş formu kullanıldı. Numuneler DLP esaslı 3B baskı yöntemiyle üretildi ve 2 × 2000, 4 × 2000 veya 8 × 2000 flaş atımı olmak üzere üç farklı post-kürleme protokolüne tabi tutuldu. Polimerizasyon dönüşüm derecesi Fourier dönüşümlü kızılötesi spektroskopi-attenüe total reflektans yöntemiyle termal siklus öncesi ve sonrası değerlendirildi. Su emilimi, 10.000 döngülük termal siklus öncesi ve sonrası ağırlık değişimi üzerinden hesaplandı. Bis-EMA salınımı ise %75 etanol / %25 distile su ortamında 24. saat ve 14. gün sonunda HPLC-UV yöntemiyle belirlendi. Su emilimi ve monomer salınımı analizlerinde Lava Ultimate kontrol materyali olarak kullanıldı. Veriler, çalışmanın tasarımına uygun olarak iki yönlü varyans analizi, tek yönlü varyans analizi, Welch ANOVA, Tukey HSD, Games-Howell ve eşleştirilmiş örneklem t testi ile değerlendirildi; istatistiksel anlamlılık düzeyi p<0,05 olarak kabul edildi. Bulgular: Post-kürleme düzeyinin artırılması, dönüşüm derecesinde artış ve Bis-EMA salınımında azalma ile ilişkili bulundu. %2 MPC ilavesi dönüşüm derecesini azaltırken su emilimini artırdı; ancak 24. saat ve 14. gün kümülatif Bis-EMA salınımı üzerinde anlamlı bir etki oluşturmadı. Post-kürleme düzeyi su emilimini anlamlı şekilde etkilemezken, termal siklus sonrası dönüşüm derecesindeki anlamlı artış yalnızca düşük post-kürleme düzeyinde gözlendi. Lava Ultimate grubunda Bis-EMA salınımı tespit sınırının altında kaldı. Sonuçlar: Bu çalışmanın sınırlılıkları içerisinde, post-kürleme düzeyinin artırılması daimî 3B yazıcı reçinesinde daha yüksek polimerizasyon dönüşümü ve daha düşük Bis-EMA salınımı ile sonuçlandı. %2 MPC ilavesi Bis-EMA salınımı üzerinde anlamlı bir etki oluşturmazken, dönüşüm derecesinde azalma ve su emiliminde artışa neden oldu. Termal siklus sonrası gözlenen değişimler, düşük post-kürleme düzeyinde polimer ağın yaşlandırma sürecine daha duyarlı olabileceğini düşündürdü. Genel olarak, MPC ile modifiye edilmiş 3B yazıcı reçinelerde post-kürleme düzeyinin, materyalin polimerizasyon etkinliği ve kimyasal stabilitesi açısından önemli bir işlem parametresi olduğu sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
Objective: This in vitro study aimed to evaluate the effects of incorporating 2% by weight 2-methacryloyloxyethyl phosphorylcholine (MPC) and different post-curing levels on the degree of conversion, water sorption, and Bis-EMA release of a definitive 3D-printable dental resin. Method: VarseoSmile Crown plus resin and the same resin modified with 2% by weight MPC were used. The specimens were fabricated using a DLP-based 3D printing method and subjected to three different post-curing protocols: 2 × 2000, 4 × 2000, or 8 × 2000 flashes. The degree of conversion was evaluated before and after thermal cycling using Fourier-transform infrared spectroscopy with attenuated total reflectance. Water sorption was calculated based on weight changes before and after 10,000 thermal cycles. Bis-EMA release was determined after 24 hours and 14 days of immersion in a 75% ethanol / 25% distilled water medium using HPLC-UV. Lava Ultimate was used as the control material for water sorption and monomer release analyses. The data were analyzed using two-way analysis of variance, one-way analysis of variance, Welch ANOVA, Tukey HSD, Games–Howell, and paired-samples t tests, according to the study design. The level of statistical significance was set at p < 0.05. Results: Increasing the post-curing level was associated with an increase in the degree of conversion and a decrease in Bis-EMA release. The incorporation of 2% by weight MPC reduced the degree of conversion and increased water sorption; however, it had no significant effect on Bis-EMA release at 24 hours or on cumulative Bis-EMA release at 14 days. Post-curing level did not significantly affect water sorption, whereas a significant increase in the degree of conversion after thermal cycling was observed only at the lowest post-curing level. Bis-EMA release in the Lava Ultimate group remained below the detection limit. Conclusions: Within the limitations of this study, increasing the post-curing level resulted in a higher degree of conversion and lower Bis-EMA release in the definitive 3D-printable resin. The incorporation of 2% by weight MPC had no significant effect on Bis-EMA release; however, it reduced the degree of conversion and increased water sorption. The changes observed after thermal cycling suggested that the polymer network may be more susceptible to aging at lower post-curing levels. Overall, the post-curing level was concluded to be an important processing parameter for the polymerization efficiency and chemical stability of MPC-modified 3D-printable resins.