Multipl skleroz hastalarında nöropsikolojik test ve optik koherens tomografi parametrelerinin servikal spinal atrofiyi öngörmedeki rolünün retrospektif değerlendirilmesi
Retrospective evaluation of the role of neuropsychological tests and optical coherence tomography parameters in predicting cervical spinal atrophy in multiple sclerosis patients
  1. Tez No: 1010657
  2. Yazar: BEDİRHAN MENGÜÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EMİNE RABİA KOÇ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nöroloji, Neurology
  6. Anahtar Kelimeler: Biyobelirteçler, multipl skleroz, nöropsikolojik testler, optik koherens tomografi, spinal kord, Biomarkers, multiple sclerosis, neuropsychological tests, spinal cord, tomography, optical coherence
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Nöroloji Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Multipl skleroz, ciddi engelliliğe neden olabilen santral sinir sisteminin hastalığıdır. İlerlemeyi ve engelliliği öngörebilecek biyobelirteçleri saptamak, takip planı ve tedavi seçimi açısından önemlidir. Amacımız, kognisyon ve motor performans testlerini içeren nöropsikolojik testler ile optik koherens tomografi parametrelerinin, hastalık ilerlemesinin göstergesi olduğu bilinen servikal spinal atrofi ile ilişkisini ve zaman içindeki değişimlerini değerlendirerek hastalık ilerlemesini öngörebilmelerini araştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Bu retrospektif çalışmaya Bursa Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı'nda izlenen 79 multipl skleroz hastası dahil edilirken, eksik verili testlerde analizler mevcut veri sayısı üzerinden gerçekleştirildi. Verilere hasta dosyaları üzerinden ulaşıldı ve 1 yıl ara ile yapılmış olan nöropsikolojik testler (MoCA, SDMT, 9-HPT, T25-FW), optik koherens tomografi ve servikal MRG tetkikleri incelendi. Spinal atrofiyi değerlendirmek için tüm servikal seviyelerden enine kesit alanı ölçüldü ve mCSA elde edildi. Bulgular: Servikal mCSA ile GCIPL, RNFL, MoCA ve SDMT pozitif yönlü, T25-FW ve 9-HPT ile ise negatif yönlü anlamlı ilişkiler saptandı. GCIPL ve RNFL arasında pozitif yönlü güçlü ilişki izlendi. Servikal mCSA ve GCIPL 1 yıl içinde anlamlı şekilde azaldı (p<0,001; p<0,001). Ancak, bu değişimler birbirleriyle ilintili bulunmadı. Sonuç: 1 yıl içinde anlamlı değişim gösteren servikal mCSA ve GCIPL değerlerinin hastalık ilerlemesini erken dönemde öngörebilecek biyobelirteçler olabilecekleri düşünülmüştür. Değişimlerin ilişkili olmaması ise nörodejenerasyonun farklı bölgelerde farklı hızlarda olabileceğini düşündürmüştür.
Özet (Çeviri)
Aim: Multiple sclerosis is a disease of the central nervous system that can cause severe disability. Identifying biomarkers that can predict progression and disability is important for follow-up plans and treatment selection. Our aim is to investigate whether neuropsychological tests, including cognition and motor performance tests, and optical coherence tomography parameters can predict disease progression by evaluating their relationship with cervical spinal atrophy, a known indicator of disease progression, and their changes over time. Materials and Methods: This retrospective study included 79 multiple sclerosis patients followed at the Department of Neurology, Faculty of Medicine, Bursa Uludağ University. Analyses were performed based on the available data for tests with missing values. Data were accessed through patient files, and neuropsychological tests performed at 1-year intervals (MoCA, SDMT, 9-HPT, T25-FW), optical coherence tomography, and cervical MRI examinations were reviewed. To assess spinal atrophy, the cross sectional area was measured at all cervical levels and the mCSA was obtained. Results: Positive correlations were found between cervical mCSA and GCIPL, RNFL, MoCA, and SDMT, while negative correlations were found with T25-FW and 9-HPT. A strong positive correlation was observed between GCIPL and RNFL. Cervical mCSA and GCIPL decreased significantly within 1 year (p<0,001; p<0,001). However, these changes were not found to be correlated with each other. Conclusions: It has been suggested that cervical mCSA and GCIPL values showing meaningful change within one year may be biomarkers capable of predicting disease progression at an early stage. The lack of correlation between these changes suggests that neurodegeneration may occur at different rates in different regions.