Öz belirlemeli öğrenme modelinin duygu ve davranış bozukluğu riski olan öğrencilerdeki etkililiği
The effect of self-determined learning model on students at risk for emotional and behavioral disorders
  1. Tez No: 1010673
  2. Yazar: DAMLA CUMALI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÇIĞIL AYKUT
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Özel eğitim, Special education
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Eğitim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Özel Eğitim Bilim Dalı
Özet
“Bu araştırmanın temel amacı, duygu ve davranış bozukluğu (DDB) riski olan öğrencilere Öz Belirlemeli Öğrenme Modeli'nin (ÖZBÖM) etkisinin incelenmesidir. Araştırma kapsamında ilk olarak öğrencilerin öz belirleme düzeylerini belirlemek amacıyla AIR Öz Belirleme Ölçeği'nin Öğrenci ve Öğretmen formlarının Türkçeye uyarlama çalışmaları yapılmıştır. Araştırmada, deney ve kontrol gruplarından oluşan ön-test ve son-test ölçümlü yarı-deneysel desen kullanılmıştır. Araştırmanın bağımsız değişkeni ÖZBÖM'e dayalı derse katılma davranışlarını artırmaya yönelik müdahale programı, bağımlı değişkenleri ise derse katılma davranışları, öz belirleme becerileri, akademik performans ve sosyal kabul düzeyleridir. Araştırmanın çalışma grubunu, DDB riski olan, 10 deney ve 10 kontrol grubu olmak üzere toplam 20 ilkokul öğrencisi oluşturmaktadır. Deney grubu ile bu çalışma kapsamında hazırlanan iki ön ders ve 12 oturumdan oluşan müdahale programı uygulanmıştır, kontrol grubuna ise herhangi bir müdahale uygulanmamıştır. Araştırma bulguları, deney grubunun son-test puanlarının ön-test puanlarına göre Türkçe dersine katılma davranışları, öz belirleme becerileri, akademik performans ve sosyal kabul düzeylerinde anlamlı düzeyde bir artış gösterdiği tespit edilmiştir. Matematik dersine katılma davranışlarında ise istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptanmamıştır. Kontrol grubunun tüm bağımlı değişkenlere ait ön-test ve son-test puanları arasında anlamlı bir farkın olmadığı bulunmuştur. Elde edilen bulgular alanyazın çerçevesinde tartışılmış, uygulamacı ve araştırmacılara yönelik çeşitli önerilerde bulunulmuştur.”
Özet (Çeviri)
“The main purpose of the present study is to examine the effect of the Self-Determined Learning Model of Instruction (SDLMI) on students at risk for emotional and behavioral disorders (EBD). In the research, firstly, the Student and Teacher forms of the AIR Self-Determination Scale were adapted into Turkish to determine the self-determination levels of the students. In the research, a pre-test and post-test quasi-experimental design consisting of experimental and control groups was used. While the independent variable of the research is the intervention program based on the SDLMI to increase classroom engagement behaviors, the dependent variables are classroom engagement behaviors, self-determination skills, academic performance, and social acceptance levels. The study group of the research consists of a total of 20 primary school students at risk for EBD, including 10 experimental and 10 control group members. While the intervention program, developed within the scope of the present study and consisting of two introductory lessons and 12 sessions, was conducted with the experimental group, no intervention program was applied to the control group. Research findings showed that there was a significant increase in the pre-test and post-test scores of the experimental group regarding engagement behaviors in Turkish lessons, self-determination skills, academic performance, and social acceptance levels. No statistically significant difference was found in the engagement behaviors of the experimental group in Mathematics lessons. It was found that there was no significant difference between the pre-test and post-test scores of the control group for any of the dependent variables. The findings were discussed within the framework of the literature, and various suggestions were made to practitioners and researchers.”