Kalp yetersizliği hastalarında öz-bakım gücü ile yaşam kalitesinin incelenmesi
Evaluation of self-care agency and quality of life in heart failure patients
- Tez No: 714843
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖZLEM YAZICI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Kalp yetersizliği, Yaşam kalitesi, Öz-bakım gücu, Heart failure, Quality of life, Self-care agency
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Okan Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 165
Özet
Bu araştırma, kalp yetersizliği tanılı hastalarda, öz-bakım gücü ile yaşam kalitesi ilişkisinin belirlenerek farkındalık sağlanması, sağlık çalışanları ve hasta/yakınlarının eğitimleri için temel oluşturması ve çözüm önerileri sunulması amacıyla gerçekleştirilmiş, tanımlayıcı ve ilişki arayıcı tipte bir çalışmadır. Çalışmanın örneklemini bir üniversitesi hastanesinde Aralık 2019-Kasım 2020 tarihleri arasında yatışı yapılan, çalışmaya gönüllü olarak katılan, 18 yaşından büyük ve Kalp Yetersizliği tanısı konulmuş 153 hasta oluşturmuştur. Elde edilen istatistiksel analizler için R vers. 2.15.3 programı (R Core Team, 2013) ile analiz edilmiştir. Hastaların yaş ortalamaları 63,74±17,44 (Min=21; Mak=94), kalp yetersizliği varlığı süreleri ise %93,68±93,99 olarak bulunmuştur. Katılımcıların %48,4'ü erkek, %63,4'u evli, %28,1'i üniversite mezunudur. Hastalarda kalp yetersizliği dışında kronik hastalık varlığı oranı %92,8, kalp yetersizliği nedeniyle hastanede yatma öyküsü olanların oranı ise %62,7'dir. Sigara ve alkol kullanma oranları sırasıyla %28,8 ve %17,6 olarak saptanmıştır. Hastaların %89,9'u yürürken, merdiven çıkarken ve dinlenme esnasında nefes darlığı yaşadığını, %77,8'i ise bacaklarında ödem sorunu yaşadığını belirtmiştir. Çok Boyutlu Yaşam Kalitesi Ölçeği toplam 35 maddeden oluşmakta olup alınabilecek en düşük puan 35, en yüksek puan 245'tir. Araştırmaya katılan hastaların ölçekten aldıkları puanların ortalama 150,54±34,98 (Min=58; Mak=238) olduğu saptanmıştır. Öz-Bakım Gücü Ölçeği toplam 22 maddeden oluşmakta olup alınabilecek en düşük puan 0, en yüksek puan 44'tür. Araştırmaya katılan hastaların ölçekten aldıkları puanların ortalama 28,05±5,67 (Min=12; Mak=42) olduğu saptanmıştır. Sonuç itibari ile öz-bakım gücü ile yaşam kalitesi arasında pozitif yönde bir ilişki olduğu, yani öz-bakım gücü arttıkça yaşam kalitesinin yükseldiği saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
This research is a descriptive and correlational study that was carried out in order to determine the relationship between self-care agency and quality of life in patients with heart failure, to raise awareness, to form a basis for the education of healthcare professionals and patients/their relatives, and to offer some solutions. The sample of the study consisted of 153 patients who were hospitalized in a university hospital between December 2019 and November 2020, participated in the study voluntarily, were older than 18 years old and were diagnosed with Heart Failure. For the statistical analyzes obtained, R vers. Analyzed with 2.15.3 program (R Core Team, 2013). The mean age of the patients was 63.74±17.44 (Min=21; Max=94), and the duration of heart failure was 93.68%±93.99%. 48.4% of the participants are male, 63.4% are married, 28.1% are university graduates. The rate of presence of chronic diseases other than heart failure is 92.8%, and the rate of patients with a history of hospitalization due to heart failure is 62.7%. Smoking and alcohol use rates were found to be 28.8% and 17.6%, respectively. 89.9% of the patients stated that they had shortness of breath while walking, climbing stairs and while resting, and 77.8% of them stated that they had edema in their legs. The Multidimensional Quality of Life Scale consists of a total of 35 items, with the possible lowest score being 35 and the highest score being 245. The mean scores of the patients participating in the study from the scale were found to be 150.54±34.98 (Min=58; Max=238). The Self-Care Power Scale consists of 22 items in total, with the possible lowest score being 0 and the highest score being 44. It was determined that the mean scores of the patients participating in the study from the scale were 28.05±5.67 (Min=12; Max=42). As a result, it has been determined that there is a positive relationship between self-care power and quality of life, that is, quality of life increases as self-care power increases.