Kalp yetersizliği hastalarında bakım geçişleri ölçeğinin Türkçe versiyonunun kültürel uyarlaması ve psikometrik özellikleri
Cultural adaptation and psychometric properties of the Turkish version of the care transitions scale in patients with heart failure
- Tez No: 1010628
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HAVVA SERT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Kardiyovasküler hemşirelik, Cardiovascular nursing
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İç Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
Özet
Metodolojik nitelikte planlanan bu araştırmanın amacı, Kalp Yetersizliği Hastalarında Bakım Geçişleri Ölçeği'nin (Care Transitions Scale for Patients with Heart Failure) Türk toplumunda geçerlik ve güvenirliğini değerlendirmektir. Araştırmanın örneklemini, bir şehir hastanesinin kalp ve damar hastanesinde görev yapan ve araştırmaya dâhil edilme kriterlerini karşılayan 125 kardiyoloji hemşiresi oluşturmuştur. Veriler, hemşirelerin sosyodemografik ve mesleki özellikleri ile kalp yetersizliği hastalarının taburculuk sonrası bakım geçişi sürecine ilişkin uygulama ve görüşlerini belirlemeye yönelik 17 soruluk Hemşire Bilgi Formu, Yetişkin Hastalar İçin Taburculuğa Hazır Olma Ölçeği – Hemşire Değerlendirme Kısa Formu ve Kalp Yetersizliği Hastalarında Bakım Geçişleri Ölçeği kullanılarak yüz yüze görüşme yöntemiyle toplanmıştır. Ölçeğin psikometrik değerlendirmesi kapsamında sırasıyla dil geçerliği, kapsam geçerliği, ölçüt-bağımlı geçerliği, yapı geçerliği ve güvenirlik analizleri gerçekleştirilmiştir. Verilerin analizinde tanımlayıcı istatistikler (sayı, yüzde, ortalama, standart sapma), korelasyon analizi, Cronbach alfa iç tutarlılık katsayısı, test-tekrar test güvenirliği ve doğrulayıcı faktör analizi kullanılmıştır. Kapsam geçerliği analizinde Kapsam Geçerlik İndeksi (KGİ) 0,976 olarak belirlenmiştir. Doğrulayıcı faktör analizi bulguları, ölçeğin Türkçe versiyonunun orijinal modelle iyi düzeyde uyum gösterdiğini ve altı faktörlü yapının doğrulandığını ortaya koymuştur. Ölçeğin madde-toplam test korelasyon değerlerinin 0,267 ile 0,524 arasında değiştiği saptanmıştır. İç tutarlılık analizleri sonucunda alt boyutlara ait Cronbach alfa katsayılarının 0,863 ile 0,923, ölçeğin geneline ait katsayının ise 0,853 olduğu belirlenmiş; test-tekrar test analizi ölçeğin zamana karşı değişmezliğinin kabul edilebilir düzeyde olduğunu göstermiştir. Sonuç olarak, Kalp Yetersizliği Hastalarında Bakım Geçişleri Ölçeği'nin Türkçe versiyonunun, Türk toplumunda kalp yetersizliği hastalarının taburculuk sonrası bakım geçişlerini kardiyoloji hemşirelerinin bakış açısıyla değerlendirmede geçerli ve güvenilir bir ölçme aracı olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
This methodological and descriptive study aimed to evaluate the validity and reliability of the Care Transitions Scale for Patients with Heart Failure (CTS-HF) in the Turkish population. The sample consisted of 125 cardiology nurses working in the cardiovascular hospital of a city hospital who met the inclusion criteria. Data were collected through face-to-face interviews using a 17-item Nurrse Information Form designed to assess nurses' sociodemographic and professional characteristics as well as their practices and views regarding post-discharge care transitions in patients with heart failure, the Readiness for Hospital Discharge Scale – Nurse Assessment Short Form, and the Care Transitions Scale for Patients with Heart Failure. Within the scope of the psychometric evaluation, language validity, content validity, criterion-related validity, construct validity, and reliability analyses were conducted sequentially. Data were analyzed using descriptive statistics (number, percentage, mean, and standard deviation), correlation analysis, Cronbach's alpha internal consistency coefficient, test–retest reliability, and confirmatory factor analysis. The Content Validity Index was found to be 0.976. Confirmatory factor analysis results indicated that the Turkish version of the scale demonstrated a good fit with the original model and confirmed its six-factor structure. Item–total correlation coefficients ranged from 0.267 to 0.524. Internal consistency analysis revealed that Cronbach's alpha coefficients for the subscales ranged between 0.863 and 0.923, while the coefficient for the overall scale was 0.853; test–retest analysis showed that the scale had an acceptable level of temporal stability. In conclusion, the Turkish version of the Care Transitions Scale for Patients with Heart Failure was found to be a valid and reliable measurement tool for evaluating post-discharge care transitions of patients with heart failure from the perspective of cardiology nurses in the Turkish population.